Членство в Еврозоната от 2025 г. не било реалистично

Калфин: Важно е българската икономика да се подготви
25
Членство в Еврозоната от 2025 г. не било реалистично
Снимка: БГНЕС

Важно е българската икономика да се подготви за влизане в еврозоната. Това обясни пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и настоящ изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Той обаче не смята за реалистична възможността страната ни да направи това през 2025 година.

"Но не трябва да робуваме на определена дата. Така сами си създаваме по-голям проблем. Има потенциални дати", посочи той.

Калфин  коментира липсата на текст, който да ограничи използването на средствата от Сребърния фонд в удължителния закон за бюджета.

"С това удължаване се отвориха всички възможности. Ако парламентът пристъпи към изготвяне на редовен бюджет, няма опасност от използване на Сребърния фонд. Той обаче не е толкова голям – 3.7 милиарда, предназначен е за подпомагане на изплащането на пенсии. Но годишно то струва около 20 милиарда. Причината за това е, че той не беше попълван. Не мисля обаче, че има опасност тези пари да се похарчат", каза той.

С приемането на бюджета, правителството би трябвало да приеме и някои решения, които са трудни, обясни Калфин.

"През последните две години бюджетите бяха приемани от парламенти, които нямаха никакво намерение да ги изпълняват след това. Те бяха предизборни и в тях имаше наддаване. Този бюджет има шанс да бъде приет от правителство, което ще носи отговорност за неговото изпълнение", отбеляза той.

Трудните решения за свързани с намаляване на подпомагането, свързано с увеличаването на инфлацията и войната в Украйна, посочи той.

"Бизнесът настоява това подпомагане за енергоресурсите да продължи до края на годината. Очаквам обаче правителството да го прекрати много по-рано. Цените на енергията се стабилизираха и не създават тази несигурност, която имаше.  Има и допълнителни плащания, които правителството би трябвало да преосмисли, ако иска да влезе в някакъв по-нисък дефицит. Тук не става въпрос за формално изпълнение на критериите за членство в еврозоната.  България има интерес от бюджетни ограничения, защото големият дефицит означава и голям дълг. Диференцираните ставки бяха част от временните мерки. Трябва да се прецени кога е време за прекратяването им. В голяма част от европейските страни те се премахват. Парламентът би трябвало да помисли в тази посока", каза Калфин. 

Според него апокалиптичните картини, които се рисуваха миналата година, няма да се случат.

„Данъчната и бюджетната политика има основания да се върне към нормалните нива", посочи той.

Калфин смята, че биха могли да се намалят капиталовите разходи, но не става въпрос за ограничения, а за реална преценка  дали имаме капацитет те да бъдат извършени.

"България беше предпоследна при представяне на ПВУ. Сега отново има напъни за предоговаряне. Въобще не е сигурно какви средства ще получим по този план. Но това е възможност за България да преобрази икономиката си. Ако искаме това да се случи, капиталовите разходи трябва да се предвидят", посочи той.

Според него в Европа вече не се робува на точното число, а по - скоро се гледа тенденцията и усилията на правителствата да върнат публичните разходи в контролируеми граници.

"Ще бъде фатално, ако България неглижира бюджетния дефицит е продължи с високите бюджетни разходи"
Калфин посочи какъв е начина, по който изглежда България, погледната отвън.

"Страната ни постави рекорд по политическа нестабилност. Очакванията са да се състави правителство, което да е по-дългосрочно и да носи отговорност. Надали някой отвън има политически предпочитания кой да управлява България. По-скоро се очаква да има политическа стабилност", посочи той.

Бившият външен министър коментира и формулата за управление с ротационни премиери.

"Във Финландия, където работя,  също има такава. Там обаче е по средата на мандата. Девет месеца не са период, в който един премиер може да свърши каквато и да е работа. Нещата стават по-бавно", предупреди Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: калфинЕврозона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
5
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Все още имаме време да излезем от ЕС. Не ни трябва поредно "заробване", трябва ни независимост и сами да определяме паричната си политика!
18
2
 
3
 
! Отговори
Зендая преди 10 месеца
реформи, реформи, реформи , до последния православен проруски бял българин на територията
17
1
 
8
 
! Отговори
РАБОТЕЩ ЧОВЕК преди 10 месеца
"директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд."-и какво е направила неговата служба в България?Такива синекури дал Господ в Европа.Като си спомня навремето този как трепереше като бешо обсадено НС,а сега акъл ще дава.Омръзна ми от такива ексепрти,уредили живота си до девето коляно.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Различни са хората . И то по възраст , ако е пенсионер с висока пенсия . То за него еврозоната и Шенген не е от значение . Както и ако е олигарх със сметки в Офшорна Банка също не го устройва Еврозоната и Шенген . Това ще му попречи да си обърне парите в Евро . Ще се изисква доказване на произхода им . Ще се принуди да ги обръща на малки траншове в различни банки . За всички хора Еврозоната и Шенген ще е успех. Особенно за работещите на собствена дейност в земеделие , енергетика по програми ЕС.
15
4
 
