Защо в едни страни хората живеят добре, а в други – зле?

И най-важните фактори за благоденствието на една страна са...
14 авг 2017 07:37, Златко Желев
54
Защо в едни страни хората живеят добре, а в други – зле?
Снимка: flckr

Познаваме го от всекидневието: собственият ни дом блести от чистота, градинката е китна, всичко е подредено и красиво. Но съседът, ах, съседът! Домът му се руши, дворът му е сметище, а нощем от прозореца му гърми музика, която ни лишава от сън. И най-вече: той сякаш изобщо не се опитва да промени нещо.

Същото е и с държавите. Европейците са в щастливото положение, че страните наоколо им имат приблизително еднакъв стандарт, еднакви ценности и еднакви цели. Нищо, че една или друга държава понякога се отклонява от общия път или изостава под равнището на съседите.

Има обаче държави, които наподобяват на благоденстващи острови в морето на хаоса. Понякога това се дължи просто на късмет, най-често обаче причината е, че правителствата им си вършат добре работата.

Най-затруднени са онези държави, чиито съседи се намират в рецесия: просто защото има голяма опасност и те самите да се заразят. Та нали съседите обикновено поддържат интензивно икономическо сътрудничество.

Гвиана и Уругвай вървят нагоре

През последните години две латиноамерикански държави успяха да се измъкнат от тази опасност: Гвиана и Уругвай. Една от съседките на Гвиана е Венецуела, която в момента затъва в хаос и върви към диктатура. На запад от Гвиана се намира Суринам, чиято икономика през миналата година се сви с 10%, също надолу върви и южната съседка, голямата Бразилия. В Гвиана обаче икономиката расте.

Уругвай също граничи с Бразилия, а освен това и с Аржентина. В сравнение с двете си съседки, които през миналата година записаха отрицателно икономическо развитие от няколко процента, уругвайската икономика обаче върви нагоре.

При Гвиана успехът се дължи главно на това, че страната има едва 800-хилядно население и съответно националната икономика е малка. При Уругвай е друго. Тази страна е изключение в Латинска Америка: с едно доста равноправно общество, с висок доход на глава от населението и с ниско равнище на бедност. Това навярно е постигнато чрез една стабилна политическа система и добре функционираща администрация – характеристики, които не се срещат другаде в Латинска Америка.

Две африкански страни, подобно на Уругвай, са много по-привлекателни за бизнеса в сравнение със своите съседки: Руанда и Гана. В Индекса на Световната банка за добри условия за бизнес Руанда заема 56 място – на светлинни години пред съседите си Бурунди (157-о място), Танзания (132-ро) и Уганда (115-о). За Конго изобщо да не говорим…

След геноцида през 1994 г. президентът на Руанда Кагаме успя да изгради стегната и добре функционираща администрация, която даде решаващ принос за изненадващия икономически успех на страната. Обратната страна на медала: Кагаме са саморазправи с опозицията и току-що спечели поредните избори с 98%.

Главните условия за просперитет

Съвсем другояче стоят нещата с Гана. Тази страна се върна към демокрацията преди две десетилетия, а днес разполага с независима съдебна система и със свободни медии, които по този показател я класират сред първите три държави на континента. Общото с Руанда е, че и в Гана администрацията функционира много по-добре, отколкото при съседите. Страната изпреварва всички наоколо по още един много важен показател: ограмотяването. При това, изпреварва ги с няколко дължини: грамотни са над 76 процента от ганайците.

Добро образование и почтена, функционираща администрация – това са две от главните условия за просперитет. Но има и още едно: участието на жените в икономическия живот. По този показател повечето мюсюлмански държави сериозно изостават.

Има обаче и едно изключение: Азербайджан. В тази страна населението е мюсюлманско, но независимо от това над 60 процента от жените работят. Това е дори по-висок процент от православните съседи Русия (с 56,7% работещи жени) или Грузия (57%) и Армения (54,6%). Да не говорим за южния съсед на Азербайджан, Иран, където работят едва 16% от жените. Приблизително на същото равнище са и повечето други мюсюлмански страни. От такива мюсюлмански страни е заобиколен и Израел, където близо 60 процента от жените участват в трудовия живот.

Острови на почтеността

Повечето жени работят и в Сингапур – една от икономически най-силните страни в света. Този град-държава изпреварва решително своите съседи Малайзия и Индонезия не само по фактора "работещи жени", но и по редица други показатели. Например – безмилостната борба срещу корупцията. Според световния индекс в това отношение Сингапур изпреварва дори Германия и изглежда като страна, изцяло освободила се от това зло.

Други такива острови  на почтеността са Чили, Уругвай (пак!), Коста Рика, Кипър и Бутан. Те често пъти граничат с държави, където правителство буквално изсмукват всички сокове от страните си

Тъй че нека обобщим, пък и да погледнем на този фон България. Най-важните фактори за просперитета на една страна, които най-добре се виждат в сравнение със съседите, са: почтена и работеща администрация, добро образование, равноправие, работещи жени, борба срещу корупцията. Толкова е лесно…

Коментар на "Дойче веле"


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
2
 
! Отговори
Задна прашка преди 3 години
Много е важно в цивилизована европа жената освен за разплод да бъде ползвана като *** за тежък физически-робски-икономически-капиталистически-убийствен труд, независимо дали е в цикъл или не, независимо дали е бременна или не, независимо кога е родила. Тя трябва да работи до костите й пресъхнат, да се грижи за домът и семейството и да дундурка мъжът си докато топките му омекнат и реши, че не може вече да работи поради меки китки. Напред към цивилизационният напредък. Добре дошли разводи!!
45
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 3 години
Лесно ли се емигрира в Уругвай?
44
1
 
4
 
! Отговори
№50 Схемата пак преди 3 години
Оу! Да добавя за администрацията им. Ами тя е наследстевна. Министрите са роднини са емири, шейхове, султани, аятуласи, халифи и т.н. политически гении. Съдебните им системи са страшно напреднали. Имат си Шериат! Не е в чиста форма шериата, ама пак си е напълно примитивен.
Искам да кажа, че не може да се правят подобни обобщения като в тази статия. Хем, че "добър живот" е относително и трудно за дефиниране, цялата работа е твъъъърде комплексна, за да се категоризира така!
43
1
 
6
 
! Отговори
Схемата преди 3 години
В арабския залив стандарта на живот е безбожно висок, въпреки че мъжете почни не работят, жените въобще не работят, военния бюджет на Саудитска арабия е трети в света (по-голям от Руския, Британския, Френския или Индийския), скоро небостъргачите ще са повече от грамотните хора... не че са неграмотни, но научния прогрес, напредък, иновации, средни коефициенти на интелигентност някак не съответстват на стандарта на живот и брутния вътрешен продукт... какво ли ги прави такива успешни...?
42
1
 
9
 
! Отговори
Баладжията преди 3 години
90% от изброените държави са държави - изкуствени нации. В Европа е СЪВСЕМ различно. А и навсякъде по света (и особено тук) важи едно единствено простичко правило. Държавата Е народа, политиците са ЧАСТ от народа, престъпниците са ХОРА ОТ НАРОДА, добрите хора СЪЩО. Така, че ако имаме едно страхливо, мързеливо, глуповато, необразовано народче, с вродено престъпническо и крадливо мислене. Неблагодарно и вечно оплакващо се... няма как държавата да е много по-различна! България е перфектен пример!
41
3
 
7
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 3 години
До Адам Смит: поредната глупост. Чехите живеят за сега по добре зашото са несравнимо по малка държава. Много е трудно да храниш 150 млн или 200 млн души и всияки да са доволни. Дай ми пример за такава държава......САЩ го правят само защото пе4атат пари и целия свят работи за тях. Русия се мъчи да изгради богато обшество като не пречи на никой. Това е доста трудно но все пак по времето на Путин Руснаците значително забогатяха.
*** го под вода
40
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Какво елементарно и погрешно внушение: имаш ли пари значи живееш щастливо. То ако беше верно нямаше скандинавците да имат най-висок процент на самоубийства. Парите могат да направят живота лесен, но не и щастлив, а това никой не отчита.
39
8
 
