Осветлиха агентите, които опитали да отровят Алексей Навални?

Bellingcat разкри самоличността им
17 дек 2020 20:15, Нели Христова
170
Осветлиха агентите, които опитали да отровят Алексей Навални?
Снимка: БГНЕС

Разследване на Bellingcat разкри самоличността на поне 8 агенти, които са следили Алексей Навални преди отравянето му с Новичок. Данните от телефонни разговори и самолетни билети показват, че екипът на ФСБ е бил като сянка на опозиционера по време на поне 30 пътувания.

Още по темата

Трима служители на ФСБ са последвали Навални до Новосибирск. След това го проследяват и до град Томск, където, според немски лекари, той е бил отровен с новичок. Служителите са членове на тайното звено за отравяне на ФСБ.

Те имат различен произход: медицина, химия и биооръжия, специални операции. Очевидната цел на подразделението е да елиминира хората, считани от руската държава за врагове, каза Bellingcat, цитиран от The Guardian.

Ето кои са мъжете, които стоят зад отравянето на Навални:

Алексей Александров, на 40 години, лекар

Алексей Александров използва името Алексей Фролов когато е под прикритие. Роден е на 16 юни 1981 г., през 2006 г. завършва медицинско училище в Москва. Работил е като спешен лекар, а по-късно и като военен лекар, преди да се присъедини към ФСБ през 2013 г.

Той е бил в Сибир, когато Навални е бил отровен. Бил е и в Калининград месец по-рано, когато всъщност е направен първия опит за отравяне на опозиционера.

Александров оперира под дълбоко прикритие с фалшиво име и горещи телефони. Това накара Bellingcat да идентифицира Александров / Фролов като "ключов оперативен служител" в последните опити на ФСБ да убие Навални.

Иван Осипов, на 44 години, лекар

Осипов използва името Иван Спиридонов за свое прикритие. Той е роден на 21 август 1976 г. Той изтрива всичките си социални мрежи през 2012 г.. Вероятно именно тогава се присъединява към ФСБ.

Владимир Паняев, на 40 години

Владимир Паняев е роден на 25 ноември 1980 г. в Сердобск, в руската област Пенза. Служил е в граничната служба на ФСБ. След това той е съосновател на компания, продаваща антибактериални лампи, преди да се присъедини към Института по криминалистика на ФСБ - известен още като фабриката за отрови.

Той живее в същата жилищна сграда в Москва като Навални. Bellingcat вярва, че това е "сюрреалистично" съвпадение.

След отравянето на Навални в Томск, адресната му регистрация е променена, а новият му дом очевидно се намира в централата на ФСБ в Лубянка, квартал в централната част на Москва.

Това са тримата мъже, които са били в Сибир през август, и които вероятно стоят зад отравянето на Алексей Навални. Поне още петима други агенти от същия отдел на ФСБ обаче са помагали по време на операцията срещу опозиционера.

Полк. Станислав Макшаков, военен учен

Твърди се, че Макшаков е ръководил заговора срещу Навални и е управлявал седемте оперативни работници, които са го осъществили. Той редовно комуникира с екипа на ФСБ, съобщи Bellingcat, позовавайки се на телефонни записи.

По-рано Макшаков е работил в Държавния институт за органичен синтез в затворения военен град Шихани-1, известен още като военна част 61469. Именно в тайните лаборатории на този институт съветските учени са разработили Новичок през 70-те години. 

Макшаков се отчита на генерал Кирил Василиев, директор на Института по криминалистика на ФСБ, според Bellingcat. Василев е подчинен на генерал-майор Владимир Богданов, бивш шеф на Института по криминалистика и заместник-директор на Научно-техническата служба на ФСБ. Човекът над Василиев е директорът на ФСБ Александър Бортников. Той от своя страна докладва директно на Владимир Путин.

Олег Таякин, 40 години, хирург

Той използва името Олег Тарасов, когато е под прикритие. Роден е на 6 декември 1980 г. Той е старши член на отряда за отравяне и обикновено координира други офицери. Служил е в свързана с ФСБ база за специални операции в южния руски град Йесентуки, както и във военно-космическата част 03523.

През 2004 г. Таякин е завършил медицинската академия "Пирогов" в Москва. Работил е като хирург, преди да се присъедини към Института по криминалистика на ФСБ.

Константин Кудрявцев, 41 години

Неговото прикритие е името Константин Соколов. Роден е на 11 април 1979 г. Кудрявцев е завършил Руската военна академия за химическа и биологична защита, преди да се присъедини към ФСБ.Служил е във военна част за химически оръжия в Шихани.

Алексей Кривощеков, 41 години

Роден на 11 април 1979 г. Работил в министерството на отбраната преди да се присъедини към ФСБ през или около 2008 г.

Михаил Швец, 43 години

Швец използва името Михаил Степанов, когато е под прикритие. Той е роден на 3 май 1977 г. Понастоящем адресната му регистрация в Москва е на улица "Трубецкая" 116 - адресът на Центъра за специални операции на ФСБ.

