Подсилете имунитета с естествени натурални фитокомплекси и витамини

Доц. д-р Атанас Мангъров: Те са за превенция и подпомагане на лечение в острата фаза
Спонсорирано съдържание | Обновена: 27 мар 2020 11:38 | 24 мар 2020 12:35, Александър Попов
14
Подсилете имунитета с естествени натурални фитокомплекси и витамини
Снимка: Pixabay
Доц. д-р Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ „Проф.Ив.Киров“ ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.
 
Доцент Мангъров, в момента сме в период на висока заболеваемост от грип и други остри респираторни инфекции. В страната има и над 200 заболели от новият коронавирус. Как можем да се предпазим от тези инфекции? Можем ли да засилим нашия имунитет с естествени продукти, които същевременно са и безопасни? Какво бихте препоръчали?
 
Има много моменти в живота, когато имунната система може да срещне затруднения в изпълнението на нейните защитни функции, или когато е незряла, както е в детската възраст или при случаи на чести боледувания. При всички случаи, включително и тези, в които искаме да подсилим защитните функции на имунната система, е желателно да се доверим на вещества, които не се абсорбират и които действат чрез повърхностно стимулиране на лигавицата, с което запазват естествената роля на имунната система, без да са агресивни към нея. Сред тях заслужават специално внимание растителните полизахариди, които благодарение на тяхната особена структура и съществена молекулна маса не могат да проникнат през клетъчните мембрани, а взаимодействат и се свързват с различните клетки на повърхността. Така естествено подсилват имунитета.
 
Пример за такива съставки, които модулират имунната система са ехинацеята (Echinacea pallida) и слезът (Malva sylvestris) – те притежават този полизахариден компонент, чието имуномодулиращо действие е добре изучено. Тези полизахариди подобряват отговора на имунната система като го правят по-бърз и по-ефикасен.
 
В Echinacea pallida се съдържа още ехинакозид. Той е гликозид с доказано имуномодулиращо, антиоксидантно и противовъзпалително действие. Неговото имуномодулиращо действие е съществено и се изразява както върху вродения, така и върху придобития имунитет като увеличава броя на клетките, които произвеждат антитела.
 
Ако към ехинацеята добавим и черния бъз (Sambucus nigra) получаваме и богатото съдържание на флавоноиди, с което осигуряваме благоприятно комплексно действие върху организма. Флавоноидите спомагат за това имунната система да блокира производството на два глюкопротеина, хемаглутинин и невраминидаза, които са ключови в проникването и разпространението на грипните вируси в организма, с което засилват нейните защитни действия срещу различни щамове на грипните вируси. Така може да заключим, че те играят решаваща роля в защитата на организма срещу заразните болести.
 
При остра вирусна инфекция, организмът е изправен пред редица явления, свързани не само с агресивността на патогена, но и с отговорите, задействани от самия организъм, за да се защити. Това води до състояние на оксидативен стрес и възпаление, които са полезни в процеса на защита, но могат също и да причинят допълнително увреждане на клетките. Очевидно, организмът не се нуждае само от едно просто имуномодулиращо действие, а от съвкупност от ефекти, които от една страна да му помогнат да реагира по-добре на протичащата агресия, а от друга да компенсира негативните ефекти, предизвикани от патогените, и най-вече от вирусите, от оксидативния стрес и възпалението. В помощ на имунната система и на целия организъм е нужен набор от комплексни действия – антиоксидантно и противовъзпалително, антивирусно и имуномодулиращо действие.
 
Такъв продукт е Immunomix plus от Абока, който е 100% натурален. Той притежава тези необходими биологични действия и може да се използва както в превантивен план, поради неговото комплексно имуномодулиращо действие, така и за подпомагане на лечението в острата фаза. Сред основните съставки на продукта са фитокомплексите от ехинацея (Echinacea pallida), слез (Malva sylvestris) и черен бъз (Sambucus nigra), което го прави изключително подходящ както за профилактика, така и за по-бързо оздравяване. Продуктът се предлага във формата на сироп и е подходящ за деца от 2 години и нагоре и допълнително може да се открие и във формата на таблетки за възрастни, с добавен екстракт от котешки нокът (Unkaria).
 
Подсилете имунитета с естествени натурални фитокомплекси и витамини
 
Доцент Мангъров, освен изброените естествени източници за подсилване на имунната система има ли и витамини, които също могат да подсилят нашия имунитет? Какво бихте препоръчали от вашия опит?
 
