Русия и новата ЕК: Ще продължат ли да се разминават или ще се сближават?

Москва гледа прагматично на партньорството с ЕС
2 дек 2019 22:00, Елка Василева
81
Русия и новата ЕК: Ще продължат ли да се разминават или ще се сближават?
Снимка: архив, Reuters

Месец преди Нова година в Брюксел започна работа новият състав на Европейската комисия (ЕК) - квазиправителството на ЕС начело с германката Урсула фон дер Лайен. Миналата седмица тя представи в програмна реч приоритетите на своя екип. Официално те са 10 на брой, но акцентът е върху 4:
борбата с климатичните промени - в тази връзка ще бъде представен "нов зелен курс", развитието на цифровото общество и цифровата икономика, джендърното равноправие и укрепването на ролята на Европа в света, пише "Независимая газета" в редакционен материал.

Докато предходната ЕК бе наречена политическа от нейния шеф Жан-Клод Юнкер, приемничката му заяви, че нейната комисия ще е геополитическа. От гледна точка на Урсула фон дер Лайен ЕС трябва да заеме собствено, далеч по-важно място в света.

Затова новата плеяда еврокомисари може би ще се опита да гради отношения с Русия не толкова предубедено. Още повече предвид новите хора на постове, ключови за Москва. Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност стана бившият испански външен министър Жозеп Борел, а еврокомисар по енергетиката, чийто ресор включва преговорите за транзит на газ с Русия и Украйна - естонката Кадри Симсон.

Още по темата

Но ЕК едва ли ще успее да се задълбочи в руската тематика. Борел отправи сигнал, че за Брюксел са къде по-интересни диалогът с държавите от Западните Балкани, засилването на подкрепата за страни, съседни на ЕС, най-вече за Украйна, взаимоотношенията с Африка и САЩ. По-рано той нарече Русия стар враг на Евросъюза.

По време на изслушването в Европарламента Борел каза, че "най-добрият начин за действие срещу руския експанзионизъм или (. . .) руската заплаха е да се подпомага Украйна, да се повиши издръжливостта й и способността за реформи". Той обещава и по-щедро да финансира работната група за противодействие срещу дезинформация отвън, включително от територията на Русия. От своя страна Симсон смята, че газопроводът "Северен поток-2" не отговаря на енергийната политика на ЕС.

Всички предишни изказвания за Русия на самата Фон дер Лайен бяха съвсем дежурни. От една страна, тя приканваше да бъдат установени нормални отношения с Москва. От друга - обясняваше, че с Русия, стремяща се "да раздели" Европа, трябва да се разговаря от позиция на силата и да бъдат запазени антируските санкции. "Отдавна вече виждаме враждебно отношение от страна на Русия - заяви тя пред италианския в. "Република". - Кремъл не прощава никаква слабост. Предвид това, че сме в силна позиция, трябва да запазим санкциите."

Колкото до санкционната политика на Евросъюза, с решение на Фон дер Лайен голяма част от досегашните функции на първия европейски дипломат се прехвърлят към генералния директор по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари. Съответно за нея ще отговаря занапред Валдис Домбровскис, по съвместителство и зам.-председател на Европейската комисия. Рокадата цели по-специално да повиши ефективността на европейските санкции, включително чрез финансови инструменти.

В общи линии кадровата ротация не промени принципно разположението на ключовите фигури в ЕК, що се отнася до бъдещите отношения между Москва и Брюксел. Това оставя отворени възможностите за по-нататъшно разминаване, но и за сближаване между Русия и ЕС. Много неща ще зависят от вътрешните трансформации от двете страни на руско-европейското противопоставяне, започнало преди пет години.

Русия гледа прагматично на партньорството с ЕС, на който се пада почти половината от нейния стокообмен. Според Москва евентуално противоборство не би донесло изгоди на никоя от страните. Както заяви в петък руският зам.-външен министър Александър Грушко, "ние разглеждаме перспективата в отношенията си с ЕС от прагматичен аспект въз основа на схващането, че скъсването на контактите и взаимното въвеждане на санкции и бариери не водят до нищо добро. Към днешна дата ефектът от тях е обратен на очаквания".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
...... преди 4 години
то, както вие всички разбирате, в медиите и в правителството, а също така в огромното множество от анализаторски институти в САЩ има достатъчно много експерти на преклонна възраст, които винаги ще считат Русия за враг.Освен това, има други, много по-коварни експерти и чиновници, на които им е необходим образа на врага, за да съхранят високоплатените си длъжности в правителството и другите ведомства, които в голяма степен зависят от благополучието на военно-промишления комплекс", пише Дже
50
0
 
