В много културни и традиционни практики, включително традиционната китайска медицина и аюрведа, есента е сезон на освобождаване и подготовка за интроспекция. Тя е сезон за преминаване от външната енергия на лятото към по-бавно, по-рефлективно състояние. Енергетиката на есента ни насърчава да:
Заземим и центрираме себе си – Точно както дърветата отделят листата си, есента ни кани да освободим това, което вече не е в наша полза, независимо дали става въпрос за емоции, навици.
Изградим вътрешна топлина - С охлаждането на външния свят можем да балансираме тази промяна, като култивираме топлина вътре в себе си. Тук затоплящите храни и подправки играят важна роля.
Укрепване на белите дробове и имунната система – Белите дробове се свързват с есенния сезон. Подкрепата за здравето на белите дробове със специфични храни и билки помага за предпазване от сезонни заболявания и насърчава емоционалния баланс.
Кои затоплящи храни и подправки ни помагат да се свържем с есенния сезон?
Кореноплодни зеленчуци – Сладките картофи, морковите и цвеклото са заземяващи и дълбоко подхранващи. Тези храни растат под земната повърхност, напомняйки ни да се вкореним през това време на сезонна промяна. Към тези зеленчуци не забравяйте да добавите и вкусните и полезни гъби. Те ни осигуряват така важния витамин D.
Източник: Затоплящи храни и подправки за есента – баланс за тялото и духа
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.