В период като този, когато има висока заболеваемост от грип и други остри респираторни инфекции за укрепване на общото здраве и за засилване на имунитета е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници.
 
Освен мултивитамини, особено препоръчителен е приемът на Витамин D. Този витамин е изключително важен за нашето здраве и влияе на много жизнени функции, но по отношение на имунитета неговата роля е ключова. Затова препоръчвам за деца и възрастни допълнителен прием на Витамин D на капки като добавка към храната.
 
Дневната доза за дете е 1 капка – т.е. 400 МЕ (Международни Единици), а за възрастен 3 капки – т.е. 1200 МЕ за период от 1 до 3 месеца. Сега сме в период, когато по естествен път нивата на този витамин са най-ниски, тъй като неговия синтез в организма зависи от излагането на кожата на слънце. Затова северните народи приемат масово Витамин D през цялата зима.
 
На пазара има различни продукти, но сред тях бих препоръчал Витамин D – Натурални капки на канадската компания Jamieson. Този продукт е 100% натурален. Съдържащият се в него Витамин D се извлича от естествен ланолин, а качеството му е гарантирано от производителя посредством въведени процедури за контрол на суровините, производствения процес и крайния продукт. Опаковката му съдържа 360 капки, всяка с 400 МЕ. Освен високото качество, неговото предимство е в това че е натурален, усвоява се от организма много по-лесно и гарантира висока бионаличност в кръвните нива, а оттам и сигурен ефект.
Advertisement

 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Йййй преди 3 години
Слушайте какво ви говорят НОЩ и им вярвайте.
13
0
 
5
 
! Отговори
Мангъров преди 4 години
И да не забравите, освен от рекламираните от мен витаминки, имате нужда и от наколенките на д-р Ливайн!
12
0
 
6
 
! Отговори
СЕМ преди 4 години
***ПЛАТЕНА РЕКЛАМА***
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Мангъров и Петков --- нямат никъв правилен говор и изказ. Как стигнаха до - Професори. Може много да разбират от професията си, но нямат култура на говорене. Не могат да изкажат мисълта си..... а Петков с този ----ДИАЛЕКТЕН --- И НЕРВНО НАПРЕГНАТ ГОВОР -- е нетърпим. Едни изкуфели старчета и то "професори" Борисов сбърка жестоко с тези склерози.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах, Мангъров ти душице дребна!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах, Мангъров ти души е дребна!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно ми е вече. Този "доктор" всъщност е рекламно лице и затова се бута да дава интервюта наляво и надясно. Жалък е!
7
0
 
8
 
! Отговори
Разни витамини...пфф преди 4 години
Новия щаб да ни поговори и разясни на хората за цялостното състояние на реанимационните отделения в всички болници в страната. Тази чума COVID-19 в Китай я отблъснаха с огромна подготовка на обучен персонал.
6
0
 
14
 
! Отговори
Rosen преди 4 години
Мнооого грозна статия! Всичко щеше да е ОК ако бяха пояснили, че е реклама... супер курвенско поведение! А и това "докторче" съвсем се е отдало на проституция :(
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Позор
4
1
 
13
 
! Отговори
EДНА ОТ ВСИЧКИ преди 4 години
Защо някой от органите не провери как работи в частния си кабинет, как ти взема 100-те лева само защото ти е погледнал епикризата и ти е изписал един антибиотик,без да знае дали той не е резистентен към бактерията която лекуваш и за която си отишъл да търсиш помощ при него. А касов бон,че си платил? Няма!!!
3
1
 
18
 
! Отговори
Олег Хинков преди 4 години
Кога се появи по телевизията Мангъров, кога започна да участва в реклами! И кога ще чуем някой друг специалист? Само генерали и един професор ли имаме в тази държава? Къде са "ЕКСПЕРТИТЕ"?Ако искате да чуете нещо смислено и лишено от реклама, потърсете видеото на интервюто на Б-Н-Т с проф. Олег Хинков, което веднага бе свалено от сайта. Въпреки че не се намира от сайта на Б-Н-Т, линка мисля все още е активен.
2
4
 
30
 
! Отговори
Мангъров-продажник преди 4 години
Тоя *** прави реклама с търговска цел на гърба на страха на обществото!!?Гнус ме е от тоя, видя се защо пищи - иска да продава, а не да лекува!!
1
3
 
29
 
! Отговори
Росица С. преди 4 години
Видяхме го като специалист към новосформирания мед. съвет и побърза да рекламира продукт (хранителна добавка).

Спонсорирани публикации