Настроенията в Русия срещу САЩ са по-силни и от времето на СССР

Антизападната пропаганда промени атмосферата в руското общество
10 мар 2015 21:50,
756
Настроенията в Русия срещу САЩ са по-силни и от времето на СССР
Снимка: Reuters, архив

Мислили сте си, че Съветският съюз е бил антиамерикански, пита "Вашингтон поуст" в редакционен материал? Вижте какво става в днешна Русия.

Година след като яростна риторика изпълваше руския ефир, гневът към САЩ е най-силният, откакто социологическите проучвания започнаха да го проследяват. От обикновените улични търговци до Кремъл - вълна от антиамериканска жлъч е заляла страната, много по-отровна в сравнение със Сталиновата ера, казват наблюдатели.

Възмущението достигна връхната си точка след убийството на кремълския критик Борис Немцов, като няколко часа след него започнаха да се разпространяват конспиративни теории, че смъртта му е заговор на ЦРУ за дискредитиране на Русия. (В неделя Русия обвини двама чеченци и задържа други трима във връзка с убийството на Немцов.)

В ход са кампании западните марки дрехи да бъдат заменени с дрехи в цветовете на националния флаг - червено, синьо и бяло. Правят се усилия руски газирани напитки да изместят колата. Санкциите на САЩ се посрещат с гняв. Налице е пропит с конспиративна нотка силен интерес към методите, които се предполага, че Вашингтон използва, за да създаде безредици в Украйна и Русия. Гневът е предизвикателство за американските политици, които се опитват да протегнат ръка към намаляващия кръг от приятелски лица в Русия. Той е и белег за границите на възможностите им да влияят върху руската политика след година на санкции.

Повече от 80 процента от руснаците имат в момента негативно мнение за САЩ, според независимия център "Левада". За една година броят им се е увеличил двойно, като това е най-високият негативен рейтинг, откакто се правят подобни проучвания след 1988 г.

Убийството на Немцов - предизвикалото най-големия отзвук политическо убийство през 15-те години управление на Путин, беше пореден жесток удар срещу прозападните сили в Русия. Немцов дълго време се стараеше да бъде политик по западен образец и успя да си спечели дълъг списък с врагове, които го мразеха.

Антизападните настроения вероятно ще се засилят още повече, ако президентът Обама реши да изпрати смъртоносни оръжия на украинската армия, което обмисля в момента. Целта му би била да "увеличи цената" на евентуална руска интервенция, като направи украинския отговор по-смъртоносен. Но дори някои от най-убедените критици на Путин казват, че не могат да подкрепят подобна стъпка, тъй като тя ще струва на Русия живота на много нейни войници.

"САЩ си правят геополитически експерименти, като използват хора вместо морски свинчета", заяви Сергей Михеев, директор на Центъра за политическа конюнктура, в популярно предаване по Първи канал на руската държавна телевизия. Неговите обвинения в отговор на изявление на водещия, че е важно да познаваш враговете си, са типичната риторика, която изпълва руския ефир. "Те се отнасят еднакво към всички, застрашавайки не само стабилността в света, но и съществуването на всяко човешко същество на планетата", каза Михеев.

Съветската риторика беше официално антизападна, но не можеше да задуши любовта на руснаците към Бийтълс или стремежа им да се информират от заглушаваните предавания на радио "Гласът на Америка". Тези позитивни чувства преливаха след рухването на Съветския съюз през 1991 г.

Но списъкът с понесените обиди от САЩ се разширява от доста дълго време, особено след като САЩ и НАТО бомбардираха Сърбия, руски съюзник, през 1999 г. После дойде войната в Ирак, разширяването на НАТО и руско-грузинският конфликт. Всеки път се наблюдаваше известно покачване на антиамериканските настроения, които обаче спадаха толкова бързо, колкото се появяваха. Путин увеличи силата им след протестните движения в края на 2011 и 2012 г., за които обвини Държавния департамент. Но едва миналата година, когато започна кризата в Украйна, антиамериканизмът обхвана и онези, които преди това охотно си купуваха самолетни билети за Маями и Лос Анджелис.

