Мъченията на ЦРУ нямаше да са възможни без Европа

Само разобличаването гарантира, че това няма да се повтори
10 дек 2014 20:50, Мария Захариева
136
Мъченията на ЦРУ нямаше да са възможни без Европа
Затворът Гуантанамо. Снимка: Reuters

Мъченията, извършени от ЦРУ, не биха били възможни без помощта на Великобритания и 20 други европейски страни, пише Натали Нугайред от в. „Гардиън“.

Още по темата
Докато светът очакваше доклада на Сената на САЩ за програмата за задържане и разпити на ЦРУ при администрацията на президента Джордж Буш-младши, малцина в Европа се вгледаха в себе си. Като че ли европейските страни нямаха нищо общо с това, което се случваше по време на лова на активисти на Ал Кайда през годините след атентатите от 11 септември 2001 г.

Всъщност много от европейските съюзници на САЩ бяха дълбоко замесени в програмата на ЦРУ. А те съумяха да останат много мълчаливи по тази тема. Възможно ли е това да се промени сега?

По време на управлението на президента Буш ЦРУ използваше мрежа от европейски летища и бази за свои тайни полети, с които заподозрени в тероризъм бяха прехвърляни за разпит в чужбина. Някои европейски страни помогнаха на ЦРУ да извършва отвличания. Други приеха на своя територия "черни обекти" на ЦРУ – на практики места за изтезания.

600-страничното редактирано резюме на 6000-страничния доклад, публикувано вчера от Комисията на Сената на САЩ по разузнаването, без съмнение ще бъде подложено на внимателен преглед, за да се види какво може да разкрие за участието на държавите от континента в тези злоупотреби.

През 2007 г. Дик Марти, специален докладчик за Съвета на Европа, заключи че "има достатъчно доказателства, за да се заяви", че в Полша и Румъния са съществували тайни американски затвори. Той добави, че "нелегалното депортиране на заподозрени от екипи по отвличанията на ЦРУ в Европа" се равнява на "масирано и систематично нарушаване на човешките права".

След атентатите от 11 септември 2001 г. ЦРУ се обърна към европейските съюзници на САЩ, започвайки програмата си за задържане и незаконно предаване на затворници. Целта беше задържаните да бъдат поставени извън обсега на закона. Активното участие на десетки чужди правителства направи възможно както незаконните полети за предаването на затворниците, така и разпитите. Колко ли хора в Европа сега ще бъдат принудени да разкрият пълната степен на участието си в тези операции? До ден днешен пълният обхват на европейското съучастие остава неизвестен. Това се дължи на секретността, поддържана от години от САЩ и партньорите им. Вашингтон никога не потвърди местонахождението на тайни затвори на ЦРУ, нито назова правителствата, които са сътрудничили, както впрочем постъпва и току-що публикуваният материал. Десетилетие по-късно все още не е даден пълен отчет пред обществото.

Някои факти обаче бяха установени благодарение на работата на неправителствени организации, на медиите, на Европейския парламент и на Съвета на Европа. Стряскащо е, че всички, които се опитаха да хвърлят светлина по темата, заявиха че правителствата активно са пречели на усилията им, например класифицирайки въпроса като "държавна тайна".

Европейските страни не успяха да проведат ефективни разследвания на агенциите и служителите, които са улеснили работата на ЦРУ. Само Швеция е платила компенсации на жертви на незаконно предаване. Италия е единствената страна, в която служители са били осъдени от национален съд за участието си в програмата на ЦРУ.

Според информация, събрана от фондация "Отворено общество", най-малко 54 правителства са сътрудничили на дейността на ЦРУ. 21 от тях са на европейски страни, 17 от които са членки, или скоро след това са се присъединили към Европейския съюз. Освен гореспоменатите държави, списъкът на европейските страни, съпричастни към полетите на ЦРУ за незаконно предаване на затворници и други незаконни дейности, включва Литва (има сериозни улики, че в тази страна също е имало "черен обект"), Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Дания, Финландия, Исландия, Австрия, Чехия, Гърция, Кипър, Хърватия, Албания и Босна и Херцеговина.

