Москва иска: Да не се преувеличава десантът в Нормандия

Изходът на Втората световна беше решен от Червената армия
5 юни 2019 22:41, Анисия Иванова
319
Москва иска: Да не се преувеличава десантът в Нормандия
Снимка: Reuters

Русия призова да не се преувеличава значението на съюзническия десант в Нормандия на 6 юни 1944 г., чиято 75-годишнина се отбелязва утре, както и да не се омаловажава ролята на Съветския съюз в победата над Хитлер, предаде Франс прес.

"Приносът на съюзническите сили в победата над Третия райх е ясна. Тя обаче не бива да бъде преувеличавана и поради това да се омаловажава значението на титаничните усилия на Съветския съюз, без който тази победа просто нямаше да съществува", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова отдаде почит "към падналите в боя", но същевременно осъди случващото се според нея "катастрофално пренаписване на историята", по-специално във филми и статии, което дава на САЩ и съюзниците им водеща роля в победата над нацистка Германия.

"Десантът в Нормандия не е оказал решаващо влияние върху изхода на Втората световна война, който вече бе решен от победите на Червената армия, преди всичко в Сталинград и Курск", каза Захарова.

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон, британската кралица Елизабет Втора и 300 ветерани днес в южния английски град Портсмут дадоха началото на честванията на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия, които ще продължат утре във Франция.

Руските власти и президентът Владимир Путин, който не е поканен на церемониите, от години критикуват забравата, в която според тях са потънали на Запад огромните жертви и 27-милиона убити, които Съветският съюз е дал във Втората световна война, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 4 години
Най-голямата фатална грешка на Хитлер е ,че нападна СССР!
268
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 4 години
Тия американци само се пъчат , че те са най- велики и така създадоха легендата от 69 -та година , че са кацали на луната !Това сега е невъзможно ,камо ли преди 50 гадини!
267
7
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Храни куче да те лае. Така му се вика неблагодарността на руския цар император.И тая, сладката Мария, колкото и да е сладко името и думите са по-кисели от лимон и оцет!Трябваше САЩ да не си мръднат пръста да оставят Хитлер да завладее СССР.Ако не беше атаката над Пърл Харбър от японците това нямаше да се случи!И да не преувеличаваме победата в Сталинград - пак, ако не бяха криптолозите в Блечли Парк руснаците никога нямаше да предугаждат плановете на Вермахта и щяха да загубят и там!!!
266
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Първата и Втората световни войни са запалени от Просия и са загубени безславно.В Първата капитулират, губят територии и влизат в гражданска войнаВъв Втората стават арена на бойни действия и губят 10% от населението си, главно мъже в активна възраст.В последващата Студена война загубиха империята си.В сегашния опит за реванш ще ги е бемвгз...
265
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Окончателно разбрах, че Доналд Трумп е всичко друго, освен нормален, умен човек вчера, когато на смешната сбирка по случай десанта, се изцепи да каже, че те освободили Европа от нацистите. Големи юнаци, няма що, особено в Ардените, Монте Касино, разните линии в Италия. Напредваха през 1945, когато немците им се предаваха, за да не попаднат под руския валяк.Били помагали на Русия. Да, срещу злато и срещу руска кръв! Само 15% от оръжието и суровините е получила Русия от САЩ и Англия.
264
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОТи си от екипа и си мислиш, че си недостижим. Заблуда, ублюдок! Ще квичиш и ще се гърчиш! Когато минеш тънката червена линия, става страшно!
263
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много неща не трябва да се преувеличават. Като например късмета, който са имали с Киев и помоща от британците. Има и много други. Факторите за победата над Германия са много, не само съветска.
262
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТО265 -"Първата и Втората световни войни са запалени от Просия и са загубени безславно." - Не говори глупости, не гра мотнико!
261
8
 
21
 
! Отговори
ИВО преди 4 години
ЖАЛКИ ЗАПАДНИ КОМПЛЕКСАРИ , АКО НЕ БЯХА РУСНАЦИТЕ СЕГА ЩЯХТЕ ДА СТЕ ПОД НЕМСКИЯ БОТУШ
260
27
 