Базата е свързана с Вадим Красиков, когото германските власти обвиняват в убийство.

Красиков е прекарал няколко дни в базата, според Bellingcat, преди да пътува до Берлин, където е застрелял чеченско-грузински сепаратист. Метаданните предполагат, че Швец разделя времето си между работа в базата за специални операции и Криминалистиката.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е тази ФСБ като всичките и агенти се знаят, и даже по колко пломби имат в устите си. Ако това което прочетох е верно то ФСБ трябва да се разпусне, и да се направи чисто нова разузнавателна служба. Едва ли им е "толкова мека топката " на руснаците. Виж западните служби, ех западните служби, там всички са привидения, фантоми, джингибита, агенти "тип-007" и т.н. - т.е. ток и жица и всезнаещи„ Амин! Не, не сгреших - АМАН!
146
0
 
7
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 месец
Този форум е пълен със слуги на лъжата, злото, дявола и комунизма и все от селата български. От такива неграм.отници европейци не стават...
145
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредни измишльотини, хайде правете си нови серии на 007 че станахте смешни с тия новичоци и навалньовци, и как пък все оцеляват от тази жестока отрова.
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста с тези фалшиви измислени термини фили и фоби, които са използвани само с цел разделяне на хората на различни групички за да се обслужват чужди сили и чужди противо-български ценности, интереси.
143
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин като на покер тип Texas Hold'em ги изигра с картите на масата и спечели, но някой още не са разбрали или се правят на неразбрали.
142
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още не е изпълнен плана за промивка на мозъци. Наред е нашия гербав ли беше. Нали и него го тровили преди 10 години ама сега се сетил, след "независимо" разследване установиха.
141
1
 
1
 
! Отговори
бях заразен преди 1 месец
До Чебурашка това не е ли министъра им Лавров
140
2
 
4
 
! Отговори
бях заразен преди 1 месец
Тези лекари не са ли полагали Хипократонва клетва
139
7
 
12
 
! Отговори
usaфоб преди 1 месец
До Чебурашка

Русофил е термин, с който американофилите наричат всеки, който се противопоставя на агресивните американски имперски интереси. Русофил е всеки, който е против маниакалната идея, че американците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофил е всеки, който не споделя американското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според американофилските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофилски.

:)
138
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белингкат е световно известна разузнавателна компания известна с супер дупер сецретните си разследвания и източници на информация високо над Едуард Сновдън и Джулиан Асандж. Няма две мнения - Щом Белингкатго казва е 250 000% истина. И никой не може да го оспори, понеже по дефиниция твърденията а белингкат са неоспорими. Е те това е да си български журналист ;)))))
137
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разследването е като сценарии от ранните филми за Джеймс Бонд. Елементарно и плоско. Иначе бързо млъкнаха и никакви санкции заради доказаните отвличания и случая с разфасоване на дисидент от Саудитска Арабия???? Ех тази "световна демократична общност"! Много принципна! Руснаците октомври 2002 избиха с газ в театралния център при Дубровка близо 200 човека чеченски терористи и заложници, но не можали да се справят с Навални и Скрипал? Айде стига!
136
10
 
13
 
! Отговори
Bond преди 1 месец
Някой сериозно ли си мисли, че ако КГБ е искало да очисти Скрипал и Навални, е нямало да ги ликвидира? И ще се занимават с някакъв си Новичок...
Вие доматите с колците ли ги ядете или просто вярвате на писарушките?
135
2
 
9
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Бе тия елитни агенти, дето са ги разкрили тия, как пък само фамилиите са си променили? И си джиткат с истинските собствени имена? Аве не ма занимавайте с глупости!
134
8
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Чета статията... стигам до БелингКет... чудя се да продължавам ли да чета...

Въпроси Как БКет проследява въпросните личности описани в статията?
Да приемем че корупиран служител им е продал списъка с агенти на ФСБ.(как не са им сменили паспортите програма защита на свидетели)
Въпросните агенти могат от едно място на друго да се преместят с влак, кола, самолет или служебен транспорт. Как БКет дори когато някой лети ще се сдобие със списъка на пътниците най-малкото и то от различни авио компании?
133
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави впечатление, че Чебурашка се активира само при наличие на Навални, Путин и всичко около шайката им. Чебурашката служи за кинти на чужда държава за разпространяване и насаждане на изфабрикувани политкоректни твърдение.
132
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чебурашка

Чудя се как злобата още не те е изяла.
А Хашоги Путин ли го уби? Няма ли да поревеш и за него?
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Прав бе Рейгън

Иво Христов е по-прав.
130
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла армия елитни отровители го следва и не може да го отрови!
129
13
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Анонимен..... русофобско настроени..
Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве Чебурашник теб все те активират като се изтапанчи нещо за Навални и Путин?! Явно си агитчебурашникът на една агенцийка.