Един от най-добре документираните случаи се отнася до отвличането на улицата в Милано през 2003 г. на Абу Омар, египетски духовник, който е получил убежище в Италия. След това ЦРУ тайно го е транспортирало до Египет. През ноември 2009 г., при единствен по рода си процес в Европа, италиански съд осъди 22 агенти на ЦРУ, един американски военен и двама италиански служители от разузнаването на най-малко пет години затвор за ролята им в отвличането. Агентите на ЦРУ бяха съдени задочно и никога не бяха екстрадирани.

През 2004 г. Халед ал Масри, германски гражданин, беше задържан по погрешка в Македония и изпратен в затвор в Афганистан. През 2012 г. това отвличане и задържане беше осъдено от Европейския съд по правата на човека. Германските власти обаче винаги са отричали някога да са давали информация за Ал Масри на САЩ.

Двама египтяни, търсещи убежище в Швеция, Ахмед Агиза и Мохамед аз Зери, тайно са били задържани от полицията през декември 2001 г. и предадени на ЦРУ, което ги упоило насила, преди да ги изпрати в Египет, където те са били изтезавани на електрическо легло. След разследване през 2008 г. двамата египтяни получиха по 500 хиляди долара компенсация.

Тези случаи са някои от малкото, довели до дела или официални разследвания. В други случаи правителствата са успявали да обвият почти всичко в секретност.

Според доклад на Съвета на Европа от 2007 г., "черният обект" на ЦРУ в Полша е бил разположен във военната тренировъчна база Старе Кейкути. Той е бил използван от ЦРУ за изтезания на "задържани с висока ценност", някои от тях граждани на Саудитска Арабия, Йемен и Алжир. Провеждащите разпитите американци са подложили един от тях на фалшиви екзекуции с електрическа бормашина, докато е стоял гол и с качулка на лицето. Полската съдебна система и правителствени служители не са хвърлили светлина върху нищо от това.

Великобритания си е сътрудничила тясно с ЦРУ по задържането и незаконното предаване на заподозрени терористи, както показаха документи, открити в Либия след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 година. Случаите на съдебни дела или разследвания обаче са малко. Европейските страни, участвали в операциите на ЦРУ, са били съучастници в нарушавания на човешките права, Женевската конвенция и Конвенцията против изтезанията на ООН. Нито една от тях, с изключение може би на Швеция, не е признала, че е извършила нещо нередно.

Въпреки това силата на демократичните страни е точно в способността им да признават и обсъждат грешките си. В авторитарните държави, където изтезания се извършват в изобилие, няма такова нещо като отговорност пред обществото.

Докато в САЩ започват нови усилия за достигане до истината, това може да е добър момент за Европа да си признае вината. Крайният извод е, че пълното разобличаване на подобни практики е единственият начин да се гарантира, че те няма никога да се повторят.

(БТА)


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
ник преди 6 години
Глобалните терористи измъчват зверски предполагаемите регионални терористи с помоща на подчинените си евро демократични сексуалисти!
82
2
 
4
 
! Отговори
хо ха преди 6 години
Сащ =демокрация - ама НЕ. Защо след края на Втората световна война имаше международен съд за съдене на фашистите, а никой не съди новите фашисти от САЩ???? Нарушението на човешките права е явно и доказано, но онези дрисльовци зад Океана - продължават да се вживяват на световни жандарми.
81
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 6 години
До Анонимен

Няма такова нещо американска нация. Там е сбирщина от хора които са готови да направят всичко в своя полза /даже да хвърлят две атомни бомби /.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 127 . Не бе просто едните са се научили от другите , въпроса е кой е ученика и кой учителя . Според мен по възрастния и създаден по рано е учителя? Ами сега :)
79
1
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
САЩ са одобрили санкции срещу Венецуелски официални лица с мотива "причастни за нарушения на правата на човека " заради неправомерно потушени протести. А какви следва да са санкциите срещу американски официални лица на същото основание за извършените мъчения и изтезания, който самите те си признават ? Двоен стандарт ли е или едното е ограничаване на демокрацията, а другото борба за демокрация чрез изтезания.
78
3
 
7
 
! Отговори
sostin преди 6 години
Много е лесно да се плюва, много е лесно да се обвинява......За каква хуманност ми говорите?За какви човешки права? Къде са правата на загиналите в самоубииствените атентати, къде е хуманността в това да вдигнеш мадритското метро във въздуха? Къде в човечността да режеш глави пред камера? Можеби е и много човешко отношението на фесовете към жените, груповите изнасилвания и тн. Давате ли си сметка че света е изправен пред пандемията наречена радикален ислям?
77
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-велика страна в света от САЩ!Няма по-велика нация от АМЕРИКАНСКАТА!Света ги обича и боготвори,те са толкова могъщи,че нямат стигане дори от Европа и след хиляда години!Респект и Поклон!бог да благослови Америка!
76
0
 
