С тактически ходове папа Франциск постига стратегически цели

Реформата на Римската курия бе и остава дългосрочна стратегическа цел
Обновена: 13 дек 2014 10:49 | 13 дек 2014 10:39, Елка Василева
28
С тактически ходове папа Франциск постига стратегически цели
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папата не е призван да изработва стратегии по образеца на  ръководителите на светските национални и международни структури, които действат под формата на държави и световни организации, пише в свой анализ БТА.

Предстоятелят на Римокатолическата църква и държавен глава на  Ватикана обаче е ангажиран с определянето на стратегически цели и произтичащи от тях приоритети, при това не само в сферата на духовното обгрижване на вярващите. По подобие на светските лидери и папата е принуден да започва от онова, което са направили или по-скоро не са направили неговите предшественици.

Свети папа Йоан Павел Втори получи стратегическо задание от самата епоха, белязана от заключителната фаза на Студената война. Заданието имаше глобален приоритет, който пък му налагаше какво друго да не прави по време на понтификата си. Римската курия, която е висшият управленски апарат на Държавата Ватикана и на Светия престол, бе овладяна от клирици с нагласата на средновековни царедворци, които се възползват от отсъствието на тръгналия на далечен поход владетел, за да злоупотребят с дадената им по-голяма свобода на действие.

Докато папата  дирижираше прелюдията към сриването на Берлинската стена, кардинали издигаха невидими зидове около поверените им ведомства, зад които управляваха на феодален принцип, създавайки тежък климат на интриги и борби за надмощие.

Папа Бенедикт Шестнадесети беше, в предходното си кардиналско битие, пазител на доктрината на вярата и стоеше встрани от бюрокрацията. Все пак дългогодишният му престой в курията му позволяваше да вижда последиците от задълбочилата се институционална криза, която придобиваше все по-застрашителни морални измерения. Той се опита да реагира, но бе оставен без подкрепа. Накрая прибягна до крайно и почти забравено от историята средство - оттегляне от Свети-Петровото служение, което да послужи едновременно за поука и предупреждение.

Папа Франциск никога не бе работил във Ватикана и не познаваше неговите тайни и явни механизми. Чувстваше се дори неудобно в новите одежди, които максимално опрости. Първата му стъпка бе толкова естествена, че и до днес никой не се е сетил да попита публично защо не са я предприели неговите предшественици.

Създаде работна група от девет кардинали, които да изготвят проекти за реформи на ватиканската бюрокрация. Наричана неофициално К-9, групата бе оглавена от хондураския кардинал Оскар Андрес Родригес Марадяга. В началния етап нейните задания включваха реформа на курията и на Института за религиозни дела (ИОР, повече известен като Ватиканската банка), както и разработване на механизъм за пряка връзка с националните конференции на епископите, чрез които да се получава информация от друга гледна точка, различна от тази на дипломатическата  служба на Светия престол.

Римокатолическата църква е единствената институция в световната практика, която действа без прекъсване вече две хилядолетия и е уникално съчетание между държавна структура и духовно предстоятелство, което няма историческа нагласа към бързи радикални промени.

Реформата на Римската курия бе и остава дългосрочна стратегическа цел, в чийто център се намира Държавният секретариат, съпоставим с правителство в светска държава. Тази реформа сега е напредващ процес, благодарение на тактическите ходове и обходното маневриране на папа Франциск.

Той спази традицията при старта на понтификата да бъдат оставени на заеманите постове всички висши управленски кадри, като се започне с държавния секретар (премиера) и подчинените му ведомства. Преди да ги смени, папата се погрижи да им бъдат ограничени пълномощията, така че техните приемници да започнат работа при други условия.

Пръв загуби важна позиция тогавашният държавен секретар кардинал Тарчизио Бертоне. Още с назначаването му за държавен секретар от Бенедикт Шестнадесети той си бе извоювал монопол във връзките с италианските политически, обществени и културни среди. Франциск върна тези права на Конференцията на италианските епископи (КИЕ), която отново може да поддържа, независимо от държавния секретар, преки контакти с политическия елит на Италия. Това е първата стъпка към даване на същите пълномощия и на другите конференции на католическите епископи по света, с което ще бъде ликвидиран информационният монопол на Държавния секретариат и неговата дипломатическа служба.

Със следващия тактически ход папата си осигури и пряк информационен канал за дейността на ИОР, ликвидирайки друг монопол на държавния секретар, който преди това "филтрираше" потока сведения за състоянието на банката. Всичко бе поднесено така, че мярката да не изглежда като наложена лично от Франциск.

Кардиналската комисия за контрол на ИОР обяви, че "с одобрението на Светия отец" номинира за временен прелат на ИОР монсиньор Батиста Марио Салваторе Рика от дипломатическата служба на Светия престол. Фактически той стана секретар на самата комисия и едно от задълженията му е да участва в заседанията на надзорния съвет на банката.

Монсиньор Рика запази постовете си на директор на редица ватикански резиденциални комплекси, между които и отреденият за кардинали дом "Санта Марта", където Франциск пожела да живее постоянно, отказвайки се от папските покои в Апостолическия дворец. На практика това означава, че монсиньор Рика може да бъде по всяко време в пряк контакт с папата и да му докладва за състоянието на Ватиканската банка, без да минава през "филтъра" на държавния секретар.

Последва промяна на целия ръководен състав на ИОР и на Управлението за финансово разузнаване, както и създаването на две съвършено нови структури - Секретариата по икономическите въпроси и Съвета за икономика.

Секретариатът по икономическите въпроси бе учреден от папа Франциск с документ "моту проприо", което на латински означава "по лична инициатива", тоест без някой да го е предлагал на папата. Дотогава в Римската курия съществуваше само едно ведомство с това название - Държавният секретариат.

