ISW: Русия не напредва в Украйна заради недостиг на боеприпаси

Трафикът на техника и жива сила ще остане под заплахата от украинската артилерия
3 дек 2022 22:05, Йоана Цонева
156
ISW: Русия не напредва в Украйна заради недостиг на боеприпаси
Снимка: БГНЕС

Изтеглянето на руската армия от десния бряг на Днепър миналия месец позволи на украинските сили да нанасят удари по руски логистични центрове и комуникации, според днешната сводка на британското разузнаване, цитирана от Руската служба на "Би Би Си".

Вероятно тази заплаха е принудила руската армия да премести центровете за доставки, включително железопътни пунктове, по-на юг и изток.

Заради това руската армия ще трябва да извършва логистична дейност. Но трафикът на техника и жива сила ще остане под заплахата от украинската артилерия, преди да достигне до руските предни отбранителни позиции.

Недостигът на руски боеприпаси (изострен от тези логистични проблеми) вероятно е един от основните фактори, които в момента ограничават потенциала на Русия да възобнови ефективните широкомащабни настъпателни наземни операции.

Институтът за изследване на войната (ISW) обръща внимание на изявленията за изтеглянето на руските войски от определени населени места в окупираните части на Запорожка и Херсонска област. Тези изявления бяха направени в четвъртък от украинските военни. Все още няма независимо потвърждение за тях и не може да се изключи версията, че са направени с цел дезинформиране на противника.

Още по темата
В Херсонска област, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руските войски са напуснали Олешки и се преместиха в горски пояси по магистралата Олешки-Голая Пристан (това е по-далеч от Днепър). Противоречивите доклади за разположението на самите руски войски може да показват, че е в ход някакво предислоциране, "но не е ясно как точно", признава ISW.

В Запорожка област, според украинските военни, руските войски се изтеглят от Пологи, Михайловка и Инженерни.

По-рано въоръжените сили на Украйна съобщиха за удари срещу концентрации на руски войски в Пологи, Мирни, Инженерни и Токмак. Може би, предполага ISW, руската армия не може да защити тези места и изтегля силите си по-близо до фронтовата линия (тя минава по-на север). Изтеглянето на войските от Полог е особено забележително, тъй като това селище се намира на пресечната точка на няколко пътя и би било много по-трудно да се защити Токмак без контрол над това разклонение.

В същото време руската армия запазва резерви в анексирания Крим, които могат да бъдат използвани в случай на украинско настъпление на изток от Херсон или южно от Запорожка област. ISW предполага, че руското командване очаква подобно настъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
За какво са им снаряди, да дялкат сопи и да почват като през втората световна.
84
3
 
5
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Днес Зеленски и компания са пак в бункера. От Каспийско море пак са излетяли ракети съобщиха от командването на НАТО. Май пак са стреляли от свършените ракети.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ISW - т. нар (Институт за изследване на войната) се контролира от Виктория Нюланд, която, заедно с американският посланик, направиха преврата в Киев 2014. Всичко нататък е излишно. Днес.бг и 99% от медиите се причисляват към развлекателната индустрия. Нямат нищо общо с журналистиката...
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна не бях отварял този смехотворен сайт, все същият си е хахахах
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо пишете една и съща подлост че русия свършва снарядите имат още много арсенал да да по мете сащ и ес и ще останат още много русия знаеше че сащ обгражда русия с тази организация нато русия се подготви отдавна.остава само едно да ви псувам за лъжите
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз защо прочетох друго което ми звучи по-логично? Че със срутването на украинската енергийна система и пътищата към Авдеевка укрите са го закъсали с доставките. Да не говоря за вопъла от преди седмица Европа да започне по-интензивно да произвежда боеприпаси. А руски ракети, дронове и снаряди продължавата да засипват със същия интензитет все още украинските територии.
79
3
 
1
 
! Отговори
Русия загуби войната преди 1 година
преди да я започне ! Липса на връзка с главния мозък и душата !
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 92......спри хероина
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И вие почнахте с фейк новините....
76
1
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Поредната порция русофобска пропаганда. Преброих поне пет статии все за същото.
75
0
 
2
 
! Отговори
Е, ТЕЗИ НЕЩА преди 1 година
ТЕЗИ НЕЩА- НАПРЕДВАНЕ, ОТСТЪПВАНЕ- НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАК Е. НИТО НЯКОЙ ЗНАЕ ЗА ПРИПАСИТЕ НА РУСНАЦИ ИЛИ УКРАИНЦИ.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През март писаха, че ракетите им са на привършване.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо и е да напредва?С артилерия си чисти пътя бавно.Украйна трябва да напредва,да атакува и,за да е успешна атаката превъзходството в техника,и жива сила трябва да е 3/1,а това не е така.Случая с Бахтум ,Русия използва артилерия,а украинците само попълват загубите.Както и западняците,и Зеленски казаха там е месомелачка за украинската войска.И така руснака стои далеч,а украинците само дават жертви.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е пътник.
71
0
 
0
 
! Отговори
Хаким преди 1 година
Ако Русия реши да изпразне своите боеприпаси от ВСВ само,няна да истигне са мо Европата.да не споменаваме НАТО и ЕС. Че те 50-години освен боеприпаси със срок на годност 60-80 години друго произвеждали ли са???
70
1
 
3
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Държава, която си е разтопявала камбаните да прави оръдия, палила си е столицата, за да отслаби противника, която има цялата менделеева таблица на земята си, си мислете, че при атака ще остане без въоръжение ? По-скоро Байкал ще пресъхне отколкото, руснака да няма с какво да воюва, апропо през ВСВ са имали части с коне и лъкове. Защо няма една статия какво каза естонската премиерка след като вече не получават 1000 мегавата от Русия ?
69
0
 
1
 
! Отговори
Ледоразбивача преди 1 година
само за сведение на пишештите такива стратии ще спомена,че след капитулацията на нацистка Германия,всичкото лекострелково оръжие е замъкнато във СССР,разглобено е на части,и е залято със ,,ГОЙ" оръжеийна консервативна руска смазка.Става дума за няколко хиляди варела от по 450 литра.не за друго,ами защото немците направили по-качествено оръжие като пищови,автомати и картечници.Дори руските имат замразена поточна линия за патрони и боеприпаси за тях.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ще се проточи не е важно, по важното е че на тия см**ници пак някой им е хакнал пробития сайт, нищо чудно дас е някое начинаещо осем годишно руско хакерче, преди седмица не им работеха коментарите, сега лайковете. Смееех
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По по долно рано ти е да мислиш за пролетта. Още самото ти не си искарало зимата на други да броиш дните нямаш възпитание нито култура нито мярка.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По по долно рано ти е да мислиш за пролетта. Още самото ти не си искарало зимата на други да броиш дните нямаш възпитание нито култура нито мярка.