Пеевски към Василев: Трябва да има Протонен център за лечение на онкоболни

Председателят на ПГ на ДПС защити искането на медиците
20 ное 2023 19:15, Красимир Ангелов
59
Пеевски към Василев: Трябва да има Протонен център за лечение на онкоболни

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания настоява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Отговорността към живота и здравето на българските граждани е най-важният ангажимент на министрите в правителството, което и да е то и ние няма да престанем да настояваме за изпълнението на тази отговорност, в името на хората", категоричен е Пеевски.

Още по темата
След като изграждането на Протонния център отпадна от Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС, правителството пое ангажимент центърът да се финансира от държавния бюджет в ЗДБ за 2024-та година. Днес обаче стана ясно, че Протонният център не е предвиден в Закона за бюджета за следващата година, а около 40 водещи специалисти в областта на онкологията и лъчелечението алармираха, че това поставя под риск изграждането му въобще.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова министъра на финансите да направи необходимите корекции и в Закона за държавния бюджет, преди внасянето му в Народното събрание, да се обезпечи ресурс, с който да започне изграждането на това ключово за лечението на онкологичните заболявания съоръжение.

По данни на експерти, Протонният център ще разшири възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия и България може да стане водещ център за съвременно лечение на онкологични заболявания на Балканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
15
 
! Отговори
Софиянец преди 6 месеца
Терапията с протонни и ядрени атоми помага за някои видове рак. За левкемията обаче трябва трансплантационен център. Преди време в детската онкохематология в София се правеха трансплантации. Сега да видите какво е там... Последният ремонт е от преди 15 години. Трябва да се направи ремонт и там. Не знам дали знаете, но по около 230-240 нови деца годишно има с различни видове рак. Изключително е тежко за деца, родители и близки.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да има център за лечение на затлъстели политици. Първи ще бъдат приети двамата шишковци - Бацо и Дебелян!
8
5
 
4
 
! Отговори
Сато сте некадърни преди 6 месеца
По добре Цългария да стане Американски щат Турска провинция дори но никога руско биде!
7
4
 
5
 
! Отговори
КапитанПеткоВойвода преди 6 месеца
18 Как Ще останат като комунистите съсипаха всичко в държавата окрадоха я всичко връзкарство навсякъде въпиюща българска некадърност и корупция свестните и кадърните антикомунисти са репресирани!Само Мутри и чИнгета се гласят да карат вечно но дали?!
6
2
 
5
 
! Отговори
Ади преди 6 месеца
До ОбективенТо лекари, сестри и акушерки не останаха на територията, ТОЗ ПРАЗ за протонен център заговори. Тоз въобще има ли представа каво е протонен център или само за усвояване на едни пари говори. Ех, ненаситна алчност! Дали след време и протонния център на него ще помогне - а дано, ама Господ си знае работата, тоз обаче, явно не.
5
2
 
14
 
! Отговори
Горчиво преди 6 месеца
Младоженецът Делян Пеевски официално сключи 1пoлoв брак със дългогодишния си партньор (в сянка) лицето Бойко Методиев Борисов. Горчиво за новото "модерно семейство".
4
5
 
3
 
! Отговори
Ами преди 6 месеца
...тарикат си е! Намира си каузи зад които да се появи! И казано честно,доста контрастира със самодоволното поведение на Асен Василев!
3
1
 
3
 
! Отговори
ХюМнаЖ преди 6 месеца
6 мислиш ли?
2
3
 
3
 
! Отговори
Тва е МВР...... преди 6 месеца
А не благотворителна организация
1
3
 
2
 
! Отговори
БОЙ ЗА ГАМЕНИТЕ преди 6 месеца
Които трошат и палят.......народното имущество