Украйна ще представи мащабен план за възстановяване, докато войната буксува

Очертава широк списък от инфраструктурни проекти
74
Украйна ще представи мащабен план за възстановяване, докато войната буксува
Снимка: БГНЕС

Тази седмица Украйна планира да представи план за възстановяване на страната, който може да мобилизира стотици милиарди евро, дори докато страната се бори с руската инвазия, която унищожи градове, разруши икономиката и принуди милиони хора да напуснат домовете си, пише Bloomberg.

Според запознати планът, съдържащ около 2000 страници, ще бъде представен на конференция в швейцарския град Лугано на 4-5 юли. Той ще очертае широк списък от инфраструктурни проекти и проекти в областта на сигурността, инвестиции в климата и цифровата икономика, както и диверсификация на енергийните ресурси.

Представители на Европейския съюз заявиха, че 27-членният съюз, който миналия месец официално прие Украйна като кандидат за член на ЕС, ще допринесе с по-голямата част от общата финансова помощ - сума, която може да надхвърли 500 млрд. евро. Украинското правителство е обсъдило проекта с донори, включително ЕС, които ще предоставят обратна информация през следващите месеци, заявиха представителите на властите при условие за анонимност, тъй като дискусиите не са публични.

Още по темата

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, проучва възможностите за финансиране, които включват безвъзмездни средства и заеми, въпреки че подробностите са оскъдни, а длъжностните лица се въздържат да представят оценки, докато войната е в разгара си. Една от възможностите е да се вземат съвместни заеми на пазарите, подобни на средствата, които се набират за фонда на ЕС за възстановяване от пандемията.

Не се вижда краят

Всеки следвоенен план има дълъг хоризонт, тъй като украинските и руските сили са затънали в боеве в източната част на Донбас, която се превърна в основен приоритет за военните стратези при управлението на президента Владимир Путин. Независимо че Кремъл постигна успехи през последните няколко седмици, украинският президент Володимир Зеленски многократно се закле, че никога няма да приеме отстъпването на територия.

На пресконференция в Киев в петък Зеленски нарече плана от Лугано "първа чернова", тъй като усилията ще бъдат "трудни" заради своя мащаб.

Сумите, свързани с евентуалното възстановяване, също така подчертават острите финансови неволи на Украйна, тъй като политиците в Киев се борят да поддържат бюджета в добро състояние, докато приходите пресъхват и зависимостта от глобални донори се увеличава. Украинските власти проучват възможността за преструктуриране на дълга, тъй като опциите за финансиране на страната достигат своя предел.

Подобен план също ще бъде подложен на контрол от страна на правителствата на ЕС, които са скептични по отношение на увеличаването на дълга. Спешната помощ за Киев вече беше спряна в институциите на ЕС поради разногласия между служители на ЕС и Германия относно подробностите на пакета.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще участва в конференцията в Лугано, за да представи платформа, базирана на ЕС, за глобални донори, включително партньорите от Г-7, многостранни организации, Швейцария и Норвегия, посочват запознати. ЕС ще има за цел да координира глобалните усилия, с отворени канали за различни финансови инструменти, използвани от САЩ и Световната банка.

Екипът на Фон дер Лайен работи по концептуален документ, който да послужи за основа на дискусиите в съюза, преди да бъде финализирано каквото и да било предложение. След края на лятото Комисията и Германия като председател на Г-7 ще свикат конференция, за да придвижат плана напред. Правителството на Чехия, която държи шестмесечното ротационно председателство на ЕС, планира да организира донорска конференция през ноември.

Задължителни условия

За ЕС всяка помощ трябва да бъде обвързана и с реформи. Статутът на Украйна като кандидат за членство в ЕС беше придружен от пътна карта за борба с корупцията, прекъсване на контрола на олигарсите върху икономиката и създаване на правила за избор на съдии. Украйна е на 122-ро място от 180 държави в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International.