Облъчвани от мощния антагонизъм по руските държавни тв канали, главен източник на информация за над 90 на сто от руснаците, обикновените хора започнаха да изпитват все по-голямо разочарование. Сегашният гняв изглежда различен от разсейващите се бързо изблици на недоволство от миналото и се разпространява с голяма скорост сред все повече слоеве, казват наблюдатели.

Годините на понесени унижения "доведоха до антиамерикански настроения сред обикновените руснаци, което преди не беше така", казва Владимир Познер, журналист, който в продължение на десетилетия беше уважаван глас на Съветския съюз в САЩ. Отскоро той разяснява в Русия какво представляват САЩ. "Ние не харесваме американците, защото са нахални, смятат себе си за уникални и нямат уважение към никого."

Страната бе залята стремително от антиамерикански мерки - от символични до напълно значими. Някои кафенета в Крим спряха да обслужват американци. Активисти изрисуваха расистки изображения на Обама как яде банан върху една от стените на американското посолство в Москва. Руснаците с ентусиазъм смениха тениските със западни марки с тениски с щамповани ракетни установки "Искандер" и надпис "Санкции? не разсмивайте моя Искандер?"

"Тази антизападна пропаганда радикално промени атмосферата в обществото", казва Лев Гудков, директорът на центъра "Левада". "Тя стана милитаристка."

Много руснаци изведоха на повърхността дълбоко вкорененото негодувание от това, че след като се опитаха да живеят по западен модел след разпадането на Съветския съюз, се сблъскаха единствено с трудности и унижения.

"След 1989 г. ние изцяло се преориентирахме към Запада. Гледахме на него като на бъдещ рай. Очаквахме, че след като направим всичко, което ни кажат, ще ни прегърнат и разцелуват и ние ще потънем в екстаз, казва Евгений Тарло, член на горната камара на руския парламент. Вместо това обаче Западът се опитва да унищожи Русия."

Антиамериканските настроения затрудняват все повече проникването на американската култура в Русия чрез традиционните й инструменти на меката сила като филми, музика и образование. Миналата година руски политици сложиха край на продължилата десетилетия програма за училищен обмен, която даваше възможност на най-добрите и най-умните руски ученици от гимназиите да учат по няколко срока в американски училища. Много малко западни артисти останаха да работят на руска земя.

Западни дипломати казват в частни разговори, че им отказват участия в прояви, на които могат да обясняват позициите на страните си пред руска аудитория. А руснаци, които работят за западни компании, се оплакват, че техни познати и съседи често ги обвиняват в липса на патриотизъм. Редица бизнес лидери предупреждават, че Русия рискува да навреди на собственото си икономическо развитие с подобна гневна самоизолация.

"Безпокои ме това, че сегашната криза може да въвлече Русия в определена историческа конфронтация и да затрудни развитието на страната във всички сфери", каза бившият финансов министър на Путин Алексей Кудрин в интервю за ТАСС.

Но това са единични гласове сред пороя от антизападна ярост. "Правителството знае, че много лесно може да култивира антизападни настроения и да консолидира руското общество около тази пропаганда", казва Мария Липман, независим политически наблюдател в Москва, която изследва антизападните настроения.

Дори закусвалните "МакДоналдс", дълго време олицетворение на руската мечта за Запада, станаха жертва на нападки през есента заради неспазване на здравословните норми. Някои от намиращите се на най-оживените места бяха временно затворени. След като отново отвориха, компанията започна рекламна кампания, в която акцентира върху местните си връзки и 25-годишното си присъствие в Русия, омаловажавайки глобалното значение на златните арки (от които се състои емблемата на МакДоналдс) на ярък символ на Америка.

Миналата седмица билборд на компанията в центъра на Москва гласеше: "Направено в Русия за руснаци".

