Патриарх Кирил хвали Путин: Царете не винаги са били толкова православни

Отбелязва се 14-годишнината от интронизацията на патриарх
3 фев 2023 09:18, Нели Христова
175
Патриарх Кирил хвали Путин: Царете не винаги са били толкова православни
Снимка: БГНЕС

Московският патриарх Кирил произнесе слово, възхваляващо президента Владимир Путин като пример за православен владетел, каквито не са били дори много от руските царе.

Това стана по време на пищен прием, посветен на 14-годишнината от интронизацията на патриарха, предаде Двери. "Той е православен, но не за да спечели някаква популярност, не за да се гласува за него, а истински православен човек, който приема светите Христови Тайни, който живее живота на Църквата. Всъщност начело на руската държава стои православен християнин. Царете не винаги са били толкова православни, колкото е нашият президент сега“, заяви патриархът.

Патриарх Кирил нарече уникални и неповторими отношенията между Руската църква и държавата в наши дни: "Наистина сме развили уникална форма на църковно-държавни отношения. Трябва да благодарим на Господа за историческия път, който сме поели, и за тази система на църковно-държавни отношения, която се характеризира с пълно съгласие между църквата и държавата по най-важните и решаващи въпроси, свързани с живота на нашата страна и нашето общество".

От своя страна Путин благодари на патриарх Кирил за неговата работа, "особено сред руската младеж, в която възпитава нравствени и патриотични идеали".

В словото си предстоятелят на РПЦ лансира една от основните опорни точки на Путин, която има за цел да консолидира руското общество в сложната военна ситуация с неясен изход. "Нас ни очакват нелеки времена – казва патриарх Кирил – и най-главната ни борба е борбата за нашата независимост, действителна пълна независимост от влиянието на световните центрове за политическа власт, които управляват по-голяма част от света. А Русия ще остане остров на свободата, и нашата църква се наслаждава на тази свобода и сама определя своя курс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯКОИ НАЦИИ РАБОТЯТ ЗДРАВО И СА БОГАТИ, ДРУГИ НАЦИИ СЕ ХВАЛЯТ ЗДРАВО И МИЗЕРСТВАТ ! КАКВИ ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ???
139
1
 
4
 
! Отговори
путларах акбар преди 1 година
КГБ е вече религия..ха ха ха
138
2
 
11
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
Руски полковник подарява на друг руски полковник цветя хахахахаха Единия се прави на висок другия на беден и двамата се правят на вярващи А цяла русия се преструва на умна
137
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама набожни кагебисти. Красота!
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те патриарсите не са много набожни.
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, кагебиста Гундяев май забрави, че Сталин е учил духовна семинария и това не му пречише да бъде комунистически диктатор и касапин.
134
1
 
1
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ами ако те питата/но никой не го грижа/ти би направил Путин и ,,светец''!!!/светла му памет/
133
2
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Ако това е истина, той щеше да спре войната на часа, даже нямаше да я започва!Човек треба да се пази когато няма критика, а само похвали!
132
4
 
7
 
! Отговори
путколиз преди 1 година
ИРКУТСК, СИБИРСКИ ФЕДЕРАЛЕН ОКРЪГ - Чудо! Икона на Владимир Путин, сложена над параклиса в храм в Иркутск пусна сълзи! И то защото идват танкове които ще победят руската армия.. Жителите на сибирския град се втекоха в храма, за да видят чудото и с надеждата сълзите да са чудотворни, да излекуват случаите на псориазис, син вятър и нощно напикаване.
131
4
 
11
 
! Отговори
питанка преди 1 година
путин - християнин ...??? дето най-големия му приятел и доверен човек на когото даде чин - генерал е Реззан Кадиров ... явно и той е велик християнин .. да ви е.а християнството в северно-азиатската к..0.4.и,на !!!
130
3
 
7
 
! Отговори
пиздец- светец преди 1 година
ха ха ха това човек може да го види само в руската религия и КУЛТ-ураааааа
129
3
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
А така...какъв християнин е Путин или тоя бухал в бяло?????Тогава ЩО ЗА ХРИСТИЯНИ СА ВСИЧКИ РУСОФИЛИ,КОИТО ПОДКРЕПЯТ ТЕЗИ ДВАМА ТЕРОРИСТА????? ХРИСТИЯНИ ЛИ СТЕ БРЕ РУСОФИЛИ????ХРИСТОС ЛИ СЛЕДВАТЕ?????? ТОЙ КАЗВА ЛИ ВИ ДА УБИВАТЕ БРАТЯТА СИ???? ТВА ЛИ ПРОЧЕТОХТЕ В НОВИЯТ ЗАВЕТ????
128
3
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Тва в Русия е страшно бе.И патриарха им Киро и той комунист от КГБ:):):)А уж"православен":):):)Доказано е,че комунистите мразят Църквата!Преди години в България не позволяваха на Великден да се ходи на църква,а Коледата въобще я нямаше!
127
3
 
6
 
! Отговори
с.т. преди 1 година
"Гарван гарвану око не вади". Та така са путин и патриарха му.
126
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какъв християнин, че чак и православен, може да е това кгб ченге. Ръцете са му изцапани с кръвта на хиляди невинни.
125
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като гледам им липсва Славка Калчева с песента "Бяла роза".
124
3
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Най-новия виц,Вова1 и Вова2 КГБ- ейци върли православни християни! Тези двамата може да вярват във всичко друго, но не и в Бог!
123
1
 
10
 
! Отговори
Чапай преди 1 година
Гор-чи-во ... гор-чи-во, Като се обичат младите нека се вземат ... !!!
122
3
 
15
 
! Отговори
тез двамата преди 1 година
са слуги на Сатаната
121
4
 
20
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Путин е всичко друго, но не и християнин, по-скоро е терорист с болни амбиции.