8
 
! Отговори
мухахахаха преди 4 години
27 милиона жертви дали руските у.нтерменши, въпреки огромната помощ от САЩ и другите съюзници, хахахахаха. Това показва само колко са били некадърни и тотално неспособни да водят война. Ако не са били САЩ и останалите съюзници в момента Русия нямаше да съществува. Чичкото с мустаците щеше да заличи пияната, червена орда, можеше и за добро да е, като се замисли човек!
259
7
 
15
 
! Отговори
Цонко преди 4 години
Не бива да се забравя и факта, че ако не беше пакта ***-Рибентроп, Германия не би се осмелила да започне ВСВ!
258
3
 
23
 
! Отговори
История преди 4 години
Три четвърти на източният фронт, останалите двайсет и пет процента на западният!... Само пред прословутата жилищна сграда Дом Павлова руснаците избиват далеч повече германци отколкото отколкото французите през цялата втора световна!
257
2
 
15
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Сата НАТО прод"Първата и Втората световни войни са запалени от Просия"Първата световна е запалена от КОЙ? Тези големи Европейски страни с развита промишленост които по времето на Колониалната експанзия не са успели да се "обзаведат" с Колонии и Япония. Това са Япония(действа самостоятелно), Германия, Австро Унгария и Италия(която по стечение на обстоятелствата е против Австро Унгария и е на другата страна)Добави дребосъци като България ощетени от "Великите"резултатът Великата Война
256
3
 
28
 
! Отговори
69 преди 4 години
1944 изходът от войната е вече отдавна решен. Храбрите англо-американски войски се бият срещу деца и старци, подкрепяни от няколко СС дивизии.
255
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Сата НАТО"Първата и Втората световни войни са запалени от Просия"Излагаш се ама като кифлджия се излагашдокато не беше открит парния двигател Руската империя нямаше директен достъп до пазара в Европа и за това водеше войни с Турция примерноБалтика е заградена от ДанияБосфора от ТурцияПолша традиционен ВРАГРумъния реално са непроходими гори и блатаДунав е плаваем до Сърбия(след това с помоща на шлюзове още непостроени)Парната Машина + порт Мурманск = НЕЗАВИСИМ ДОСТЪП до СВЕТА
254
24
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Анонимен 262 Ако не бяха Англия и САЩ днес никой нямаше дори да си спомня за Русия.Хитлер щеше да ги довърши много бързо.Днес би трябвало на колене да стоят като видят жив американец или англичанин.
253
15
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Първата и Втората световни войни са запалени от Просия и са загубени безславно. В Първата капитулират, губят територии и влизат в гражданска война Във Втората стават арена на бойни действия и губят 10% от населението си, главно мъже в активна възраст. В последващата Студена война загубиха империята си. В сегашния опит за реванш ще ги е бемвгз...
252
16
 
7
 
! Отговори
изводът преди 4 години
На рашките не трябва да се помага! Защото вместо благодарност ще ти отвърнат със злоба. Нека спомена един факт от ново време.Бил Клинтън от Демократическата партия подаде ръка на Борис Елцин когато руснаците приритваха. Те не само не казаха "благодаря", ами даже насочиха пропагандата си срещу Демократическата партия.За сравнение, САЩ остана хладни към България и Румъния въпреки че не го споменават открито. Те все пак бяха съюзници през ВСВ. Помислете за Шенген и т.н.
251
6
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Историко//Я пак за броят на жертвите ,че да се посмея преди кафето.Много сте забавен.Вижте може да са почти еднакви,ако към дадените жертви се добавят убитите деца,жени,възрастни и болни хора от англо-американската авиация.Ако на източният фронт жертвите на немците са войници,то на запад са деца,жени,възрастни хора избити от бомбените килими вържу жилищните квартали,училища,болници
250
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата и Втората световни войни са запалени от Просия и са загубени безславно.