2
 
! Отговори
ИСКАМЕ РУБЛАТА.. преди 10 месеца
ЗА НЕЯ СМЕ ГОТОВИ ВЕДНАГА...
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А може ли референдум - дали Копейкин трябва да се занимава с политика,дали е полезен или вреден за България .Все пак трябва да видим кое мнение надделява
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко по дълго сме в чакалнята . Толкова повече млади хора им минава времето в празно стоене и чакане без продуктивност. Затова е необходимо еврозоната и Шенген още тази година
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До10 . И така не е . Ако тези пари се откраднат / теоритично/ пак са в България , но вече в хората , които дават ПРОДУКТИ, дават Услуги и са в свободния пазар . Част от тези пари ще попаднат и в социалните помощи . Тези пари няма да останат в спящи държавни сметки . Както се желае от политически елити с връзки на олигархисти те
11
5
 
5
 
! Отговори
Поли преди 10 месеца
А моля,моля по кротко с референдумите.България не е Швейцария,такива като Костя там не виреят.Много ви се иска ама нееема да стане
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде се е чуло и видяло балкански Янко Шумкарят да бъде в звеното на Европа!?
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Час по-скоро да се въведе еврото е гаранция за успешното развитие на държавата!
8
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е НА ЕВРО! НИЕ СМЕ ВЪРЗАНИ С МАРКАТА ИМАМЕ ВАЛУТЕН БОРД А МАРКАТА Е ЕВРО! ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ЩЕ СТАНЕ ЩОМ МИНЕМ НА ЕВРО Е, ЧЕ ЩЕ СЕ ОТКРАДНАТ 10-КИ МИЛИАРДИ КОИТО СЕГА СА ЗАПОРИРАНИ ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПИПАТ ТЕ ДАВАТ ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ НА ДЪРЖАВАТА КАТО МИНЕМ НА ЕВРО НЯМА ДА ГИ ИМА ТЕЗИ ПАРИ ВЕЧЕ И ЩЕ СА ИДЕАЛНИ ЗА КРАДЕНЕ :D НО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НАПЪЛНО ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ОКРАДЕН!! ГЕРБ 25% И 25% ЗА КИРО МЕНТАТA НИЕ СМЕ СРАМ И СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ НАПЪЛНО БЕДИТЕ!
7
7
 
16
 
! Отговори
От хората преди 10 месеца
Бля,бля.Стига вече говорене.Референдем и каквато е волята народна,това ще е.Не бива такова съдбоносно решение за България да се взема от шепа послушковци.
6
6
 
8
 
! Отговори
София преди 10 месеца
Не знам що ама с тая еврозона нещо ме гони гръцкия сценарии на фалит. Само дето тогава всички се впрегнаха да спасяват гърците, нямаше инфлации, воини, ковиди, докато сега ако се репликира върху нас, имам чувството, че ще го изядем доста дебел. Но да видим. На мен ми е любопитно, кой ще поеме отговорност ако се случат горните събития? Или всички пак ще се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.
5
1
 
11
 
! Отговори
8888 преди 10 месеца
Не мога да разбера, защо в медиите се дава думата на провалени политици, като същите се представят за експерти?!
4
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ЕС Е ВЕЧЕ СЪЗДАДЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ! ДОРИ ПОЛОВИНАТА ДЪРЖАВИ В ЕС ДА НАПУСНАТ ПАК ПАРИТЕ В ЕС ОСТАВАТ! ПАРИ ВЛЕЗЛИ В ЕС НЕ СЕ ВРЪЩАТ ПРИМЕР Е БРИТАНИЯ :D И ДЪРЖАВИТЕ НА ЕВРО ДОРИ ДА ИСКАТ ДА НАПУСНАТ ЕВРОТО ЩЕ СИ ПРОДАДАТ ЕВРОТО НО ПАРИ ЕС ВЗЕТИ НЕ ВРЪЩА :) ДОТУК С ХИМЕРИТЕ ЗА РАЗРАДА НА ЕС КОЕТО ИМА АКТИВИ КЪМ МОМЕНТА 20 ТРИЛИОНА ЕВРО! И В ЕС ТРЯБВА ДА СА САМО БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ ДРУГИТЕ МОЖЕ ДА СЕ МАХАТ :D
3
1
 
7
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
лихвите в ЕЗ по ниски ли са от тук? ако не са най важния аргумент изгърмя!
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е, защото до 2025 ЕС ще се разпадне И официално. До тук ЕС вече не съществува, освен на формално документално основание. Остава само да се признае официално.
1
14
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ГОВОРИ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ! 1 ЯНУАРИ 2025-ТА Е ДАЖЕ МНОГО КЪСНА ДАТА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ! ПРИРОДНИЯ ГАЗ СЕ СРИНА НА ЕВРОПЕЙСКАТА БОРСА И 2024-ТА Е ИДЕАЛНА ДА СЕ УРЕДИ ВСИЧКО ЗА ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА! 1 ЯНУАРИ 2025-ТА Е ДАЖЕ НАЙ-КЪСНАТА ДАТА ЗА ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТОю!