Капанът на Кремъл – федерация между Югославия и България

За да подчини Тито, Сталин е искал да му подари Пиринския край
Обновена: 6 юни 2017 10:08 | 5 юни 2017 18:00, Елка Василева
283
Капанът на Кремъл – федерация между Югославия и България
Снимка: архив, Reuters

Сценарият е писан в Кремъл: за да подчини Тито, Сталин е искал да му подари Пиринския край. А марионетното правителство на Георги Димитров е било готово да му я даде и така да извърши едно национално предателство, пише Дойче Веле.

През есента на 1944 г. българите в Пиринския край и Вардарска Македония са подложени на нечувани репресии и гонения. Целта: да бъдат приобщени към признатата от Москва "македонска нация".

Датиращите още от 20-те години на миналия век решения на Коминтерна и неговата Балканска комунистическа федерация за създаване на "македонска", "тракийска" и "добруджанска" нация са част от социалното инженерство на Кремъл. То цели да реставрира влиянието на бившата империя върху изгубените територии и сфери на влияние в Източна и Югоизточна Европа зад маската на решаването на националните въпроси.

Паралелно с работата по изобретяването през 20-те и 30-те години на миналия век на молдовската, белоруската и ред други нации на територията на СССР, на ръководения от Г. Димитров български филиал на комунистическото движение е поверено уреждането на "националния въпрос" в България - по каноните на болшевизма. Съветското настъпление към Балканите в края на Втората световна война дава зелена светлина за чудовищния експеримент със съдбата на народите от близкото "зарубежие" на съветската империя.

Покерът между Сталин и Тито

Историкът от Белоруския държавен университет Анатолий Салков смята, че за Съветска Русия единственият механизъм за влияние върху Балканите до края на 1944 г. са били само структурите на Коминтерна.

В труда си за проблемите в българо-югославските отношения ученият цитира редица непознати за българската публика документи и факти, посветени на една от най-срамните страници в българската история – подготовката за доброволното предаване на Пиринския край на Югославия от марионетното правителство на Г. Димитров.

Салков подробно се спира на гнусния покер, разигран между Сталин и Тито непосредствено след 9 септември 1944 г. Залогът в него е съдбата на изконния български Пирински край, а и на цяла България.

За да задържи непредсказуемия югославски диктатор в лоното на съветската империя, Сталин залага капана на проектираната в Кремъл - със съгласието на Тито и Димитров - федерация между Югославия и България. Още по време на първата си среща с британския пратеник Антъни Идън в Москва в края на 1941 г. Сталин изразява позиция, че българо-югославската граница след войната "трябва да пострада" в ущърб на България. През 1943 г. създадената в Москва комисия "Литвинов" за ревизия на следвоенните граници в Европа предлага създаването на "единна македонска държава".

Любопитното е, че първата негативна реакция срещу безцеремонната намеса идва от посланика на Кралство Югославия в Москва Станое Симич. Дипломатът е смаян от натрапването на идеята за македонска нация. Пред заместник-комисаря по външните работи Александър Корнейчук Симич заявява, че самостоятелен македонски народ не съществува, а хората, които населяват Вардарска Македония, са основно българи и сърби. Според представителя на югославския крал претенцията, че македонците били „особен народ“, е известна на Белград като българска теза.

Замисълът - поглъщане на цяла България

В Москва обаче не мислят така – съветската позиция повтаря старата мантра на Коминтерна за "разединената македонска нация", чието единство може да бъде осъществено в рамките на замислената федерация на южнославянските народи.

Димитров и неговото обкръжение приемат безусловно и с обичайното въодушевление наставленията на Сталин. Покерът му за удържането на Титова Югославия в съветския лагер започва буквално в първите дни на окупацията на България от Червената армия. Идеята за поглъщането на Пиринския край от обявената през август 1944 г. нелегална Македонска народна република се харесва и на Тито.

Диктаторът обаче е наясно с истинските намерения на колегата си в Кремъл – директната анексия на Пиринския край и поглъщането на остатъка от България като седмата югославска автономна република цели впрягането на Югославия в колесницата на Сталин.

Тито решава да играе вабанк: иска от Сталин и Димитров поглъщането на България от Югославия да бъде свършен факт още до 31 декември 1944 г. Кремъл обаче не желае закачената на въдицата България и нейния Пирински край да бъдат похарчени без ясен ангажимент от Белград за вярно служене на Москва.

Междувременно заграбилите властта комунисти в София осъществяват предателската си политика: българите в Пиринско са заставени да учат прясно изпечените македонски език и азбука. Във Вардарска Македония неимоверно нарастват гоненията и жестоките репресии срещу всякаква проява на българско самосъзнание.

"Червен гаулайтер, разпродаващ България"

София не само не реагира, но и предоставя оперативна помощ на титовите сатрапи в Скопие за установяването и разправата с "фашистите" – хората, които не са пожелали да станат македонци.

Подготвя се и изтеглянето на всички български институции от Пиринския край. Строят се нови казарми за дислоцираната в Благоевград 7-ма дивизия, която трябва да се изтегли зад границите на замисленото от Сталин и Димитров жертвоприношение.

Глас в пустиня остават протестите на все още намиращата се в Народното събрание обединена опозиция. Нейният лидер Никола Петков в много от речите си срещу очертаващото се невиждано в световната история национално предателство нарича алкохолизиралия се премиер Георги Димитров „червен гаулайтер“, който безмилостно разпродава България. Обесването на Петков през септември 1947 г. слага край на всички дебати по темата. Единствено Великобритания е категорична, че няма да признае никакви насилствени сливания и федерации на Балканите.

Краят на играта 

Тито и Сталин продължават покера си за Пиринския край до настъпилия тежък разкол между Югославия и СССР през юли 1948 г. Преди това Димитров и шайката му успяват да извършат още няколко национални предателства. Сред тях изпъкват насилственото „преброяване“ на цялото население на Пиринския край през 1946 г. като „македонци“, подписването на позорния Бледски договор от 1947 г. за превръщане на България в югославска периферия и изграждането на „единна Македония“ с български материал. Тито е категорично против конфедерация между двете държави, защото това щяло да отприщи хърватския и словенския национализъм, пише белоруският историк Анатолий Салков.

Белгийският специалист по история на България Раймонд Детрез сравнява с „махмурлук“ не съвсем адекватните нагласи към съвременна Македония на редица български историци, а и на значителна част от българите. В публикувания тази година в Берлин сборник „Македония – близка и непозната“ Детрез пише, че мненията на македонските и българските учени по отношение македонската нация всъщност много не се различават. Вместо да представят съвсем убедително - от гледна точка на съвременната наука - обяснение за възникването на македонската нация през последната третина на XIX век, македонските „историчари“ развиват същия тип аргументация като тази на българските им колеги. Българите казват за македонците, че щом преди са били българи, то сега и завинаги ще останат българи. В Македония пък твърдят, че щом по-голямата част от населението се самоидентифицира като македонци, значи бреговете на Вардар и преди, а и от както свят светува са били населени от македонци.

Още ли са българи?

"Все пак, не може да се отрече изобилието от изкривявания и премълчавания на факти в македонската историография. Но такива не липсват и в българската историография. Вярно е, че до 60-те години на 19-ти век населението на Македония винаги се е наричало „българско“. Но ако оттогава някои са започнали да се наричат македонци, пак ли са българи?", риторично обобщава белгийският учен споровете между историците и политиците от двете съседни балкански държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гост+ Ние българите не мразим никой. Нас ни мразят и ни искат територията. Румъния само до преди няколко години ламтеше за наш остров в Черно море.
176
1
 
0
 
! Отговори
марсианци са преди 6 години
разделят България от реалните етнически граници на дузина величествени областни държавици с коминтерновски "антички народи", от които правят ... федеративно владение за по-лесен контрол на Джукович и баджанаци, но от всичките планове /като например този за Беломорието, от което наште другари чинно се изтеглят по нареждане на Москва в ухажване на сиртакитата/ накрая "империалистическият враг" се облажва
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белгийският "историк" в края на статията просто изби рибата... Възможно ли е наистина някой да е толкова т.ъ.п.? 1200-1300 години са били българи, от 70 години са "македонци". Как става тази работа, бре? Това да не като да си смениш старото палто с ново.... :D
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белгийският "историк" в края на статията просто изби рибата... Възможно ли е наистина някой да е толкова т.ъ.п.? 1200-1300 години са били българи, от 70 години са "македонци". Как става тази работа, бре? Това да не като да си смениш старото палто с ново.... :D
173
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До Гост+Явно искаш 300-400 хиляди гости от Косово у вас, за да може сърбите да се ширят.
172
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сайт трябва да бъде подведен под отговорност за умишлено разпространяване на неверни факти.Ако има отговорни органи трябва да се сезират.Засрамете се.Занимавате се само с глупости и гадости или изпълнявате нечия поръчка.
171
5
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Зозо,зозо: Планът подкова са фейк нюз за оправдание на натовската агресия. Естествено, че албанците хукнаха като обезумяли от бомбите. Ако има някаква българска следа тя само потвърждава недалновидното предателство на БГ евроатлантици
170
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
251: Да, комунистите и до ден днешен гонят младите от България. Младите избягаха от качеството на демократичните промени в БГ
169
2
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
247: Не говоря да пазим Югославия. От това, че се мразим на балканите всички губим
168
0
 
6
 
! Отговори
Пинко преди 6 години
да истината затова не може да избяга обаче интересното е колко хора все още защитават и искат Русия, болна работа, даваме си задните части
167
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛАВА РОССИИ !!! СЛАВА !!!
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите само са 5-10 год съсипаха България и я поставиха на колене пред най-големият ни враг-РУСИЯ! Тези продажници унищожиха самосъзнанието и обичта на хората , като се стигна до изгонването на милиони турци, "македонци" и се завърши с масовотоумишлено прогонване на милиони, най-вече младите през последните 20 год..Проклета червена ***!Дано най-накрая дойде и техният ред, както и на господарите им в Москва!
165
5
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До Гост+Ушанко, НАТО "удари" Сърбия защото Милошевич изсели цяло Косово към Македония и България. Браво на Костов, че затвори границата за бежанци и пусна самолетите в коридор да смажат Милошевич. Я прочети по темата нещо различно от путинската пропаганда! Планът Подкова и др. Милошевич искаше да запали Балканите пак.
164
10
 
2
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
България винаги е против Русия и винаги това свършва по един и същи начин - ред сълзи, ред сополи, ама ние всъщност ви обичаме, олеле защо ни взехте тази територия..
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HansКаква пропаганда. Ако на теб не ти е известно, то за хората, които са чели малко повече, не е тайна идеята за славянска федерация и обединението ни в Югославия. Твоя отговор е равнозначен на-"вие защо биете ***". Това са факти
162
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гост+A защо ние трябва да пазим Югославия. Нещо добро да сме видяли от сърбите? Освен това, това е било изкуствено образование. И хърватите и още повече босненците са мразели югославия. Нормално беше да се разпадне. А глупостите за славянските братя ги кажете на потомците на македонските българи прогонени от Югославия
161
10
 
2
 
! Отговори
Hans преди 6 години
мале каква жалка пропаганда направо ми се повръща! да ги гърмят алах акбаровците жалките от ционистите шваби:) те защото са едни добрички всичките и невинни нито са кроили нещо нито избивали и подчинявали народи по света:)
160
15
 
8
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ако България, Гърция, Сърбия и Русия демонстрираха повече единство, Западът никога нямаше да посмее да удари Сърбия в края на 20 век. Тази война в Европа беше само прелюдия/тренировка по пътя на световния хегемонизъм за тези, които си въобразиха че са спечелили студената война. А то какво стана, демократът Елцин се нервира веднаж пиян и каза че ще прати черноморския си флот. Виж, друго щеше да бъде ако "диктаторът" Путин беше тогава на власт
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙТО НЕ Е СЪГЛАСЕН С ПОЛИТИКИТЕ НА ЕДИН ЦЕНТЪР И ДНЕС Е СОЧЕН ОТ СЪЩИЯ КАТО ФАШИСТ ДА СИ СПОМНИМ УКРАЙНА И КРИМ, ВСИЧКИ КОИТО ТВЪРДЯТ ОБРАТНОТО НА ЕДНА ЦЕНТРАЛА СА ОПРЕДЕЛЕНИ КАТО ФАШИСТИ.
158
3
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Всичко това, разбира се, е истина. Поради нескопосаните действия на Русия, преди и след соца, православният свят остава винаги разединен. Русия винаги си има фоворит - при соца това за първи път беше България, иначе е Сърбия. Зависи Запада кой успява да подмами повече. Сега ние пак сме с Запада, Сърбия обидена си пада по Русия. Някой ден може да стане пак обратното. Така или иначе единство на източните славяни няма и вероятно нямя да има - много негативизъм е натрупан с годините, но всички губим