Продължава да нараства интересът към използването на 5G мрежи в България

5G мрежата на А1 отбелязва първата си годишнина с осемкратно увеличение на трафика
Продължава да нараства интересът към използването на 5G мрежи в България

Петото поколение мрежи вече са част от нашето ежедневие. Според GSMA, организацията, която представлява интересите на 750 оператори и близо 400 компании от мобилната екосистема, очакванията са до 2025 година 5G да покрие около една трета от населението в света, а в България 5G мрежите вече покриват дори по-голяма част от населението, особено на открито.

А1 беше първата компания, която стартира истинска 5G мрежа, предлагаща гигабитови скорости, в края на ноември 2020 година. Началото на мрежите от пето поколение беше поставено в София и Бургас, който още през декември се превърна в първия 5G град у нас – с 90% покритие на населението на открито.

Все повече трафик в 5G ULTRA

Развитието на 5G ULTRA измина дълъг път в рамките на една година и данните на А1 сочат, че броят на активните абонати се е увеличил почти пет пъти. 5G услугите вече са масово достъпни за потребителите в над 75 града и курорта, с различни планове, включително неограничени.

По повод първата годишнина от старта на 5G мрежата у нас А1 сподели, че компанията продължава да регистрира непрекъснато увеличение на трафика. От търговския старт на 5G ULTRA през април до октомври тази година активните потребители на 5G услуги са се увеличили с 448%, а генерираният от тях трафик е нараснал със 771%.

Над 40 модела 5G смартфона

Един от факторите за бума на потребление в 5G ULTRA е и разрастващото се портфолио от съвместими смартфони, предлагани от А1. Към 5G ULTRA са интегрирани 40 модела, включително от среден и нисък клас. До октомври тази година най-много трафик в 5G ULTRA е регистриран от устройства с операционна система Android (44,3%), следвани от iOS смартфоните на Apple - 38,4%. Немалка част от обмена на данни - 17,3% е бил създаден от потребители на услугата за домашен интернет през 5G мрежа – Net Box.

Областните градове генерират най-много трафик

Към октомври 2021 г. най-активните потребители на 5G услуги от А1 са били в големите български градове. В София абонатите са генерирали 54% от общия 5G трафик, следвани от Варна с 9%, Пловдив с 8% и Бургас с 5%. През летните месеци се е наблюдавал засилен трафик и в морските курорти. В Слънчев бряг и Несебър e отчетен по-голям обмен на данни през 5G ULTRA в сравнение със Стара Загора и Плевен за същия период.

Скоростта има значение

Нарастващият интерес към 5G услугите се дължи най-вече на значително по-високата скорост на мрежата спрямо предходното поколение. Отчетените средни скорости в 5G ULTRA са 3,5 пъти по-бързи в сравнение със средните при 4G. Спрямо другите доставчици на 5G услуги също са регистрирани най-високи стойности при средната скорост на сваляне на данни при А1 - 759 Mbps, докато стойностите са 457 Mbps при Telenor и 340 Mbps при Vivacom. Това сочат данните от проведено през октомври независимо проучване на асоциация „Активни потребители“. По-рано през годината Ookla също отличи 5G ULTRA за най-бързата 5G мрежа в България за 2021 г.*. на база над 22 000 проведени теста в страната.

5G ULTRA от А1 използва отделен честотен спектър и отделно 5G оборудване, което я отличава значително от другите мрежи на пазара. Докато 5G ULTRA използва оборудване от европейски доставчици и отделна честотна лента от 100 MHz, Тelenor и Vivacom са фокусирани в използване на 5G DSS решения. Този тип технология разчита на споделяне на ресурса между 4G и 5G мрежите, а това води до по-ниски стойности и при двете мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирани публикации