България плаща и лихвите по заемите на Украйна

Даваме на Киев още 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г.
309
България плаща и лихвите по заемите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Втора финансова помощ за Украйна одобриха депутатите само за ден.

С ратифицираното на споразумението за финансовия принос на страната ни за помощта от ЕС към Украйна ще бъдат отпуснати милиони левове.

Става въпрос за Инструмента „Макрофинансова помощ+“, който предвижда Европейският съюз да заеме средства от капиталовите пазари или от финансови институции, за да предостави на Украйна изключително преференциални заеми през 2023 г. с максимален размер до общо 18 млрд. евро. ЕС се ангажира също така, в случай на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне т.нар. "лихвена субсидия" и по този начин допълнително облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите.

Още по темата

За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, държавите членки ще внесат допълнителни вноски в бюджета на ЕС, като съгласно одобреното споразумение приносът от България ще бъде в размер до 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г. или средно до 6,7 млн. лева годишно.

И този път от БСП и „Възраждане“ бяха против.

„Когато обсъждаме стотинките за българското образование, здравеопазване, подписваме чек след чек за масрафа на чужди държави и чужди интереси“, скочи левият Румен Гечев.

Димо Дренчев от „Възраждане“ коментира, че става дума за реални пари, които трябва да внесем.

„Страните, които правят пози подарък, сега ще плащат и лихвите на Украйна“, отсече той и призова депутатите да се въздържат от тази „разсипия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още по темата: помощ за Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
10
 
! Отговори
Шопендар преди 4 месеца
А в българия държавата води война с възрастните хора,които изнемогват в недоимък,с мижавите си пенсии,и изпитват ужас като влязат в аптека,или в супера,какви продажници сме избрали да ни управляват,боже пази българия,и българите
199
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ НЕБИВАЛИЦИ,АМИ СТАВАЙТЕ,ГРАБВАЙТЕ КАЛАШНИЦИТЕ И ИЗМЕТЕТЕ ТАЗИ ПРОДАЖНА ПАСМИНА,ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ МЪЖДУКА НЕЩО КАТО ДЪРЖАВА И НАРОД!!!иНАЧЕ,КОЛКОТО И ДА СЕ СВИВАТЕ И ЧАКАТЕ "НЯКОЙ" ДА ВИ СВЪРШИ ТАЗИ РАБОТА,БУКАВАЛНО УТРЕ,ЩЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ И КАТО НАРОД И КАТО ДЪРЖАВА!!!
198
0
 
18
 
! Отговори
мишо преди 4 месеца
Няма ли кой да ги претрепе тези национални предатели. Разоряват страната ни по заповед на американците и тъпанарите на ЕС.
197
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кажи ми,кажи,робски народе,/защо се сам в таз робска люлка люлееш?Роби,роби,които си "мислят'.че друг им е виновен!!!Убре,робско стадо - идва краят ти!
196
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мам-та ви продажна! Хората в България няма какво да ядат, чудят се как да си платят сметките а вие сте се загрижили за Украйна. Що не се грижите така и за българите?
195
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Плащайте, плащайте.... а ние ще продължаваме да събираме капачки
194
12
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 4 месеца
Абе какво стана със замразените руски активи които са около 200 млрд. Защо оттам досега не се финансира всичко тогава победата за Украйна щеше да е факт
193
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес имаше репортаж как в болница Лозенец нямат оборудване за неонатологията и събират дарения. Правителството от кокошкари дарява и финансира чужда държава и за да замаже некомпетентността си и зависимостта си от чужди решения замазва със събарянето на паметник за което също са платени близо 300 хил лева. Всеки сам да си прави изводите
192
0
 
22
 
! Отговори
Бочко преди 4 месеца
От години плащаме и част дълговете на гърците...
191
0
 
52
 
! Отговори
Тук е България!!! преди 4 месеца
Предлагам ние-българите,да започнем да отстояваме интереса на Българските деца,защото дори и лихвите ще трябва да плащат те,по тази поредна помощ,съсипваща нашата нация!Дайте да събираме капачки за Украйна,така нагледно ще измерим безрезервнота любов и подкрепа към една ужасно корумпирана страна-също!Кредите,ако се теглят,да бъдат за Българските деца.Например-Национална детска болница!Предлагам-пред Народното събрание и пред централите на партиите-пункт за капачки за Украйна!!!
190
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предлагам и ние да започнем да ходим до Брюксел и да просим, даже ако Русия ни нападне ние реално ще се оправим!
189
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ааа.коледните бонуси на пенсионерите там отидоха,как е събирате ли капачки..
188
0
 
60
 
! Отговори
..... преди 4 месеца
Нали все нямате пари за народа,за болни,деца с увреждания ,психо болни,мед.хеликоптери,пенсионери,детски градини,които закриха преди години и ред други неща.А сега ми обяснете от къде ще намерите 33 млн.лв. за помощ за Украйна! Явно има пари и за заплати и за всичко ,но се крият и се раздават на друго място това е извода господа политици!
187
1
 
59
 
! Отговори
..... преди 4 месеца
Като удариш една черта и се замислиш от както сме / уж демокрация/ 33г.колко и какво се е построило и създало и колко се е разрушило и продало.Май разрушеното и продаденото е в пъти повече и продължава.И се намират все такива политици които продължават разграбването и унищожението,но то няма как да е след като Те се поставят от запада!Никой не мисли за България и българите как ще се лекуват,какви пенсии,заплати и майчински ще вземат изобщо не ги интересува.Ще плащаме дългове на Украйна и това е!
186
1
 
51
 
! Отговори
ааа преди 4 месеца
Украйна никога няма да ги върне тези заеми. ЕУ ще трябва да ги плати.
185
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не искам нещо лошо да кажа, а и каквото било било. Ама едно време отиде бай Тошо на посещение в Москва върне се и хоп рафинерийка се построи. Дойде съветския другар у нас, целунат се с бай ти Тошо отидат на лов и хоп атомна електроцентрала цъфне на Дунав. Сега дойде г-н Зеленски и хоп разделихме се с атомните реактори и половината наше въоръжение . Отиде Габриелката в Брюксел върне се и поемаме дълговете на братския украински народ. Та такива ми ти работи. Има господари и господари.
184
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези наште свалигащници не разбраха че са употребени от тарторите в НАТО. Местоположението ни е такова ,че ще им служим само за мръсната работа.Тежко ни. Пак не случихме на държавници.
183
1
 
35
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Както се знае , България е богата страна , народът и просперира , образованието и здравеопазването са на първи места в Европа , народът и се увеличава , а Министерство на финансите от месец юли не е давало обезщетения за чадтни ясли и градини , за които богатите граждани на тази щедра страна плащат около хиледарка месечно.
182
17
 
7
 
! Отговори
Али Търчашлията преди 4 месеца
*** излизайте от ЕС ба, това и чакаме, да ва праим евразийци. Да видим кон боб яде ли
181
58
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не искате гладна мечка стръвница да ръмжи пред къщата ви, ще плащате, стига сте ревали. Защото ако победи джуджето там, Ердоганя чака с аскера на границата да си прибере своето в османската империя