5
 
! Отговори
до 126 преди 6 години
Бе нека европейците да мразят САЩ, ама и това не го разбирам при европейците -
"Халед ал Масри, германски гражданин". Европа сама си натресе тия проблеми с ислямизацията си, после Америка и била виновна, и що не били хуманисти американците, че и тайните служби на европейски държави им сътрудничели в инквизициите. ама стига лицемерие - или се мачкат тия с армия, или не се допускат на Стария континент. после - масово квичене, хем така, хем не било хуманно. аре да си уточнят политиките.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ли има разлика между главорезите от ИД и садистите от ЦРУ , а като се позамисли човек май и родителя им е един и същ ?
74
2
 
24
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ... преди 6 години
В европейската преса сравняват САЩ със Северна Корея.Четете коментарите,и ще разберете,че европейците са намразили САЩ окончателно.След разкритията на Сноудън,след скандалите с подслушванията,след създаването на джихадистите,след организирането на "Арабските пролети",след преврата в Киев,след бомбандировките над Сърбия,Либия,Афганистан,Ирак,Виетнам и т.н.Се оказа,че САЩ е ИМПЕРИЯ на ЗЛОТО--промиваща мозъци и убиващи ВСИЧКИ които не са съгласни с тях.....
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важното е,че МАСКИТЕ все повече падат.....
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Донякъде е похвално, че сме извън списъка на европейските им съучастници, които са дали част от територията си на американците, за частните им концлагери.
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
„Според международното право САЩ са юридически задължени да изправят отговорните за тези престъпления лица пред правосъдието“, каза Емерсън, специален докладчик на ООН."

Разбира се, "демократичният" САЩ няма да позволи лицата, които са им вършели работа, да отговарят за "дребни" престъпления като изтезания, убийства по време на изтезания и погрешно залавяне и изтезание (всичко посочено е официално документирано).
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В нито един момент техниките за разпит на ЦРУ не са позволили да се съберат сведения за непосредствени терористични заплахи, което според мнозина би оправдало използването на бруталните техники за разпит“, заяви председателката на комисията по разузнаването Даян Фейнстейн."
69
1
 
18
 
! Отговори
до Шпиончев преди 6 години
Не ме интересува ГРУ, статията касае ЦРУ, не отклонявай от темата. Освен това действията обхващащи 10 годишния период на работа на ЦРУ по целия свят, са с доста по-голям мащаб от руските в Кавказ и не става въпрос само за едностранни действия на властите на САЩ, а международно съучастие. А повечето държави в кюпа са подписвали декларации, осъждащи изтезанията на пленници.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това, което прочетох, САЩ са "редактирали" 6000 страници доклад, показвайки 600 страници "резюме", а почти всички европейски държави отказват да потвърдят съучастието си, така че не виждам тази мистериозна "сила" на демократичните държави да признават грешките си.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Въпреки това силата на демократичните страни е точно в способността им да признават и обсъждат грешките си. В авторитарните държави, където изтезания се извършват в изобилие, няма такова нещо като отговорност пред обществото."

Въпреки това силата на демократичните страни е точно в способността им да мълчат и да прикриват гнусотиите си, докато минат десетина години, преди да признаят нещо, което навремето щеше да предизвика скандал, а сега вече е без значение.
66
1
 
6
 
! Отговори
Коментар от пъкъла преди 6 години
След като прочете горната статия, лидерът на третия Райх заспа в дълбок и спокоен сън. Миг преди това същият изрече философското прозрение: Всички желания рано или късно се сбъдват стига човек да чака достатъчно.
Явно в неговия случай не е било необходимо да чака много дълго.
65
2
 
9
 
! Отговори
neo преди 6 години
поредното окъкване на "великата" демокрация
Разполагайки с уж най -голямата военна машина САЩ загубиха войната в Ирак и Афганистан. Талибаните се връщат. В Либия е хаос също. Очевидно нещо куца.......
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бе за тепане на арабески трябва медали да дават, кво пак толерастите са се разсмърдяли