ДПС иска след време да управлява с ГЕРБ

Корман Исмаилов: Ако съм украински българин, за мен би било чест да се сражавам за родината си
Обновена: 18 фев 2015 20:13 | 13 фев 2015 13:27,
63
ДПС иска след време да управлява с ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

Никой от досегашните партньори на ДПС не иска при евентуална смяна на властта да управлява с тях. Затова движението търси свой бъдещ партньор в лицето на ГЕРБ, смята депутатът от Реформаторския блок и лидер на Народна партия Свобода и Достойнство Корман Исмаилов.

"При евентуални бъдещи избори след 4 или повече години ДПС си прави сметката, че единствено би могла да управлява, ако е близка с ГЕРБ", каза Исмаилов пред Dnes.bg.

Той обвини движението в лицемерие, защото настоява за решаване на въпроси, касаещи малцинствата, когато е в опозиция, а не когато има лостовете на властта.

- Партията ви има зам.-министър по отбраната, а военното министерство е ресор на РБ. Самият вие сте член на комисията по отбрана в парламента. Има ли според вас опасност за националната сигурност заради конфликтите в Украйна и Близкия изток?

- Категорично има рискове, защото това са конфликти, които са близки до България. Трябва да отчетем и факта, че в Украйна има българско малцинство, а от Сирия през Турция идва бежански поток. Пропускливостта на Турция е много висока и това означава, че насам могат да дойдат и по-радикални елементи. С оглед и на новите реалности в света България трябва да е адекватна. Както в рамките на ЕС и НАТО, така и в двустранните си отношения със страните, които са около тези конфликтни зони.

- Разполагането на команден център на НАТО в България крие ли опасност за страната ни?

- Не. Това допринася за по-добрата комуникация, за по-доброто партньорство, свързано с подготовка, обучение и комуникация в структурите на НАТО. Пактът, с оглед на рисковете, за които говорихме, пренарежда формированията си между териториите на своите страни. Преди и след Студената война например по-големи бази и командни центрове е имало в Германия, сега тази нужда там отпада. Така че всичко е процес на развитие и не трябва това да се преекспонира като опит за някаква подготовка за агресия и като заплаха срещу Русия. Защото това се прави. Надявам се да не е провокирано отвън, тоест наши вътрешни фактори, провокирани отвън, да водят такава кампания. Това не е в интерес на страната ни. Категорично НАТО и ние като член на НАТО не бихме допуснали никога агресивни действия.

- Трябва ли България да реагира на информациите за мобилизация на българи в Украйна и да ги защити?

- Би трябвало да реагира, ако има някаква тенденциозност по отношение на нашите сънародници. Ако например основно и най-много представители на българското малцинство се викат в армията. Но като украински граждани, аз съм убеден, както и за всички представители на малцинствата в България, е дълг да се защитава суверенитета на страната и нейната териториална цялост. Ако аз съм украински българин, за мен би било чест и гордост да се сражавам за родината си.

- Критиките на ДПС към Реформаторския блок зачестиха. Защо движението вижда в РБ по-голям опонент от ГЕРБ?

- Това е новата стратегия на ДПС – да направи опит да излезе от политическата изолация, в която се намира. Защото никой от предишните партньори на ДПС по никакъв начин не иска при евентуална бъдеща смяна на властта да управлява с ДПС. Затова ДПС трябва да стопли отношенията с някой бъдещ свой партньор и това може да стане единствено през ГЕРБ.

Реформаторите имаме много категорична оценка за вредните политики, които ръководството на ДПС провежда и е провеждало, когато е било във властта. Те виждат, че с нас категорично не могат да партнират, ние сме техен опонент и конкурент. Целта е по някакъв начин РБ да се представи като някаква крайна националистическа формация само заради подкрепата на Патриотичния фронт на коалицията с ГЕРБ.

- Тоест ДПС иска да замести РБ в коалицията с ГЕРБ?

- При евентуални бъдещи избори след 4 или повече години ДПС си прави сметката, че единствено би могла да управлява, ако е близка с ГЕРБ. Затова по някакъв начин трябва да изолира и омаломощи РБ и ГЕРБ да станат зависими от ДПС.

