Европа не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, отстъпва тихомълком

Основната причина за цената на петрола е фокусът върху зелената енергия
17 авг 2022 21:29, Анисия Иванова
365
Европа не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, отстъпва тихомълком
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има много сериозни политически промени в Европа в разгара на зимата. Ще се промени и начинът, по който Европа гледа към конфликта и как трябва да се подходи към него. Смятам, че ще се търси смекчаване на санкциите чисто егоистично от икономическа гледна точка. Великобритания вече го прави. Тя махна някои ограничения върху покупките на метали и на други суровини от Русия. Това ще се случи тихомълком. Икономиката не е в състояние, в което да си позволи да води ресурсна война с един от най-големите световни производители на ресурси и то, когато пазарът е нагоре. Ако цената на петрола беше около 25 долара – да, но не когато е около 100 долара. Това каза Цветослав Цачев, инвестиционен консултант, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Тенденцията петролът да бъде скъп не е тенденция от войната. Тя е тенденция от едно десетилетие с пренасяне на фокуса върху зелената енергия. Това доведе до много по-малко инвестиции в петролна инфраструктура, отколкото са необходими да поддържат силно растяща глобална икономика, каквато видяхме през 2021 година. Още тогава назряваше този дефицит, който обещаваше цените да се настанят над 100 долара за барел.

Ако сравняваме с предишния връх на петрола, който беше около 150 долара преди 14 години и сметнем с инфлация, то този връх сега отговаря на цена, която е близо двойно по-висока - към 180-190 долара чисто номинално от гледна точка на обезценката на парите. Това означава, че не сме стигнали върховете на петрола по такъв шоков начин, какъвто се случи предишния път.

"Сега големият проблем е не толкова цената на петрола, а липсата на достатъчно мощности в рафинериите, които да позволят да се обработва достатъчно количество, за да се задоволи пазарът на дребно”, подчерта Цачев.

По отношение на регистрираните рекордни печалби на петролните компании за последното тримесечие събеседникът отбеляза, че тази тенденция започва от много лоши нива що се отнася до нормата на печалба само до преди две-три години. През 2019 година нормата на печалба на петролните компании беше около 5% при 10-15% средно за останалите сектори в икономиката.

"Наистина виждахме едно десетилетие, в което не само не се инвестираше, но то нямаше и смисъл да се инвестира в петролния сектор, защото възвръщаемостта беше много по-малка от всичко останало. Затова стигнахме до дисбаланс в световен мащаб”, обясни гостът.

"Следващото десетилетие ще видим цикъл на покачване на суровините. Ще видим този бичи пазар, който е характерен с няколкостотин процента покачване”, прогнозира Цачев.

По думите му петролът ще направи корекция в цената си, той вече се настани под 100 долара за барел и ще продължи да бъде натискан надолу поради назряващата рецесия.

По думите му притесненията вече ги виждаме на петролния пазар и много инвеститори започват да го напускат. Да се притежава сега петрол няма кой знае какъв смисъл. Виждаме най-слабите обеми на отворени фючърсни позиции от седем месеца насам, това е още преди войната.

Във връзка с наложеното ембарго на ЕС върху руския петрол от 5 декември събеседникът посочи, че Русия пренасочва петрола си към Азия, а съответно азиатският отива към Европа. Това натежава върху логистиката. Забавянето на транспорта доведе до този растеж на цените, но сега пазарът в някаква степен се балансира. Голямо значение обаче има дали е налице достатъчен капацитет за рафиниране, защото Европа потребява и петролни продукти.

Как се представят петролните компании и какви са краткосрочните и дългосрочни перспективи пред тях може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя да не е некъф сaвецки експерт, че нещо не му тече гладко мисълта?
194
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Да бе! "Космическа Америка." ползва ракетни двигатели произведени от "Примитивна Рус" -------- американски двигатели произведени в Русия по американски лиценз. Де толкоз акъл у блядухите да направят нещо подобно?
193
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пян_Гъ Русия има ЯВНО превъзходство във военно отношение, щом печели на фронта (не в медиите!) с/у КОЛЕКТИВНИЯ Запад. ---------- и какво точно е спечелила бе каскет смачкан? С 8 хаймарса им срахa в yшанките :) На ден по 30 хил бягат от Крим по Керченския мост към Русия.
192
0
 