7
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 години
Неотдавна зададоха въпрос на един руски икономист:
"Защо, след като десетилетия наред налагахме на Чехия нашата сбъркана система, след като дори с танкове ги мачкахме, чехите живеят в пъти по-добре от руснаците?"

На което той отговори:
"Много просто. В Русия има твърде малко чехи, а в Чехия много малко руснаци."
38
0
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Това за България в края не го разбрах. Нас ли сочат за пример или съседите ни? Със сигурност "почтена и работеща администрация" и "борба срещу корупцията" не се отнасят за нас.
37
2
 
13
 
! Отговори
байхейс преди 3 години
страните от така наречения златен милиард - западна европа, САЩ, Канада и Австралия, са главна територия на юдо-масонския заговор. ЗА да си осигурят удобен и спокоен дом евреите-лихвари ги хранеха доста по-добре от останалата част от света.
Сега когато системата на еврейските централни банки се разпада, страните от златния милиард започнаха да дават фира
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия е пълна глупост,празни,кухи приказки.Чудя се,за какво да я пльоснали тук изобщо?!
Ами който има крава(колонии) - пие,който няма - само гледа,очи пълни,ръце празни!А кравата и да дава,не дава всекиму;на едни тон,на други 100 грама няма.
35
5
 
8
 
! Отговори
Един преди 3 години
До 40
Просто умните отдавна са се изнесли.
34
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз се питам доста често... Защо евреите са умни, а българите са прости като ***? Някой имали отговор.
33
2
 
23
 
! Отговори
До 37 анонимен преди 3 години
На някой пък му е смешно.То,положението,трагично....Е, има и такива на които така им е добре. Точно заради тях,на цял народ му е зле. Ум царува,ум робува,ум патки пасе .Яяяя,колко патки....
32
0
 
35
 
! Отговори
Не е лесно,байЗлатко преди 3 години
Едни не щат да учат, а от 1-2 години точно те са 50% от новородените.
Равноправието си го имаме на хартия, но някои са по-равни.
Работещи жени?Много от тях искат да работят, но трудно намират подходяща работа. Други не щат, търсят чичко Паричко!
Почтена и добре работеща администрация? Само който не е опирал до нашенска администрация, той не знае що е това некомпетентност, грубо отношение, мързел и очакване на подарък, за да имал стимул да си свърши работата.
За корупцията пък да не говорим!
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
смея се щях да си изсипя кафето ,днес бг пак меразмя . хубаво че има смешни сайтове кат вашият
30
4
 
18
 
! Отговори
Не се чудете преди 3 години
РобЕтО,робЕтО като нас живее зле. БЕга ,бЕга,а родината му се срива. Мисли,че ония го чЕкат с лЕб и сол.... Е, пак са робЕ,ама на чужди господарЕ....
29
1
 
28
 
! Отговори
Real AK преди 3 години
...Ами защото в някои страни си имат Мафия, а в такива като нашата Мафията си има държава. Просто е. Само не разбрах как Руанда се оказа съседна на Гана?! Авторите нямат ли Гугъл-мапс, за да направят преглед за достоверност?!
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 - Ако ще говорим за репарации, нека насоча вниманието ти към Германия.
27
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важните фактори за просперитета на една страна, които най-добре се виждат в сравнение със съседите, са: почтена и работеща администрация, добро образование, равноправие, борба срещу корупцията. Толкова е лесно…
.........
НИТО ЕДНО ОТ ТЕЗИ НЕЩА НЕ СЪЩЕСТВУВА В БЪЛГАРИЯ ПРИ ГЕРБ