1
 
! Отговори
цитат от сътрудник преди 4 години
на ЦРУ"Повечето експерти и чиновници в САЩ създават и използват образа на Русия като враг за свои цели. Политиците го правят, за да се задържат на постовете си. За това пише Филип Джералди, бивш сътрудник от ЦРУ, възглавяващ в момента неправителствената организация Council for the National Interest, в статията "Изкривеният образ на Русия", публикувана в The American Conservative "Що се отнася до негативизма спрямо Русия, то, както вие всички разбирате, в медиите и в правителството, а същ
49
0
 
7
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Търсенето на конфронтация и посочването на врагове води само до РАЗДЕЛЕНИЕ т. е г-жа *** ви ЛЪЖЕ. Е, тази политика позволява дамсе държат масите в послушание и страх.Приветстваме идеята за СИЛЕН ЕС, който не е на дистанционно от САЩ, но изглежда, че е САМО идея и такава ще си остане. Силите на АНТАНТАТА нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили. Искат слабо православие и многополови/безполови парии, които да юркат.
48
13
 
0
 
! Отговори
Chalgarin dudaev преди 4 години
Руските девачки вече пият уйски.водката е за чукчите..,..за Европа не се притесняйте. Тя е точно 100 лета преди вас.БРАТУШКИ гледайте си газа...ой какая красота
47
0
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Русия и ЕС вече се разминават като кораби в открито море.Какво ще стане по-нататък ще видим -и двете страни имат сериозни проблеми.Аз считам ,че в ЕС сега се случват неща ,които предвещават големи беди -на първо място либералната идеология,която отрича базовите ценности от 2000 г.насам като пол и семейство,второ,това са зелените екстремисти,които ще разцентроват икономическият мех-м на Европа,и трето -кадровите безумия - огледайте добре състава на ЕК-просто ужас!?Хора,умеещи само да вредят!
46
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е стара европейска държава и мястото и е в Европа!На нас Русия ни е дарявала два пъти свободата и сме и благодарни.Ако даде и евтин газ,ще сме още по-благодарни
45
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 58отсреща Русия чиста от тая чума и възражда ща се във всички посоки и аспектис 480 хил болни от спин, 22% от населението наркомани - *** много са се изчистили бе :)
44
14
 
3
 
! Отговори
Никакво сближаване преди 4 години
Да дават само евтин петрол и газ - за друго и без това не стават.
43
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до До 58Много ми е чудно русофилите как разбрахте, че Русия се възражда и колко е хубаво там, като от русофиите в България поне 98% никога не са стъпвали там? Или Русия е добре, защото така пишат проруските сайтове и тук им се връзвате и се излагате....
42
7
 
21
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
Не в нужно да си пророк за да видиш, че май думите на пророците ще излезнат верни, от една страна половин Европа пълна с мигранти, опасен ислям и еднополови бракове вървящи към 32 пола, без начин за оправия от това и отсреща Русия чиста от тая чума и възражда ща се във всички посоки и аспекти
41
4
 
4
 
! Отговори
русофила преди 4 години
ураааааа пак новина за "великата" Русия...
40
1
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
Тая година са пуснати в експлоатация 4 немски завода около Москва, 1 френски и два австрийски... за какви санкции ми говорите... санкциите се налагат за да може по-лесно да се манипулират средствата в страната на санкциониращия... а що се касае за 4-те точки на ЕК... само четвъртата е добре за Европа... да си търси и устоява мястото в света!! Другото е данък-пиниз!
39
3
 
19
 
! Отговори
жалко но преди 4 години
След 20г. ЕС няма да съществува на Русия ще си е там.Аз съм ЕС фен при това огромен но първите 4 точки от плана на Урсула ще разделят Европа още повече от и без това разделената европа заради емигрантите,финансовата дисциплина и индустрията.Сега със дигитализацията ще дойде и безработицата а само тя липсва.Те сега са разделени на южна срещу северна на западна срещу източна на шенген срещу шенген на бедна срещу богата европа.При една конфронтация със Русия ще спечели Азия.Обичам Европа тя е моя.
38
4
 
10
 
! Отговори
339 преди 4 години
"скъсването на контактите и взаимното въвеждане на санкции не водят до нищо добро."От ясно,по ясноКакво още има да коментираме.
37
23
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Руския кирпич да си прави землянките и да не обажда много - много за неща, които не разбира - свобода, демокрация, равноправие, братство
36
4
 
26
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Водещите държави в ЕС на думи са против, но на практика си гледат интереса подписват договори за енергийни доставки и строят огромни заводи в иначе санкционираната Русия.
35
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПрясноПутин са го хоспитализирали по спешност. Дали е гушнал бусилека или е натровен ? От кремъм яко мълчат обаче работата е сериозна Танкова колина се предвижва към Москва.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не има по тъжен от нея
33
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все Русия им виновна и крива за всичко, че си пази интереса.А те са най-красиви и най-добри и все те са прави.Е, да, ама не.
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С този агресивен наратив да не би новата ЕК да очакват от Русия ръкопляскания?