Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа

Силни сме, когато сме единни, посочи премиерът
Обновена: 18 яну 2024 16:06 | 18 яну 2024 16:00, Красимир Ангелов
397
Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа
Снимка: БГНЕС

“Украйна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа“, заяви министър-председателят на България Николай Денков в интервю за CNBC. Премиерът беше гост в студиото на американския телевизионен канал в Давос, Швейцария, където участва в годишната среща на Световния икономически форум.

"Аз мисля, че това е истината, и това е възглед, който аз споделям. Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна.  Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение", каза той в интервюто, поместено на сайта на новинарския канал.

На въпроса какво е неговото послание към Виктор Орбан във връзка с това дали унгарският премиер да работи за Европа, а не срещу Европа, българският премиер отговори: "Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, едно голяма общност, която се грижи за хората, и затова тя е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, а това е важен въпрос, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо“, посочи още българският премиер.

Според него Унгария трябва да бъде "част от решението, а не част от проблема". Относно това как Европа ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, акад. Денков посочи, че "най-значими са аргументите на логиката".

"Първият логичен аргумент е, че тази война трябва да приключи колкото е възможно по-бързо, но с мир, който е устойчив. Ние не се нуждаем от какъвто и да е мир. Необходим е мир, който е честен, справедлив, съответства на международния ред и по тези причини би бил устойчив. Вторият аргумент e, че когато Унгария е изолирана в този процес, това, разбира се, ще създаде проблеми на Унгария, не само на Европа. Така че мисля, че е от полза на страните, които са на източния фланг – и България е една от тях, а и Унгария е наблизо – да бъдат заедно в това. Да, мисля, че са налице логични аргументи те (унгарците) да бъдат част от решението", каза министър-председателят на България.

Според премиера съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство. Той смята, че Балканите са "една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там".

"Ето защо ние започнахме много активно - с Гърция, която е на юг от България, и с Румъния, която е на север от България - да правим планове за развитието на една много значима инфраструктура, която да обедини региона икономически. Но това е и част от нашите опити за укрепване на източната част на Европа, на Югоизтока, а така също и източния фланг на НАТО, за да покажем, че когато сме заедно, сме силни. Ние ще бъдем слаби отново, когато сме откъснати един от друг. И този план работи добре".

Денков беше запитан работи ли този план добре и като противовес на руската намеса в България, а и в целия регион.

"Днес с някои от хората тук проведохме една много хубава дискусия за това кой е най-добрият начин да се борим с дезинформацията. И очевидното решение е, че ако вие постигате добри резултати, ако осигурявате на хората икономическо благоденствие и грижа, тогава хората ви вярват. Част от усилията, които споменах, е да покажем на нашите граждани, че ние сме заинтересовани да работим заедно (в Европа) за икономическото благо и за тяхното собствено благо", каза в заключение българският премиер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
1
 
0
 
! Отговори
боби преди 3 месеца
Бори се са цяла Европа , и за половин България !
306
3
 
3
 
! Отговори
Страшно е преди 3 месеца
Да нападнеш 25 пъти по-малка държава като територия и да те счупят от бой.10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка.Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга.Флагманът по дъното да лази.Да крещиш Европа ще замръзне,докато ти тракат зъбите. Страшно е!
305
2
 
3
 
! Отговори
Наката преди 3 месеца
Плъховете Денков,първи напускат потъващия кораб,ти си от тях,защото ити и България потъваме бе кораб и без флот!ФАЩ ще затрият и Европа! Лошото е това,че и Путин го знае,дано не си го разбрал и ти и Магаренко, Тагаренко все лични магарета на Козяк!
304
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Русия за какво се бори.
303
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна се бори за целия свят. След Украйна Путин ще иска да завладее Европа, Азия, Америка и после целия свят.
302
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПЛЪХ ,МАЙ СКОРО НЕ СА ТИ РАЗТВРЯЛИ БУЗКИТЕ ?
301
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германия определя политиката в ЕС. След като Германия е взела такова решение за участие във войната в Украйна на страната на украинските власти, значи това е решението на ЕС. И Денков правилно поддържа тази линия на своите босове.
300
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС е политическа организация с централизирана външна политика. Човекът просто спазва договорите и говори това, което е решено в ЕС.
299
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е какво да каже? Нали сме в ЕС. Съгласно учредителния си договор, ЕС има единна външна политика.
298
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАК ВЪРВИ ТРИДНЕВНАТА СПЕЦОБОСРАЦИЯ НА ПУТИН? МИЕ ЛИ ВЕЧЕ КЪЛКИТЕ В ЛАМАНША?
297
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Професоре, ВСУ се бият (не се борят) за САЩ и НАТО.Не бъркай ЕС и НАТО - ЕС е политико-икономически съюз, а НАТО - военна организация с 50% американски войници. Това, че гинеколожката Урсула Лайен е военолюбива фрау е по наследство: германците като изминат няколко десетки години грабват оръжието и започват да се бият със съседите.Е, този път издържаха 90 години преди Ан.Меркел да се съюзи със САЩ, но германците се усетиха и я махнаха.Две години бяха комбина с Байдън,но май че ще развалят калиме
296
2
 
12
 
! Отговори
Дупев преди 3 месеца
Най- долната шушомига заедно с Магарев са елитния ескорт за по 10 евро
295
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Празни приказки ,за какъв се бори за по голям мукар ,вън всички украинци от България
294
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя шушляк не знае на кой свят се намира и тръгнал да прави изказвания,че и пишат по вестниците каква глупост изтърсил.Да ходи да прави *** за пране ,да си пере нас.аните ***.
293
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
белене
292
0
 
16
 
! Отговори
aZ-ът преди 3 месеца
Бори се за себе си и kpaварите. Аз няма се бия за тия. Нито пък искам с моите пари да им се помага.ППДБ са файтон партия , утре ще са в някоя канавка със спринцовка в ръка. . Но на ГЕРБ няма да простим , няма да забравим. Барба Ганьос подписа присъдата на собствената си партийка.
291
2
 
5
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
МНого си го бива нашето академиче,хайде да не го виним,щото поне не е фурнаджийска лопата,нищо,че му са меки коленете,може да говори страно,но умните хора го разбират,а глупавите няма кво да кажат...поне знае езици и смята без да пита секретарката за всичкои не си носи кифли в джоба и пести от банички ха ха
290
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя па що не вземе да млъкне
289
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уффф, не спряха да дрънкат глупости, все едно някой им се връзва.
288
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Превод на заглавието:Нацизмът продължава борбата за "жизнено пространство на арийците".