Западен печат: Насилието в Украйна повишава изгледите за война

Растат страховете от реални бойни действия в сърцето на Европа
18 фев 2022 10:49, Елка Василева
149
Западен печат: Насилието в Украйна повишава изгледите за война
Снимка: архив, БГНЕС

Насилието в Украйна увеличава изгледите за война, пише в. "Уолстрийт джърнъл", като изтъква засилването на артилерийския обстрел по фронтовата линия, отделяща Украйна от проруските сепаратисти.

Правителството в Киев и сепаратистите си размениха взаимни обвинения за нарушения на прекратяването на огъня по фронтовата линия в Източна Украйна, а американският президент Джо Байдън каза, че Русия подготвя претекст за нахлуване на украинска територия, и предупреди, че заплахата от руско нападение остава "много голяма".

Още по темата
Напрежението още повече се повиши, след като Москва заплаши в писмо до Вашингтон да прибегне към неуточнени "военно-технически мерки", ако не получи от САЩ и техните съюзници правнообвързващи гаранции за своята сигурност, включващи обещание от НАТО, че никога няма да допусне Украйна за член, както и ограничения върху разполагането на войски в Източна Европа, отбелязва изданието.

Байдън и негови висши сътрудници отправиха вчера нови предупреждения, че Русия се готви за военно настъпление срещу Украйна, вероятно в следващите няколко дни, посочва в. "Вашингтон таймс".

Необичайно резките изявления на Байдън, държавния секретар Антъни Блинкън и други високопоставени американски служители засилиха страховете от реални бойни действия в сърцето на Европа и изглежда оставиха само малка и все по-отслабваща възможност за дипломатически изход от конфликта, коментира изданието.

Представители на САЩ и НАТО отново казаха, че не виждат признаци Русия действително да осъществява обещаното от нея изтегляне на част от над 130-те хиляди войници, с които методично обкръжава Украйна от три страни през последните седмици, отбелязва вестникът.

Британското министерство на отбраната предприе необичайна стъпка, публикувайки инфографика, показваща евентуалните направления, по които Русия може да извърши нахлуване в Украйна, а именно откъм Русия, Беларус и Крим, отбелязва в. "Дейли телеграф".

Великобритания смята, че почти половината от струпаните до Украйна руски войски вече са на около 50 километра от границата, което не отговаря на изявленията на Москва, че силите й се връщат в казармите, пише в. "Гардиън".

Цитирани от изданието служители казаха, че подкрепления от 14 батальона са в процес на пристигане и изтъкнаха изграждането на понтонен мост в Беларус през последните няколко дни като пример за необичайна военна активност.

Мостът, разкрит от сателитни снимки, е бил изграден на десетина километра от украинската граница при река Припят в района на Чернобилската изключителна зона по време на съвместни руско-беларуски военни учения, посочва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: войнаукрайнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията е напрегната,истината е размита,външни сили нагнетяват напрежението,медиите помагат,всички искат война а говорят за мир,лицемерие.Натискът идва от запад,конфликта е вътрешен,населението е смесено,украйна ще се разпадне,няма начин,населението не е еднородно,ето ви мултикултуризъм,повод за война.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да се развърже работата? Украйна на иска Минските, Русия не иска проблема да й виси вечно на шията. И двете не могат отстъпят. Ако има Минск - няма Украйна, ако няма Минск - няма Украйна. Май е добре да има Минск 3. Но Минск 3 идва след кютек. то тогава май няма да има нужда от споразумение - няма да има с кого.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще почне войната между нато и Русия за да разберем има ли смисъл от членството ни в нато и Ф16 ти на тройна цена ?
72
9
 
1
 
! Отговори
Standoff преди 2 години
До КиндзадзаОт много руски лъжи ти е дошло в повече. Спрял си да мислиш. Пагалстването не те прави по-умен, а само по-голям папагал.
71
1
 
0
 
! Отговори
Standoff преди 2 години
До Да попитамOт писаното ти се разбира, че си имаш голям проблем. Недей да пишеш по форумите, за да не се излагаш. Гледай да не си много забележим.
70
1
 
20
 
! Отговори
младен преди 2 години
ФАЩистите като искат война да си я направят при тях, зад океана. Майка им да ..... долна.
69
16
 
4
 
! Отговори
бг преди 2 години
Да нападат та да започнат да ги връщат в ковчези -дали ще им стигне Коми за дъски? При 100хиляди върнати войната ще спре.Да питат финландците през 1941 как шепа народ унищожи една армия.
68
3
 
23
 
! Отговори
X преди 2 години
Другото което не се разбра е за чий американците се бутат пак където не им е работата?!
67
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много им е мерак на Хамериканците да стане война...
66
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си украинския народ колко е отчаян от тази медийна истерия, която му съсипва икономиката. Какво ли си мислят хората: "Боже, пази ме от приятелите, от враговете сам ще се пазя".
65
7
 
39
 
! Отговори
Чакайте, бе преди 2 години
Русия си стои в нейните граници и не е навлязла никъде. Когато навлезе, тогава ревете, из.роди!!!
64
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами спрете агресия с донбас русия ще си истегли воиската
63
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците показаха осколки от 120 мм мина. Явно е секратна разработка на руснаците - с право мерене, без заряд, само дупчи стени. А, и осколките са гумени, защото всички стъкла и топки са здрави...
62
2
 
6
 
! Отговори
captain Close преди 2 години
Белите каски от Сирия у акциу! Тез хора от Ленгли хептен нямат въображение! Абе сътурнов натюрморт според гостите на Билалов!
61
2
 
20
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Западния печат вместо да пише за предположение, да вземе да публикува откраднатите документи от украинските ВС за плана им да нападнат сепаратистите.... това е доказателство черно на бяло кой за какво се готви...
60
1
 
10
 
! Отговори
До Слава Україні! преди 2 години
Великите укри изкопаха Черно море. Сега вие изкопайте синьо и жълто за да станете остров като Британия
59
3
 
12
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Някой ще обясни ли защо стъклата на детската градина аа здрави?
58
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби За снарядите - големи щуротии си изръсил, момче! Ти миномет виждал ли си? А виждал ли си го да ползва "балванка"? А детската градина видял ли си къде е? Дали може с "право мерене" да е пробита? Уффф, аман от многознайковци!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който сам си го търси, не е за съжаление.
56
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби...... Буболино, отговаряш като типичен русофил останал без аргументи :"А в САЩ защо бият афроамериканците". Това, че някъде на света някой върши престъпления не е индулгенция, която да ти разрешава да вършиш и ти престъпления.