Парадокс: Касата плаща за лекарство, но го няма

Аптекари продават медикамент за Хепатит Б в чужбина, по-скъпо е
7 апр 2015 16:02,
20
Парадокс: Касата плаща за лекарство, но го няма
Снимка: Flickr

700 здравно осигурени български пациенти се намират в парадоксално положение. Диагностицирани са с хроничен хепатит Б, за щастие Здравната каса им е отпуснала скъпо струващо лекарство, което заплаща напълно... но лекарството просто липсва.

До края на януари тази година член 217в в Закона за лекарствените продукти даваше право на Агенцията по лекарствата да забранява износ на медикаменти, ако това ще причини недостиг и би застрашило живота на пациентите. Конституционният съд обаче отмени този параграф в края на януари с мотива, че противоречи на европейския принцип за свободно движение на стоки.

Така с отпадането на член 217в имаме т.нар. "мълчаливо съгласие за извършване на износ".

За проблема сигнализираха Dnes.bg от сдружение "Хепактив". Липсващият медикамент е "Виреад". Цената му у нас е 587 лв. Пациентите обаче подозират, че става въпрос за износ на медикамента.

"Цената на "Виреад" в чужбина е много по-висока. Поради тази причина се изнасят и големи количества, оставяйки нашия пазар "оголен". За съжаление нямаме конкретни доказателства, че това се дължи на засилен реекспорт, но всичко сочи натам", разказа ни Силвана Лесидренска от сдружението.

От него са алармирали държавните институции, свързали са се и с фирмата вносител, но от там ги уверили, че внасят достатъчни количества. "Кой го изнася после, е загадка", допълни Лесидренска.

Препаратът е уникален и негов заместител няма. Пациентите могат да преминат към друго лечение, но за кратко. Риск при смяната на медикамента е и появата на резистентност, тоест лекарството да спре да действа, което означава, че спира и лечението.

При тази безумна ситуация, в която Здравната каса отпуска безплатно лекарството, но то липсва в аптеките, пациентите трябва сами да търсят медикамента. Обаче няма пациент, който да може да отделя всеки месец по близо 600 лв. само за лекарството. Възможно е и да се търси в чужбина, където обаче има риск препаратът да е фалшификат. Ако медикаментът не се взима, пациентът е заплашен от остра чернодробна недостатъчност.

"Психическото напрежение е огромно - дали ще успееш да си намериш лекарството следващия месец, колко аптеки ще трябва да обиколиш, ако не го намериш. Дали ще ти стигнат хапчетата, докато заемеш от приятел? Безумно е", обобщава Лесидренска.

"Аз самата съм на лечение от 5 години и не мога да повярвам до какво положение сме докарани българските пациенти - да имаме лечение, но да нямаме лекарство", допълва още тя.

Всъщност това не е първият случай, в който лекарството липсва от аптечната мрежа. Подобен случай е имало и през 2014 г., но след сигнали на пациентски организации положението се нормализирало.

Топката в момента е изцяло в ръцете на институциите. Нужен е механизъм, който едновременно да спазва европейските норми, но и да гарантира на българските пациенти достъп до лечение в дългогодишен план, категорични са от сдружение "Хепактив".

"Фармацията, като хуманитарна наука и практика, се обуславя изцяло върху грижата и съхраняването на здравето на обществото и в частност на отделния човек, като се основава и зависи от морала и етиката на всеки един свой представител". Това е част от въведението на етичния кодекс на фармацевтите. Но явно това си остава само добро пожелание пред онзи простичък български келепир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
ан преди 9 години
за какъв етичен кодекс говоришти как си продаваш труда като се съобразяваш с етика или пазаранашите всезнайковци като барека дето правеха репортажи за скъпите лекарства сега да ви ги намерятто големия ни пазар и фирмите накрая си прибраха лекарствата и сега ги поръчайте от чужбина и вината не е в аптекаритеоткъде да ви ги намерят,а пък и веригите с по един фармацевт и останалото некомпетентно ги интересува само печалбата а не кодекса
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как го плаща след като го няма ? Номера!
13
1
 
1
 
! Отговори
Zombare преди 9 години
До 12-тиНищо, просто смуча *** ;)
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Zombareкво прайш там тогава?
11
4
 
13
 
! Отговори
Zombare преди 9 години
До къде е стигнал Света! Сядаш в кафе в Великобритания (това "Велико" доста пресилено и неактуално) поръчваш си кафе, ок, горе-долу добре, експресо като експресо, но останалото, сладкишите...марципан от оня най-евтиния в началото на 70-те у нас. Всичко еднотипно, само с променени формички. И с цена 2 паунда за две хапки. Говорим за уважавана и силно рекламирана верига кафета...SNAPZombareZombZombZomZombeee
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно нормално, а когато лекарството дойде няма да има пари
9
1
 
13
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
8
2
 
20
 
! Отговори
Kireto преди 9 години
Конституционният съд са *** и лобисти. Боли ги фара за българските пациенти, важно е да не пречим на спекулантите да правят кинти с помоща на "европейския принцип" ...Няма друга такава измекярска териториика като нашата ...
7
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
paradoksa e 4e ima takova zdravno obslujvane v Evropa,pri koeto si pla6ta6 osigurovkite a ni6to ne polu4ava6 i 4akat da dade6 pari na raka
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
200 лекарства са изчезнали от бг по тази причина , реекспорт . още много ще изчезнат , в България са по скъпи само лекарствата родно производство, вносните са доста по-евтини отколкото в другите страни. Но важното е да се пишат глупости както коментар 1. Но всичко ще си дойде на мястото пазарната икономика действа и никой няма да продава на загуба , защото ние сме умни и красиви
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До KenПо-евтини в чужбина са само OTC-тата. Другите лекарства са в пъти по-скъпи.
4
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
paradoksa e 4e pacienta vsi4ko si e platil a ne polu4ava ni6to
3
0
 
12
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Бе страхотна държава сме. Все едно в Париж се разхождам, пия си лекарството и няма нито една дупка по улиците, а в парламента не фикуси-комисионери, а политици милеещи за хората се разхождат.... май съм сбъркал лекарството и съм подкарал по погрешка тревата ...
2
3
 
8
 
! Отговори
голфаджията преди 9 години
Мдааа, парадоксът наистина не е, че го няма лекарствтото за което плаща касата, а това, че има лекарство което в чужбина може да се продава по-скъпо. Прав е Кен !
1
7
 
17
 
! Отговори
Ken преди 9 години
А стига бе ! Имало лекарство, което е много по-евтино в България, отколкото в чужбина !