(БТА)


756
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
0
 
2
 
! Отговори
истината преди 7 години
На вестник Вашингтон поуст бих отговорил, че тази тенденция се забелязва не само в Русия, а по цял свят включително и в ЕС. Не може само да лъжеш и крадеш и да чакаш любов. От любовта ни към Вас в последните 25 г. намаляхме с 2 000 000 и станахме най-старата и най-болната нация на планетата с отрицателен прираст.
349
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
До 529 :Главатат ти *** е била завладявана много пъти,а не Русия!
348
4
 
0
 
! Отговори
До обективен преди 7 години
Русия е била под тарарска власт векове, не си чел история или лъжеш!Била е завладявана много пъти.Досега се оказва, че само Афганистан не е бил покоряван.
347
4
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Никога не са живели добре руснаците, през цялата си историяя. Знаят само глада, тоягата по врата и водката. Нация, която е известна с алкохолизма си - тия не ми ги хвалете!Путин, също като Хитлер, търси врага навън, нарочва някой и пропагандата почва !Че САЩ не са идеални е ясно, но да ми хвалите страна като Русия, с огромни ресурси и бедняшки народ - вие сте луди!Защо руснаците с пари бягат да живеят на Запад - защото живота е по-добър.
346
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Путин трябва да награди Обама с най-високото държавно отличие!Никой до сега руски лидер не е успявал така да сплоти и обедини руската нация както Обама и неговите санкции!САЩ си мислеха че ще разклатят и разединят Русия с тези санкции,но в место това изправиха срещу себе си една обединена и сплотена нация,нация която е убедена вече кой е врага/за разлика от преди/ и нация която умее да воюва,и нация която до сега никой не е побеждавал!
345
7
 
3
 
! Отговори
! преди 7 години
Много хубаво. Дано се капсулират и да си седят в Русия. Нато да ги обгради от всякъде и да не пуска и пукнат алкохолик да прехвръкне извън раша! Да си мизеруват самички и да не завличат останалата част от света към своя Ад!
344
2
 
7
 
! Отговори
******** преди 7 години
Крайно време беше! От САЩ - нищо хубаво няма - филми, пълни с насилие,и т.н. Америка - страна от 200 години , и Русия - страна от многократно повече - не могат да се сравняват нито като култура, нито като друго.Избиване на коренното население на цял континент, робство - в коя от двете страни го е имало?
343
2
 
8
 
! Отговори
Пояснение преди 7 години
САЩ са световни финансови и енергийни вампири! Не само в Русия , а в цял свят е такова отношението към тях.
342
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да живее русия.същото е вбългария .нормалните хора са срещу престъпника сащ
341
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво може да се очаква от кирливи *** ?
340
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да пишете против Путин, по добре пишете, че дават по 5000 ако гнусен *** отиде да се бие в ИД. Барем се отървем от мръсните, гнусни, отвратителни и противни ***, роми, *** т т.н.
339
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такава е омразата към САЩ и в България.При целия грохот на проамериканската пропаганда, леещ се от всички медии.
338
0
 
10
 
! Отговори
неп преди 7 години
До всички кухи лейки които една кирилица не могат да си инсталират, не пишете, писането е за хора можещи и знаещи, а не за кухари.
337
1
 
0
 
! Отговори
бан преди 7 години
Информацията идва от БАНГарантирано от Бокоhttps://db.tt/Nnu0Sg7zhttps://db.tt/ZWV1aRZT
336
19
 
8
 
! Отговори
циник преди 7 години
ХАХАХА - Русия щяла да спре газта и цяла Европа щяла да остане на тъмно! Страшна зима ни чакала! Тия Ви прогнози Русофилчета, цяла есен та до сега, се оказаха ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. Евразийски съюз, Китай нам си кво още ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Рублата щяла да срине долара! ДА АМА НЕ СЕГА. В САЩ цели руски квартали от русняци, избягали там от ЛЮБОВ към Мат Раша и ОМРАЗА към САЩ ХАХАХА!
335
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Po vreme na SSSR obiknoveniiat rusnak ne beshe sreshtu obiknoveniia amerikanec (taino mu zavizhdashe). Syshtoto i togava i oshte poveche dnes ne mozhe da se kazhe za obiknoveniia amerikanec (kopa skrivalishta v zadniia si dvor i vika rusnacite idat).
334
7
 
28
 
! Отговори
СЕМО преди 7 години
ТО ,ДА Е САМО В РУСИЯ -МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ Е НАСТРЪХНАЛА СРЕЩУ МЕЖДУНАРОДНИТЕ УБИЙЦИ НА МИРНИ ХОРА И РУШИТЕЛИ НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ !
333
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкайте им ушанките!
332
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За SWIFT не знам, ама ще е много добре да им резнат нета на *** :)
331
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Я Русскийда вземем да спрем Земята, че да слезете всички руски ***.