Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?

Пазарът се е успокоил, търсенето намалява
Обновена: 9 фев 2023 13:34 | 9 фев 2023 13:34, Камелия Цветанова
249
Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на недвижими имоти, след като миналата година бе отчетен най-голям ръст на цените в големите градове спрямо 2021 г., смята изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева, която представи годишните данни за пазара на жилища през 2022 г.
Наблюдаващата се тенденция от последното и предходното тримесечие на миналата година на спад в броя на сделките с недвижими имоти е индикатор за очакване цените на жилищата да спаднат, но кога точно това ще се случи, е рано да се каже, коментира експертът.

Още по темата

Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията между 15 и 20 на сто е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата, а ръстът на цените за миналата година спрямо предходната във Варна е близо 32 на сто, в София - с 25 на сто, в Бургас и Пловдив – със 17 на сто. С 10 на сто се отчита увеличение на броя на наемателите към края на 2022 г.

Според експерта в такъв момент хората със спестявания, които смятат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими имоти показва, че за последните двадесет години доходите ни са нараснали шест пъти, с толкова е и ръстът на средните цените на жилища. Единствената промяна за последните 30 години е свързана с изместване на интереса на купувачите от имоти в центъра на големите градове към други развиващи се или развити райони, коментира Тенекеджиева. По-краткосрочните тенденции показват промяна във времето, в което вземаме решение за покупка на имот - през третото тримесечие на минала година това е ставало за три месеца, докато през последното срокът вече е един месец, но за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга постоянна тенденция от последните години е свързана със запазване на броя на участниците на пазара на недвижими имоти – едва десет на сто от българите.

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове. Основният профил на купувачите показва, че част от тях са с инвестиционни намерения в градовете, които се развиват, други правят покупки на имоти, за да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се отчита в гъвкавостта на купувачите – да правят сделка не веднъж в живота си, а да купуват имот за следващите десет години, независимо от сроковете на ипотечните кредите от 25-30 години, коментира Тенекеджиева.
При продавачите за тези години няма промяна – всеки смята, че имотът му е най-ценен и иска най-много пари за него. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези, които призовават да не купиваме имоти и тогава цените им ще падната аз ще им кажа: Не купувайте олио, брашно, хляб, особено домати и крастиваци, че вече минаха 5кинта, ходете пеш, бензина да падне от 3 на 2. Не купувайте и тоалетна хартия моля, че скупо ми иде... абе нищо не купувайте
140
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледа човек как за магистралите не са вложени на 50% от нужните материали и му е ясно, че същото е и в жилищата. Гони се само печалба, това качество и сигурност са на последно място. Реално в София вече няма хубав квартал, всичко е уеднаквено и пренаселено.
139
1
 
14
 
! Отговори
Язе да кажа преди 1 година
До Квартали В тези квартали цените са по-вискои от тези в Австрия и Германия - сами си направете сметка колко са надути тук цените. Но и в БГ има яко пране на пари - кво го бърка *** да плати 2-3 мил.за апартаментче, щом така или иначе не им е платил дануцте - после и парите, и имота чисти
138
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали всички видяха какво стана в Турция, тук имотите са на същия хал и не е ясно на кое отгоре искат такива пари, но щом има луди да дават защо пък не.
137
0
 
24
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Докато Титаник потъвал оркестърът свирел лек протяжен валс за да успокои пътниците които отивали на заколение-удавяне. Напоследък статиите финансирани от строителите и техните брокерско кредитни фирми придобиват същото монотонно звучене
136
0
 
5
 
! Отговори
ТозиОнзи преди 1 година
"ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост" - хем ще има спад на цените, хем сега да купуваме, ако имамем пари....Страшен експерт, страшна експертиза :)))
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зАзТи виждаш ли, че в Турция на срутените постройки бетона може да го дялаш с пластмасова шпатула. Некачествен цимент, съответно стриотелство са причината за толкова рухнали сгради.
134
12
 
7
 
! Отговори
ок преди 1 година
Сигурен съм, че ще има спад, ама нагоре!
133
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има спад, когато Гань0 спре да купува имоти за няколко месеца. Инфлацията няма да му изяде спестяванията - спекулата ще го направи. Днес видях, че рекламират нов строеж в Студентски Град на цени 2500 евро/кв.м. Ако някой купува на тези цени - трябва да му се забрани да се размножава.
132
1
 
21
 
! Отговори
Хари преди 1 година
Събирах парички, че станахме повечко в семейството и горе-долу спастрих 90к евро, като идеята ми беше да изтегля по-малка ипотека, че да не ми тежи, но пък как да дам 300к евра на ш/з за нещо, което е маломерна кутийка....Ми ще продължа да събирам и ако и когато ми е угодно ще търся, а ако не, не ми пречи и наем да плащам, но ще ме е яд доживот ако ей така си хвърля парите за едно нищо.
131
2
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Скоро.БУУУМ на балона.
130
2
 
16
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Гледам тези грозни високоетажни постройки на фотото и съ моля: Само да не друсне като в Турция!
129
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина както винаги всички му е ясно и всичко знае. Цените са такива каквито клиентите могат да платят. Пазара на жилищни имоти не е умрял и няма да умре, поне в големите градове. Инфлацията не спира (което не притеснява масата, защото много хора имат немалко пари) и жилището остава не лош вариант за инвестиция в сегашната ситуация. Който иска да купува, който не иска - не. Ще цитирам един познат австриец с бизнес тук и 150 служителя: Цена в Инсбрук 8-10к на кв.м. Виена добра локация 20-30к.
128
0
 
3
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
Когато пръ.дне гущера
127
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 2008 до сега цените на нищо не са паднали, ако някой след това е купил по евтинко е прецедент. И не само на имотите- на всичо, от горива до основни хранителни продукти, все едно да ви кажат, че бензина ще стане отново 1лв, брашното 0.80, олиото 1.60, нищо няма да падне, в най добрият случай ще има застой.Сега взимате по 2к заплати едно време сте се разписвали на 1000, а още по едно време и на 500.
126
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеем в България тук нищо не поевтинява. Това докато не го видя с очите си няма да го повярвам. Ако паднат значи и последния Българин е хванал пътя за Германия и сме затворили страната завинаги. Тук бензина още е 2.50 при все че петрола падна под 50 ДОЛАРА! Когато беше 1.80 петрола беше 75 долара вие и рафинерията си е наша. Вие искате имотите да паднат. Българсия "бизнесмен" е търгаш и долнопробна о_тре_пка, не се интересува от пазара и няма да смъкне цена, даже обратното ще я качи на пук!
125
5
 
9
 
! Отговори
Брокерче-търгаш преди 1 година
За Бога братя, не купувайте !!!
124
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 143 Точно така е. Парите, дадени за наем са загубени безвъзвратно. Парите, дадени за изплащане на жилище са инвестирани и не се губят, дори напротив. В повечето случаи след време цената на жилището става много по-висока в сравнение със сумата, която е изплатена за него. Недвижимият имот си е стабилно наследство, което човек оставя на децата и внуците си.
123
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги е било скъпо да си купиш собствено жилище, ако си от средната класа. И по соца за давали заеми, родители са помагали на младите. И никой не може да ме убеди , че наема е по добре от заема, при 2ма работещи по добре да изплащам, отколкото да плащам, естествено с ясното съзнание, че ще си останеш тук. Отделни има и голям процент хора, които работят в чужбина , а изплащат тук. Аз си харесвам страната. Политиката - това е друга тема.
122
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 136 Ти моли Бога този разлом да не тръгне в обратна посока под Африка и през океана към Сидни.