13
 
! Отговори
999 преди 1 година
Цветослав Цачев е финансов анализатор и инвестиционен консултант.В публикацията се изказва гледната точка на индустриалния капитал.В друга публикация той казва: ,,Ако оставим настрана политическия аспект,чисто икономически е невъзможно до края на годината ЕС да се откаже от руския петрол."А опорка е руска дума.На български е теза или поддръжка.
191
15
 
29
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Хайде стига с тази митология за "невероятния" Запад. Правете разлика м/у гражданско и военно производство. Русия има ЯВНО превъзходство във военно отношение, щом печели на фронта (не в медиите!) с/у КОЛЕКТИВНИЯ Запад. Иначе Западът щеше спокойно да завземе територията на Русия. Ама не го прави, и то не от добро сърце. Толкова ли е сложно?
190
17
 
23
 
! Отговори
Кузман Каспичански преди 1 година
Много интересно ще стане след като се разпадне ЕС всички ще се натискат да влязат в Руско-Китайския икономически съюз,а дълга на САЩ и европейските държави ще е рекорден
189
18
 
13
 
! Отговори
новата опорка преди 1 година
Европа отстъпва----явно путинистите са получили нова опорка. Вссяка втора статия твърди, как ЕС и САЩ щели на отстъпят, защото.....а , бе няма значение защо----с две думи--щом путин иска Европа ще отстъпи....смях, само смях....
188
8
 
14
 
! Отговори
брат Пид преди 1 година
Бре , как така да се пропукат евроrейските,пардон, краварските опорки ,как така се допуска някой да каже , че царят е гол ?! Да вярваме ли , че още има мислещи с главите си хора ?!
187
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Morski__2003 БЕШЕ 150 ДОЛАРА/БАРЕЛ,А НА БЕНЗИНЕРНИЦИТЕ 1,30 ЛВ/ЛИТЪР.
186
8
 
15
 
! Отговори
До Да бе! преди 1 година
Джендърлюг, "Космическа Америка." ползва ракетни двигатели произведени от "Примитивна Рус" тихомълком.
185
9
 
11
 
! Отговори
БОЛИ МА ОНАЯ РАБОТА преди 1 година
БОЛИ *** ОНАЯ РАБОТА ЗА УКРАЙНА !!!!
184
5
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Германци да ходят некъпани ? Май Шолц ще свърши като Мусолини
183
25
 
8
 
! Отговори
Да бе! преди 1 година
Примитивна Рус не може да се мери със Свободния свят, а най-малко с Космическа Америка. Авторът на тази статия или е политически неграмотен, или е болен русо.роб.
182
18
 
7
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Христо Николов, я си припомни кога за първи път петрола скочи над 100 долара за барел!!!??? Когато същата тази Русия нападна Грузия 2008!!! Русия не е решението на проблема с цедната на петрола ,РУСИЯ Е САМИЯ ПРОБЛЕМ С ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА! Европа си позволи да изтърпи лишенията и да победи Хитлеристка Германия ,а какво остава за рашиска Русия!!! Стига РОБО ФИЛСТВО Е ТЕКЛО ОТ "МОЗЪЦИ" платени ,Христо!
181
3
 
27
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Ами да си гледат собствените интереси вместо да пригласят на мародери като САЩ
180
5
 
23
 
! Отговори
Сопаджиев преди 1 година
Изходът на войната няма да е на бойното поле, а в икономиката. Без ефтините руски и украински суровини, Европа е едно неефективно предприятие на загуба, неконкурентно на световния пазар. Номера с печатането на и прехвърлянето на проблема към страните от третия свят няма да мине втори път. На кого му трябват хартии срещу неговия труд и стоки.
179
3
 
29
 
! Отговори
Един преди 1 година
Смях. Всички евро политици са негодници и печалбари Водени от идеологията колко пари ще заработят/откраднат. Ще си променят и политиката и вижданията. От Путин печелят, на зеления наркоман само дават.
178
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКОГА ОТСТЪПЛЕНИЕ!!! ЩЕ ПОТЪНЕМ КАТО ДРЕВНИТЕ АТЛАНТИ, НО НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕМ !!! ПО ДОБРЕ КАТ СПАРТАНЦИТЕ НА ЛЕОНИД ПОД СГАНТА НА КСЕРКСА,НЕЖЕЛИ В СИБИР !!!
177
18
 
5
 
! Отговори
Поредния платен трол преди 1 година
Ааа да си ходят и други имат ресурси - бъдещето на Русия ще е сателит на Китай
176
6
 
24
 
! Отговори
Алек преди 1 година
Най - накрая един, който си е с акъла и не говори поръчково.