Секретариатът по икономическите въпроси е обособен като "министерство" и се оглавява от кардинал-префект, който отговаря лично пред папата. Префект на секретариата е австралийският кардинал Джордж Пел, който е архиепископ на Сидни.

Над секретариата стои Съветът за икономика, съставен от осем кардинали и девет миряни, а негов координатор е архиепископът на Мюнхен кардинал Райнхард Маркс.

Всички тези ходове водят към голямата стратегическа цел, реформата на курията, която остава далечна и не протича без опозиция. В края на годината групата К-9 обсъди предложения за обединяване на конгрегации и папски съвети. Обмисля се също как на ръководни длъжности, заемани по традиция от кардинали, да бъдат поставени миряни, в това число и жени. Има идея да се отмени изискването папските нунции (посланици) в чужбина задължително да бъдат архиепископи и постепенно да се пристъпи към издигането на миряни от дипломатическата кариера начело на нунциатурите (посолствата).

Става дума за просъществували столетия структури и дори формулирането на идеи за тяхната промяна бе доскоро немислимо отвъд стените на Ватикана. Зад смиреността, с която е белязан всеки жест на папа Франциск, стои силна и изпълнена с оптимизъм воля за промяна.

Наподобява на пълководец, който предпочита тактическите ходове и умее да използва оперативното изкуство на своите генерали. Така постъпват само онези лидери, които имат отговор на двата основни стратегически въпроса - кой взема решения и кой решава кой да взема решения.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исус Христос в последната книга на Библията Откровение предупреждава, че в дните на края на човешката история ще се появи звяр политико-религиозна власт антихриста. Този звяр е папството :Откровение 13:1. И видях звяр, който излизаше от морето(много народи), и имаше десет рога и седем глави; и на роговете му(политико-религиозни зони-Евразия, Иранска, Османска, Китайска, Иранска и др.) десет корони, и на главите му богохулни имена. 2. И звярът, който видях приличаше на леопард, и краката му бяха като крака на мечка, устата му като уста на лъв; и змеят даде нему силата си, престола
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ли?Този е скритото оръжие за заробване на целия свят от католицизма и богатите.
14
7
 
1
 
! Отговори
C++ ПРОГРАМИСТ преди 6 години
ЗА МЕН ЕДИНСТВЕНИЯ БОГ СА ИНСТРУКЦИИТЕ,КОИТО СЪЗДАВАМ,ЗА ДА КОМАНДВАМ КОМПЮТЪРА.ВСИЧКО ДРУГО Е ПРЕСЕН ЛОКУМ...
13
1
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
В Евангелието от Матея е казано следното (Мат 24:4-5) :4. А Иисус им отговори и рече: пазете се да ви не прелъсти някой;5. защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина.Възможно ли е това да се изтълкува, че това се отнася за папата, тъй като католиците го приемат за непогрешим (което е една от съществените разлики между тях и истинската Христова църква - Православната), тоест те приравняват папата с Христос, което е мащабна измама според
12
2
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
В Тангра-та е истината \m/
11
2
 
9
 
! Отговори
Homer преди 6 години
Та както казах:Дяволско изчадие служещо единствено на Мамона!!!!!!!!!!!
10
5
 
5
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Религията не е някаква мистика,католицизма е преди всичко възпитание и правила на поведение.Това е нещо за душата и не касае материалното и парите,които развалят човека.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Satanist ot "Vavilon"!
8
2
 
6
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Аз мислех ,че римо-каолическата църква е независима ,но се лъжех и те са в "играта" . Папа Франциск НЕ ПОИСКА ДА ПРИЕМЕ Далай Лама за да не предизвква гнева на Китай ,а се позиционират ПРЕД ХОРАТА ,че са извън политиката и икономиката на света .
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постигната е основната цел на папата - бедните все по-бедни, богатите все по-богати. Нали затова го хрантутят олигарсите от цял свят.
6
1
 
3
 
! Отговори
Един преди 6 години
Заглавието е малоумно. Естествено, че стратегическите цели се постигат с тактически ходове, които от своя страна се постигат с оперативни.
5
0
 
8
 
! Отговори
Homer преди 6 години
някой ще ме светне ли, как така коментарът ми се поства -136 секунди????? Или това е нещо свързано със "свободата" на словото?
4
5
 
12
 
! Отговори
Библеист преди 6 години
Както дявола лукаво излъга първите човеци и ги отдели от Бога с грях, така и този папа хитро и далновидно ще изпързаля човечеството, като го принуди ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да нарушава Четвъртата Божия заповед, т.е. да празнува неделята, денят на поклонението на езическото слънце (sunday), а не Истинският Божи ден - Съботата. Съботата е печатът на Творецът, с които ще запечата верните му и ще ги спаси! Не забравяйте тази умишлено потулена истина, която римо-кат. църква изврати - тя е църквата на сатана!
3
5
 
9
 
! Отговори
Очевиден преди 6 години
най-крещящият пример е култът към Дева Мария, който придобива гигантски размери по света. Почитана е като богиня, молят се на нея и т.н. А тя НЕ Е БОЖЕСТВО, а човек. Разбира се, далеч съм От мисълта, че става въпроса за майката на Христос. Тук иде реч за езическата богиня ИЗИДА.
2
12
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Добре, че сложиха този папа, защото иначе католицизма съвсем беше пропаднал, а Ватикана беше заприличала на Содом и Гомор.Този папа е по-човечен и по-нормален от предишните.
1
6
 
20
 
! Отговори
Очевиден преди 6 години
Папството е всичко друго, но не и християнска организация/църква. Подчинява се на анти-Библейска доктрина, обърнато е към съвсем други богове. И това от много векове насам. Папистите усилено тикат света в обятията на универсалната религия (или New Age), която ще бъде част от новия световен порядък...