Защо Владимир Путин бърза да обяви коронавируса за победен?

Той все пак иска да завърши плана си с промяната на конституцията
17 май 2020 16:40, Нели Христова
169
Защо Владимир Путин бърза да обяви коронавируса за победен?
Снимка: БГНЕС

Изглежда на Владимир Путин му дойде до гуша от епидемията от COVID-19 - тази седмица той върна всички руснаци обратно на работа и обяви, че шестте седмици на пълна карантина приключват. Отговорността кога и как да бъдат вдигнати малкото останали ограничения остана в ръцете на регионалните лидери. Ала вълната от коронавирус в Русия далеч не е намаляла - болните растат с бързи темпове всеки ден. Най-вече в Москва.

Защо Путин бърза толкова много?

"За първи път в цялата си политическа кариера Путин се изправя пред проблем, който изобщо не е под неговия контрол и разбива всичките му планове", казва политическият анализатор Николай Петров пред BBC. Тази пролет Русия трябваше да гласува на референдум за промяна в конституцията. Чрез нея Путин щеше да остане на власт още два мандата.

Но вместо това 67-годишният лидер трябваше да се оттегли в резиденцията си в Москва, след като посети болница, лекуваща заразени с COVID-19, в цялостен предпазен костюм и все пак бе в близък досег с болестта. Докторът, който го разведе из лечебното заведение, след като Путин вече беше свалил предпазния костюм, се оказа заразен с вируса.

Принуден да се самоизолира, руският президент трябваше да върши работата си с видео връзки и огромен екран. През това време рейтингът му на одобрение от обществото се срина до 59%. Той никога не е бил толкова нисък. А скуката на Путин по време на дългите конферентни разговори бе видима.

"Путин е устремен към това да завърши плана си", казва Петров. Реформата на конституцията, дори и в условията на пандемия, се рекламира редовно по телевизията и върху огромни билборди.

"Все едно са го хванали, докато е прескачал оградата - това не е много комфортна позиция", допълва Петров.

Победила ли е Русия COVID-19?

В деня, в който Путин обяви края на блокадата, Русия отбеляза най-високия брой новозаразанеи с коронавирус. От тогава броят на болните намалява, но все пак числата остават големи. Заразените са 250 хил, което поставя страната на върха на класацията по брой болни от COVID-19. Но властите в страната се фокусират върху положителното - поне статистически, процентът на смъртност от коронавирус в Русия е под 1%.

"Това показва, че здравната ни система е много по-добра от тази на САЩ, каза председателят на парламента Вячеслав Володин. Русия е отчела едва 2212 смъртни случая. - Трябва да благодарим на нашите медици и на президента, които работят ден и нощ."

Разбира се, ниският процент на смъртност предизвиква съмнения, че Русия фалшифицира броя на починалите от COVID-19. Но властите в страната бяха категорични, че това са "фалшиви новини". И все пак - смъртността в Москва е много по-голяма в сравнение с данните от същите месеци в последните пет години, а това доказва, че има значително разминаване между официалните данни и истината.

Ниската смъртност се дължи и на още нещо - Русия записва много от заразените, като починали от сърдечен удар или инсулт, а не от COVID-19.

Какъв урок научи страната?

Русия имаше повече време да се приготви, преди вълната от COVID-19 да я удари. Близо 40 хил. теста за коронавирус се правят на ден, а болните започват лечение рано, което може и да е предпазило страната от ужасяващата гледка на масови гробове и претъпкани морги. Но краят на епидемията е далеч.

Възможно е да има и културни различия - докато премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън кашляше по време на дистанционните срещи с бушуваща температура, а след това приключи в интензивното лечение, говорителят на Владимир Путин се бори със собствената си треска в продължение на три дни, преди да бъде приет в болница с двустранна пневмония. Димитрий Песков сподели че се е разболял, въпреки страхотните мерки, които служителите на Кремъл взели. Те дори дезинфекцирали документите, преди да ги предадат на Песков. Той не е бил в директен контакт с Путин от месец.

Прехвърля ли се отговорност в страната?

Не е ясно кога Путин ще реши, че е безопасно да се върне в Кремъл. Много други руснаци, които могат да си го позволят, продължават да работят от вкъщи. Някои от ограниченията остават, а кога те ще бъдат вдигнати е решение, което само кметовете могат да вземат. Много руснаци останаха без работа или с по-малко средства заради кризата. Те искат ограниченията да бъдат премахнати.

"Руските лидери знаят, че ситуацията, в която гражданите са без работа и без пари ще предизвика крах, експлозия. За това те решиха да обявит пандемията за приключила, когато дори не е близо до пика", аргументира се политическата анализаторка Лилия Шевцова.

