Рибарски за ТЕЦ-овете: Планът се изготвяше в различна ситуация

МС ще трябва да предоговаря тези 40% ограничение в капацитета
12 яну 2023 08:37, Елка Василева
23
Рибарски за ТЕЦ-овете: Планът се изготвяше в различна ситуация
Снимка: архив, БГНЕС

Когато Планът беше изготвян, ситуацията беше различна. В момента трябва да отчетем и войната в Украйна, търсенето на електрическа енергия. Това заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски по повод постигнатото в енергийната комисия партийно съгласие по текст на решение, с което задължават Министерския съвет да преразгледа Плана за възстановяване и устойчивост в частта му, засягаща енергетиката.

Още по темата
Винаги сме настоявали да се възползваме от това което имаме и те да продължат да работя на максимална мощност. МС ще трябва да предоговаря тези 40% ограничение в капацитета на въглищните централи, каза депутатът.

По думите на Рибарски предоговарянето с ЕК на Плана означава спирането му и започване на разговори, за да се постигне евентуално компромис и от двете страни.

"Всички други съседни държави са заложили да затварят мощности, ние нямахме такова задължение. Ние разчитахме на това, че по един естествен път тези мощности ще намалят своето производство, но в момента ситуацията не е такава", заяви Рибарски.

Според него периодът, в който тази енергия ще е необходима, е необозрим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поправка - 15 октомври 2021, а не 25 октомври 2021.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът за възстановяване и устойчивост беше представен на ЕК на 25 октомври 2021 година от второто служебно правителство на Стефан Янев. Това е преработен вариант на много лошо направения план от ГЕРБ, чието правителство управляваше до 12 май 2021 година. ГЕРБ имаха много време да направят този план и трябваше те да го предадат на ЕК, но предпочетоха да поставят следващите в цайтнот, за да ги оплюват. Кирил Петков стана премиер два месеца след предаването на плана.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този план беше изготвен от ГЕРБ, а после трябваше да се променя набързо от служебните правителства, защото изпускахме сроковете, а плана беше некадърно направен. Не помня ПП, ДБ, ИТН и БСП дали също правиха промени във вече изготвения преди тях план.
13
1
 
5
 
! Отговори
анономен до преди 1 година
Христо ХРистов, Жабарски - не мога ще падна от смях)))))))))))))))))))))))))))))))))) Ако бяха газифицирани парогенераторите- нямаше да споменават изобщо тия централи. Ама то акъл трябва, не само четене на опорки)))))))))))))))))))
12
3
 
10
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе Рибарски к, когато фактите говорят и Боговете мълчат , но не и хората от Партията на провалите и мошениците! Не стига че договорихте нещо без дискусии и обсъждане във вреда на страната , ами казвате че имало вийна и сте мислили че всичко ще следва естствения си ход! Не става така мойто момче , не може да се държиш като дете в политиката и да играеш срещу интересите на страната!
11
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 1 година
още никой бг *** не коментира предложението на Испания отпадането на спотовите цени *** ток и газ, което е очевадна брюкселска грешка! Март Урсула ше внесе предложението и след което играта се променя отново и България пак ще е нас ра на ,както последните 33 г! да пукнат децата на всички предатели!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и ко стана? Планът за Унищожаване на Бг Енергетика на ПП (Пълни Палачовци) май няма да мине, а?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националните предатели са всички, които спряха, спираха и спират строежа на АЕЦ Белене и затваряха блокове от АЕЦ Козлодуй.
8
2
 
8
 
! Отговори
анономен до 6 преди 1 година
Жабарски, знаеш ли колко "лесно" ТЕЦ се прави на газ от твърдо гориво!!!Все едно от печка на дърва и въглища да направиш климатик!!!!! Ама то акъл трябва, не само четене на опорки
7
3
 
7
 
! Отговори
анономен преди 1 година
Абе тия как са ги избирали . Все едни фамилии: Рибарски, Събрутев. Само Караконджолов нямат))))))))))))))) Време е да си ходите!!!!!!
6
6
 
6
 
! Отговори
Жабарски преди 1 година
При правилна реализация на газовия проект "южен поток", тези ТЕЦ - ове лесно можеха да се преструктурират да работят на газ, а не да опушват цялата тракийска низина. Обаче дойдоха ястребите от САЩ да защитават американските марици и бокича подви опашка. Така че, бг енергетиката се развива успешно от АЕЦ и ТЕЦ към лой с конец.
5
3
 
8
 
! Отговори
До 4 Анонимен преди 1 година
Свободния пазар не е нова тема, нито първо представена в плана.Бизнеса от доста време е на този пазар. И те не бяха разбрали и нямаха масово договори. Вместо това спаха и висяха на спот цени и после просеха от държавта помощи защото са неграмотни. Единствената грешка тук е, че им дадоха пари.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
измамници крадливи,пише в плана да отпуснат свободен битовия ток и да субсидират само енергийно бедните,е тогава.....ще бъде...
3
2
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Мин. на Енерг. на Гърция:Ало кириос Киро ти ли си аха ами здрасти тогава ко праиш ве как си ,онзи ден като ми се обади много се зарадвах.Кога пак ще дойдеш до Солун да хапнем,да сръбнем ама вземи и Ленчето ей голяма работа си айде дочуване и пак се обаждай,я чакай.чакай малко за какви въглища разправяш че сме си говорили, аз ли съм бил пиян или ти.
2
1
 
16
 
! Отговори
българина преди 1 година
всеки план написан от чиновник неизбиран от никой в Брюксел е пълна измама, второ, този смята, че тогава условията били други и не било отчетено потреблението на ток Ето един параметър, който не е отчетен в плана нито сега нито преди. С колко трябва да се увеличат ел мощности от сегашните ако всички мпс са на ток? зашото нали това е част от плана? Жокер х2
1
12
 
3
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Ще изгорят парите от плана за едни ненужни вългища.