Компании в Русия наемат самолети, за да не мобилизират служителите им

Фирми съветват за работа от вкъщи, когато се очакват повиквателните в офиса
29 сеп 2022 21:00, Анисия Иванова
61
Компании в Русия наемат самолети, за да не мобилизират служителите им
Снимка: БГНЕС

Решението на Владимир Путин да извика 300 000 души да се бият при инвазията му в Украйна удря две от слабите места на страдащата руска икономика.

Заповедта отнема около един на сто активни работници в страната от работните им места, за да ги изпрати на фронта, когато рекордно ниската безработица - съчетана с изселването на руснаци, бягащи от страната, за да избегнат мобилизацията - означава, че има малко кандидати, които да ги заменят. И това вероятно ще удари и без това крехките финанси на руснаците, оставяйки семействата на наборниците без пари.

"Мобилизацията предизвиква силен негативен шок върху потребителските настроения“, каза икономистът на Renaissance Capital София Донец. „Ще видим стратегия за изоставяне на ненужните покупки и дълбок спад в търсенето.“ Тя прогнозира, че спадът ще добави около 0,5% към свиването на БВП тази година.

Bloomberg Economics също очаква мобилизацията да задълбочи спада на БВП и да повиши инфлацията тази година. „По-лошото е, че тези разклонения вероятно ще продължат през следващите пет години“, каза Александър Исаков, експерт по икономиката на Русия.

Още по темата

Икономиката на страната издържа по-добре под широкообхватните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници заради нахлуването на Путин в Украйна, отколкото мнозина прогнозираха. Правителството все още очаква свиване от около 3% тази година и 1% през следващата година, като инфлацията ще бъде доста над целта.

Скоростта на действията на Кремъл през последната седмица пришпорва прогнозите на икономистите. Дмитрий Полевой от Locko Invest публикува доклад във вторник, опитвайки се да оцени какво може да означава налагането на военно положение - нещо, което Кремъл каза, че в момента не се обсъжда - за икономиката и финансовите пазари.

Освен че повишава риска от по-дълбок спад и по-голям удар върху публичните финанси, той предупреди за възможни държавни поглъщания на компании и въвеждането на множество обменни курсове.

Компаниите вече се борят да предотвратят назначаването на служителите си, предвид ограничения пазар на труда. Правителствените разпоредби позволяват освобождаване на някои критични работници, но механизмът за освобождаване все още не е напълно действащ, тъй като Путин набързо обяви повикването на 21 септември. Основният бизнес асоциация на Русия призова във вторник правителството да разшири списъка, който не покрива много големи индустриални сектори.

Консултантите побързаха да съветват работодателите как да защитят своя персонал. Все пак някои фирми съветват служителите да работят от вкъщи в дните, когато се очаква да бъдат раздадени повиквателни в офиса.

„Властите започнаха да осъзнават сериозността на ситуацията“, каза Наталия Зубаревич, специалист по икономика на руските региони в Московския държавен университет. Повечето от наборниците вероятно ще дойдат от селските райони, като засегнат земеделския и строителния сектор, каза тя.

Високотехнологичните фирми, на които беше обещано, че служителите им няма да бъдат призовани за военна служба, установиха, че много от тях са обхванати от настоящата вълна. Някои компании са наели частни самолети, за да евакуират засегнатия персонал, съобщи вестник "Комерсант".

Те се присъединиха към потопа от десетки хиляди руснаци - около 200 хил. мъже по приблизителни оценки - опитващи се да напуснат страната, причинявайки километрични опашки по сухопътните граници и главоломно високи цени на самолетните билети. На фона на нарастващите страхове, че Кремъл ще ограничи излизането от страната, властите казаха само, че все още не са взети решения. Според юристи, работещи с тях, потенциални наборници, които са получили обявления за мобилизация, вече са връщани по границите.

Ударът върху потребителите идва, тъй като правителството вече планира да увеличи финансовия натиск върху тях. Бюджетът призовава за голям скок в събираемостта на данъците върху доходите през следващите две години, част от по-широк стремеж за увеличаване на приходите, за да се помогне за покриване на разходите за войната. Държавно регулираните комунални услуги също се покачват.

Разбира се, правителството обещава да увеличи обезщетенията за семействата на мобилизираните, за да им помогне да преодолеят периода на загубени доходи. А Татяна Орлова от Oxford Economics очаква по-високите военни разходи да „стимулират икономиката тази и следващата година“, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Първоначалното въздействие върху данните може да бъде смесено, според Донец от Renaissance. „Някои от мобилизираните ще се считат за заети и заплатите им действително ще изглеждат по-високи, докато държавните разходи ще останат високи и някои „мобилизирани“ сектори на индустрията ще покажат растеж“, каза тя.

В по-дългосрочен план мобилизацията и нарастващият брой на загиналите и ранените от войната ще намалят и без това малката група руснаци в най-добрата работоспособна възраст, според Зубаревич.