"Те се нуждаят от победа над коронавирус и то бързо!", написа тя в блог за радиостанция Ekho Moskvy. Но вирусът, който все още се разпространява в регионите на Русия, не се съобразява с политическите стремежи на Кремъл.

А щетите, които Путин понася, също трудно могат да бъдат спрени. 

"Дори и да получи промяната в конституцията, която иска, това няма да промени факта, че Путин сега е много слаб", казва Николай Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
15
 
! Отговори
Имат успехи преди 3 години
Минималната заплата в Русия вече се увеличи на 270 лв. , да им е честита !
63
10
 
6
 
! Отговори
Путин Велик преди 3 години
Благодарение на корона вируса Русия ще се освободи от пенсионерите, търсенето на социални услуги драстично ще намалее и Русия ще тръгне напред.Нищо не може да спре Русия!
62
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лилиппутин много се изплаши от вируса и се скри в миша дупка. Сега са му прелели огромно количества плазма с антитела и пак почна да се пъчи.
61
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде се скри лилипутина ?Короната го дебне от всякъде и никави ракети не спасяват.
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .."виЯ" наистина сте много назадТой Путин скоро откри че Генетиката била важна (50 години след Запада), тъй че скоро и други неща очаквам да почнат да правят. Примерно, ... канализации в големите градове.
59
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШопоХунта е бандата на Путин,там ако протестираш отиваш в колония, вече има арестувани за протестите преди месец в Дегестан,един оперен певец,хората излязоха защото стояха затворени без работа и доходи,и Путин ги тероризира,и арестува водачите. Путин наложи брутална диктатура използвайки короната,лъсна му диктаторската същност.
58
7
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
До Анонимендо 64: В Русия е най-голямата демокрация в света !!!
57
13
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Ех,защо и България няма такъв премиер като товарищ Путин !!!
56
14
 
1
 
! Отговори
Василев преди 3 години
През 90-те година на 20 век руснаците предават остров Дамански и редица спорни територии на китайците и прекланят глава пред Китайския Древен и Мъдър Дракон!!!До като пък американците са зависими от Китай на 99%, след като китайците са хванали здраво за топките Чичо Сам и са изкупили външния му дълг само няколко трилиона долара, толкова колкото са задлъжнели европейските бюджети!Велики и всемогъщи са китайските корпорации и банки, супер конкурентни, ефективни и силни!!Агент Джон Бламон!ЦРУ!
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШопоБаце, не знам за какво робство говориш, ама в рашата ако си отвориш така устетата ем бой ше ядеш, а може и ефективна присъда в трудова колония да отнесеш. Там такива приказливи не ги обичат. Па ти си разправяй че тука било хунта....
54
18
 
10
 
! Отговори
.. преди 3 години
Не ви ли е срам да се опитвате да злепоставяте Русия, която вече е направила над 6 милиона теста?! Освен това правят и компютърна томография. Помислете си колко назад сме ния и тогава плюйте...
53
17
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Защото не иска да държи руснаците в робство,както направи Хунтата в България.
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лилипутин другата седмица ще подпише указ за забрана на вируса.Пред величието на Лилипутин даже и вируса сведе глава.
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи си поредно доказателство за простотията и неграмотността, която се шири у нас. А Путин не е единствен с тази фамилия в Русия, която е нормално разпространена в Русия.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Една касетка от десеткилограмовите.Венсеремос!
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевВаско, предай на чайниците да не прават самолетоносачите като медицинските маски, че ядрените разливи се чистат почти толкова трудно като петно от лютеница по вратовръзка.Аригатогодзаймас!Котоошу сан.
48
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47А ти си изгряващ Нобелов интелект!
47
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА теб това какво те интересува? Не е ли по-важно да се интересуваш защо България е последна по свобода на медиите в ЕС. На 111 място?!И защо е най-бедната?!
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Путин пак ли...Изпитвам чувството, че експертите по падането на Путин нещо са поизнервени....Защо ли?
45
11
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Китай е започнал строежа на два ядрени самолетоносача, и другата година ще бъдат в открито море, така общият брой става 5, а телекомуникациите на корабите , ще се обслужва от Huawei, които са разработили секретна мрежа , която е по надеждна и от 5G!!!Животът е жесток селяни прости!!!Велик е Китайският Древен и Мъдър Дракон, навря руските и американски дупета в китайска ваза, и си ги праска както си иска, а европейците са бита карта и лесна плячка за китайските корпорации!!!Агент Гълиган!ЦРУ!!