- Как си обяснявате новата реторика на ДПС в защита на ромите?

- Това се дължи на факта, че подкрепата в традиционните региони, в средите на българските турци и мюсюлмани към ръководството на ДПС намалява. Цялата тази спекулация във времето - с Възродителния процес, тази скаченост с "Атака", тези нападки, внушаването на страхове, опасности, които касаят българските турци и мюсюлмани, вече прозира и белите конци, с които е съшита, се разкъсват. Това трябва да бъде компенсирано. Това е стратегия, която те започнаха да реализират преди четири-пет години и го правят.

Разбира се, и там едно е говореното, а друго са методите и средствата, с които се привлича това население до урните да гласува.

- Но можете ли да отхвърлите искането им за повече детски градини в ромските махали?

- Много е важно, когато някой в опозиция говори едни неща, когато е във властта - да ги прави. Дори да ги прави в по-голям мащаб, когато има лостовете на управлението. При ДПС точно това е двуличието и цинизмът. Защото когато си бил на власт, не си направил много от нещата, с които в момента провокираш напрежение и конфронтация. Било то с темата за административната промяна на имената на починалите български турци и мюсюлмани, чиито имена са били насилствено сменени по време на Възродителния процес, било то дела, които са започнали срещу виновните и отговорните за провеждането на тази политика.

- Ще има ли скоро конгрес на Реформаторския блок?

- Засега върви дебат, търсим следващите стъпки, говорим за това да изработим пътна карта, която да води към по-голяма консолидация, към единни органи и ръководство. За всички е ясно, че това е пътят, към който трябва да вървим. Въпрос на време е кога ще се случат тези стъпки. Пред нас предстоят местни избори, които активират вътрешната конкуренция и на места конфликти. Надявам се въпреки някои проблеми и неразбирателства, които ще има, след изборите да скъсим периода за свикване на конгрес.

- Тоест конгрес ще има след местните избори?

- Това са моите реалистични очаквания.

- РБ партньор или опонент ще е на ГЕРБ на местните избори?

- Със сигурност ние ще работим за това да убеждаваме и налагаме нашите ценности и реформите, които бяхме заложили в нашата предизборна кампания. За съжаление, сигурен съм, че след време ще констатираме отстъпление заради недостатъчната сила и мощ на РБ да наложим тези реформи.

Но това е пътят и в тази посока ще работим. Имаме нюанси, имаме различия с ГЕРБ и на тези избори ще се състезаваме с ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ДПСГЕРБРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
с ДПС -до тук преди 9 години
ДПС си свърши работата,за която беше създаден от ДС!Българският народ е тотално разделен и обезверен!От тук нататък те са излишни!И много скоро ще ги сполети политическа смърт!А комунистите вярват,че ще царуват вечно в България!Само дето не се знае!
41
2
 
4
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
Ей, Корманчо, Корманчо, още си млад и ЗЕЛЕН, че дори не разбираш някои работи! По- добре недей да протягаш мръсния си език към ДПС, а първо дай обяснение, каква е целта ви с Ердоганчо. Защо, с Дал, бяхте на тайни срещи в Анкара?!? Защо именно той ви финансира т.нар. "партия" ?!?
40
2
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Що е ДПС? Кой няма права и свободи?Кой се турчее и циганее.Кой изгради обръчи от фирми с комунистите? КОЙ не посещаваше парламента и получаваше заплата,стоейки на топло в сараите на баклава и турско кафе? БСП и ДПС са антинародни партии,които трябва да се лустрират.Тия две партии заедно ограбиха икономиката на БГ ,както и мизерните спестявания на българи,български турци и ***.Мафията от тия две партии закопаха България -най бедната държава в ЕС...
39
3
 