„Основното нещо не е загубата на работници, а изтичането на мозъци“, предупреди тя. „Хората, които заминават, като правило са по-заможни, образовани. Не можеш да избягаш с празен портфейл."


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русобил 4 Правилно е да се каже: Всички Русобили са дебели.
45
1
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Само да я получат...
44
1
 
0
 
! Отговори
До преди 1 година
Само да я получат...
43
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Преврат му е Майката. Тия там са от 1917-та. Време им е да си ходят по селата.Кой от където е. Путин никой не го знае от къде е ! Хората по света се интересуват от личноста на президента на на-голямата държава в света,а нашия вика ,,я съм от КГБ,за мен нищо не трябва да се знае". Руснаците дори не знаят този човек кой е.От къде се е появил дори.Изведнъж се оказа че е бил шефа на КГБ-то. На 25-години шеф на КГБ ??? Лъжат народа като малко дете в Русия,разчитет на чистите руски сърца мрусниците!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още първият параграф демонстрира пълна неграмотност! Как ще останат семействата на мобилизираните без пари, когато всички мобилизирани се смятат за войници на договор и им се плаща заплата, плюс надбавки и премии за участие в бойни действия. И тази заплата, даже без надбавките често е по-висока от заплатата, която е получавал човека на цивилната си работа. Авторе, двойка с минус!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички дето пишат лозунги по опорки и срещу пари не са умни и са мързеливи.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно не влизам от години във форумите. Лайковете са фалшиви и са в полза на умишлено пуснати трролове които пишат срещу Русия и Европа в полза на САЩ.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко много лайкове са си сложили американците през нощта. Все едно сме в Америка. Предателството няма да помогне на никого. Да се пускат умишлено американци да моделират общественото мнение с фалшиви лайкове. Това е нечестно спрямо България .
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната не е за Украйна войната е за Русия. Руския народ трябва да се защити защото Запада иска да го колонизира и да заграби богатствата му за без париРуските войници трябва да защитят единството и независимостта на Русия.
37
3
 
4
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
До ?НАЛИ ТВОЕТО СЕМЕЙСТВО НЯМА ДА ПЛАЧЕ?! А ПЪК ТИ РАБОТИ ЗА 400 ЕВРО НА ЗАПАДНИЯ СИ ГОСПОДАР, ПАЗАРУВАЙ ОТ КУФЛАНД ДА ИЗНАСЯ КАПИТАЛИТЕ НА ЗАПАД И СИ ДАВАЙ ЗЛАТОТО НА ДЪНДИ ДА ГО ИЗНАСЯ!
36
1
 
1
 
! Отговори
Gorskio преди 1 година
П.у.тлер постига целите си, независимо от броя жертви, които дава разкапаната му армия... На кого му дреме за необходимите жертви - нали освобождава и присъединява нови територии...
35
7
 
4
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ДЕЗЕРТЬОРИ ВИНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА! ПУТИН НЕ Е БОЛЕН! ТОЙ ПОСТИГА ЦЕЛИТЕ СИ, НЕЗАВИСИМО КАКВО КАЗВАТ ЗАПАДНИТЕ ***!
34
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако да е крехка икономиката, как тогава безработицатаие ниска? Урсула казваше преди пет месеца, че руската икономика колабирала. Ако да е така, защо нямат дефицит и инфлация? Ами европейската, защото е пей сърце, налива в Украйна, дето също е пей сърце. Пропагандните кокалчета не вървят, искаме погром на тези, които ни добутаха до тук. Урсули, Джонсънюци и дементици.
33
12
 
4
 
! Отговори
ьяяь преди 1 година
Да се махат всички руски умно-красиви десни, на това му се вика почистване на плявата
32
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаше да бягат, ако имаха някаква военна логистика и разузнаване! Но много руснаци видаха как св разхищава човешки ресурс и затова не желаят да участват! Пдобно на България от която без военно положение бягат годишно мад стохиляди годишно! Този път избора ще е Възраждане!
31
3
 
16
 
! Отговори
Типично преди 1 година
за с+рашките! Вместо да решат проблема вкъщи, те го пренасят през граница. Къде с война и агресия, къде с бягство. Сбъркана генетика, грешка на природата.
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велика Русия не се нуждае от мозъци!
29
4
 
31
 
! Отговори
### преди 1 година
От времето на Ленин (един от масовите убийци) до сега болшевиките винаги първо избиват умните и можештите, щото след това алкохолиците се управляват по лесно!
28
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако такова нещо се беше случило в България, не ми се мисли!! Добре, че не се родих в Русия!! Насила да те пращат да се биеш и умираш в една война, която не е твоя и не искаш да ставаш убиец, заради комплексите на един психопат. И то особено ако си беден и не можеш да се откупиш....все едно е решил да се отърве от бедните и възрастните.
27
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Корея 2. На кой му пука? Сами си го направиха това болшевиките и з р у д и.