В петък Фон дер Лайен заяви пред украинския парламент, че страната трябва възможно най-скоро да избере "правилните хора" за антикорупционните си органи, да въведе законодателство срещу олигарсите и да придвижи напред нов медиен закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
аре на бас, че ще изпредватрят България, няколко години след войната. Тея се доказаха и западът ще ги дондурка. Ще има нови проекти ,това привилегии. Може да им вземат това онва. но свободата от Русия е безценна за този украински народ,.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На националния празник на САЩ какво да им пожелаем след като отвориха война в Европа между две славянски страни. Тази злина на САЩ няма аналог и се надявам САЩ да бъдат наказани.. ..
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат цяла Европа да им плати. Те са хитреци а Европа е глупава. САЩ няма нито лев да даде безвъзмездно. Даденото ще си го вземе от Европа.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците не виждат ли че Украйна такава каквато беше няма да съществува! Какво възстановяване какви 5 лева. Руснаците ще я разбият на парчета и каквото остане като Украйна десетилетия ще се възстановява сама за назидание. Така е който слуша англо-саксонските империалисти.
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето войната не буксува, руснаците вече научиха укро триковете, и буквално за няколко дена взимат градове, които в началото им трябваше над месец.
61
1
 
7
 
! Отговори
Нора преди 1 година
Свикналия да папа и ползва всичко на готово,трудно възстановява,изгражда и мисли за другите.Тези имат един проблем,свикнаха да харчат парите на другите! На широко и на чужда сметка!Путин ще ви оправи,ама напълно!
60
2
 
13
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Зеленски е като хипопотам. Колкото повече потъва, толкова по-голяма уста отваря.
59
0
 
12
 
! Отговори
profetey преди 1 година
До Какво следва: Грешиш. Лисичанск ще го възстановята Луганска република, не Донецка.Иначе за това което е написано не разбирам следното нещо. Тези финанси и проекти защо не се изпълняват в България. Или сме цъфнали и вързали че да раздаваме милярди на страна извън ЕС. И нека да се спомене че тези пари немалка част са България, защото политиката на ЕС така е направена че да източва по-слабите страни. И тези пари после малка част ги връща и то с условия.
58
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин направи огромна грешка и за мое несъжаление руския народ ще страда, щото не го свалиха съветския психопат :)))
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кви солидарно геьовете с чужда пита помен правят )гадове ,да не стане така че давате милиарди на новите фашисти ,а пътен като вземе Украйна и милиардите да вземе )
56
1
 
2
 
! Отговори
зелман преди 1 година
изсери си спестяванията и почвай да градиш нов бункер
55
2
 
12
 
! Отговори
славянин преди 1 година
План за възстановяване на нещо, което повече няма да съществува!
54
1
 
18
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
За Лисичанск вече Зеленски да няма грижа. Изчистен е от укронацисти. Ще го възстановява ДНР с помощта на Русия.
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докъде може да те докара белото, зеления явно само шмъркането го крепи.
52
2
 
18
 
! Отговори
Да преговарят за мир преди 1 година
Небивалици приказва Зеленски. Ако наистина няма преговори за мир (а това да има преговори е в интерес на украинският народ) или трябва да махнат Зеленски или войната ще свърши когато руската армия влезе в Киев. А в ЕС трябва да си помислят докога си струва да помагат на украинците.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болгария свела к нулю возможность функционирования российского диппредставительства в Софии, заявила Захарова.
50
2
 
21
 
! Отговори
Мдааа с туй темпо преди 1 година
Скоро зеления ке посреща в Киев освободителите братята руснаци с хляб и сол!!!!
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама то.. ще има ли такава държава за възстановяване въобше?
48
0
 
14
 
! Отговори
Ама що ти пука преди 1 година
Да му мислят руснаците.... Окрайна веке нема да има !!!! Победителите ще си въстановяват квото и когато трябва...
47
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не се сещам, какъв фактор е Украйна, че с нея да се съобразява цял свят?Кой е този, зелен наркоман, та заради неговото его, да страдат толкова народ на земята?