4
 
! Отговори
тони преди 9 години
Ако, ама не си! Ти си от ДПС и хайде КЪЪЪЪЪШ , ИЗЧЕЗВАЙ !!!!
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямо натискане на крадлиото дпс,те герб да не забравят че наближават кметски избори ,после президенски,така че да забравят за някакви скрити заигравания с дпс
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименDO45 Otkade nakade shte se opredelqm kato balgarin ,a ti zashto ne se opredelish kato turchin i az sum grajdanin na nashta rodina BULGARIA no kato turchin i dokato ti ne me priemesh takuv kakuvto sum a ne da imash zadni misli kato asimilirane az vinagi shte glasuvam za partiyata na Korman,a DPS e sazdadena imenno ot DS i pove4eto vizshestoyashti sa bili ili agenti ili komunisti
36
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато турците и *** спрат да се определят като турци и *** и започнат да се определят като БЪЛГАРИ, родени в България..тогава ще ви приемем, неможете да очаквате хората да НЕ ви делят на турци илицигани, като вие самите се определяте като такива ! После кои били расистите тука..а иначе е ясно че ДПС разединява целия ни народ на етноси ! Работете, некрадете, наубивайте, уважавайте другите..какво повече му е нужно на човек..религия? - НЕ, човечност- ДА!
35
6
 
15
 
! Отговори
до К.Исмаилов преди 9 години
Исмаилов, Вие сте млад човек;1.Започнете да РАЗЯСНЯВАТЕ НА ТУРСКИЯ ЕТНОС, ЧЕ Е отживелица ДА ИМА ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ.2.ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПАРТИЯ, КОЯТО ИМ Е "НА СЪРЦЕ"! но ДА НЯМА "ПАРТИИ ЗА ДОСТОИНСТВО, ПРАВА, НАПРЕДЪК" И Т.н..ПРИЗНАК НА ЛИПСА НА ЛОГИКА, АНАХРОНИЗЪМ с РЕАЛНОСТТА!( да не казвам"ориенталщина"Като че в Турция имат "партия на напредъка"????).Бъди в крак с времето, Корман Исмаилов! Бъди ТИ промяната, която искаш!
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално, явно намират много общи черти помежду си.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 39 A koya balgarska partiya zashtitava pravata na turcite mojesh li mi da kajesh ,vie vsi4ki ste edin drol drenki i posle revete ami zashto turcite imali partiya ami shte imame zashtoto ot vas nishto ne stava vie dori ne iskate da me vijdate kamo li da me priemete vabv vashta partiya nezavisimo koya
32
16
 
17
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Добре е да има демократична алтернатива на ДПС. Тези, които не разбират това са политически късогледи. В такъв смисъл партиата на Корман Исмаилов е полезна. Особено полезна е за българските турци. Някак ми е по-леко, когато знам, че агентите на ДС от ДПС имат демократична алтернатива. А лаенето на комунистите ***, независимо дали са турци или българи е без значение.
31
0
 
10
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 33. Ха-ха-ха, вземи си огледало.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лика-прилика са си.
29
9
 
24
 
! Отговори
N преди 9 години
ДПС няма да управлява с ГЕРБ,защото бате Бойко много добре знае че ще изгуби много избиратели ако направи коалиция с тях,поне половината си избиратели ще го оставят,само комунистите т.е. БСП и АТАКА са толкова прости да правят коалиция с ***!
28
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС и сега управлява заедно с ГЕРБ, а ако някой още не го е разбра значи е КРЪГЪЛ ***!
27
3
 
16
 
! Отговори
Gabara преди 9 години
Имате бе Кормане, имате общо "50 нюанса на сивото" с герп.
26
8
 
20
 
! Отговори
Защо след време преди 9 години
Защо след време? Те и сега си управляват заедно!!!
25
11
 
14
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Този има скрита цел. Българите в Украйна да воюват за да бъдат избити в сраженията и да не могат никога да се завърнат за да помогнат в битка ако Югоизточна България тръгне да се отцепва.
24
2
 
13
 
! Отговори
ГРУДКА преди 9 години
Ха ха ха ако бил българин щял да се сражава... знаеме ние, всички у парламенто че се сражавате ама кой да стигне първи до летището. Помним колко години копахте между президентството, министерски съвет и парламенто докато изкопате метрото между Света Неделя и Орлов мост. Бавничко беше нали? Еми така ще е, нали требаше да изкопате и тунелите от трите сгради на управлението до двата терминала на летището!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска но няма прости