Захарова: САЩ да признаят дали те взривиха газопроводите на „Северен поток“

Белият дом заяви, че публикуваната информация е "абсолютно фалшива"
8 фев 2023 20:28, Йоана Цонева
366
Захарова: САЩ да признаят дали те взривиха газопроводите на „Северен поток“
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за своята роля в подводните експлозии на газопроводите "Северен поток" миналата година, предаде "Ройтерс", съобщи БТА.

В свои коментари относно публикувана по-рано днес информация, че САЩ са замесени в експлозията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Белия дом да коментира така представената информация. Агенция "Ройтерс" посочва, че не е успяла да потвърди информацията, публикувана в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш, в която се твърди, че САЩ са замесени в експлозиите.

Белият дом заяви днес, че публикуваната от Хърш информация е "абсолютно фалшива и пълна фикция". Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите, които миналия септември засегнаха тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2. Западни официални представители отрекоха обвиненията.

Още по темата
"Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти", написа Захарова в своя публикация в "Телеграм", в която също така резюмира основните твърдения на Хърш за предполагаемото участие на САЩ. Разследващи от Швеция и Дания – в чиито изключителни икономически зони се случиха експлозиите – казаха, че взривовете са били в резултат на саботаж, но не посочиха коя страна смятат за отговорна. Москва заяви, че те "имат нещо за криене" и умишлено не позволяват на Русия да участва в разследването.

Строежът на "Северен поток" 2, който по проект щеше да удвои количествата газ, които Русия да може да изпраща директно в Германия, приключи през септември 2021 г., но газопроводът така и не заработи, след като Берлин отказа да го сертифицира само няколко дни преди Москва да изпрати войските си в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белият дом трябвало да коментира взривовете, казва Захарова. И Белият дом наистина коментира като каза, че публикуваната от Хърш информация е абсолютно лъжа. Но на Захарова не и хареса май този коментар. А може би Белият дом трябва да си признае вината за този саботаж, тогава на Захарова щеше да и хареса такъв коментар. Остава само Белият дом да си признае, че САЩ са исторически руски земи, та Путин да тръгне да ги освобождава от хомосексуалистите и наркоманите.
190
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен-221 Зелен си като оня артист. Трябва да узрееш.
189
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили Русия е агресора.Сега е нападната Украйна после Молдова и т.н.т.
188
1
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Въпрос за чайници - Защо нищо не се коментира за газопровода през Украйна??? Ако не знаете - работи!!!!
187
5
 
5
 
! Отговори
Захарчето преди 1 година
да каже кому клечката дирят у съседни държави - Грузия, Чечня, Украйна и прочее
186
0
 
4
 
! Отговори
! преди 1 година
Ами то има ли още на някой да не му е ясно това?
185
14
 
5
 
! Отговори
Я виж ти преди 1 година
И тази кукумявка се обади....по добре да каже колко още кръв трябва да излочи кръволокът путин за да се насити и да спре войната...явно 250 000 хора са малко.....колко ,бе кръволок, колко трябва да умрат, за да се наситиш?
184
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е заявил белия дом няма абсолютно никакво значение. Всеки може да заяви всичко. А доказателства вече има.
183
20
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Захарова ти призна ли че взривихте интерконекторната връзка с гърция и тровихте шефа на военно българско предприятие гебрев с новичок , а отровените литвиненко и за тях ли признахте .Гиди лицемерна впиянчена гадина
182
5
 
22
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Разбира се, че е вярно. Не вярно и, че САЩ са нападали Иран, Сирия, Либия и други държави.
181
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е ясно че са сащ,заедно с кученцата си-англия и полша.Сега се оправдават,като се надяват,че ще избегнат отговора на руснаците.Струва ми се,че ще има още взривове на газопроводи,нефтени вишки и поводни кабели за интернет
180
25
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Смешници ,нали се правеха на много отворени ,ще плащате в рубли ,после викат плащайте в евро и долари и след това абе ако искате ще ремонтираме тръбите .Кирчо правилно каза за тия *** че са бензиностанция с ракети
179
19
 
5
 
! Отговори
Кво ще им преди 1 година
направиш ако са те?Пак много ви траят с тоя куманизъм дето го строите вече цял век!Оплачи се на Шолц и Интернационала,възкресете Ленин......
178
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши.......
177
19
 
8
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Да бе , колкото Русия ще си признае за отровените с новичок
176
6
 
31
 
! Отговори
Не е нужно да ги преди 1 година
Питаш.Краварите са виновни за всичко ставащо в света!ЛЪЖАТ!!! БИОЛАБОРАТОРИИТЕ В УКРАЙНА БЯХА ФАКТ,НО ПЕНТАГОНА И МЕДИИТЕ ВСИЧКО ЗАМЕТОХА ПОД КИЛИМА.ГАДНИ МЕКЕРЕТА СА КРАВАРИТЕ,КРАДЪТ,ЛЪЖАТ И ВЪШКИ ИМАТ!!!
175
4
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
До Анонимен 74 - Това лошо ли е? Сваряваш две яйца и с две филии хляб си готов. *** си купи една кокошка, храни я, докато ти снесе две яйца, да видим колко пари ще похарчиш. Аз гледам 25 - 30 кокошки и знам колко ми струва да ги храня. Другият вариант е ти да се напънеш да снесеш две яйца...
174
8
 
7
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
До Анонименен.ч.рите на путин от *** и бсп,от президентството и централата на дпс-гроб,обслужващите путин от десетилетия ни вменяват,че в.т.нките били...армани...не бре...ще къртите камъни за путин в концлагери докато дишате,Бог ви е далживотите като Свободни...отстоявайте ги...да си роб на когото и да е е...позор и срам...предаваш родителите си...теб самият...има Бог...Справедливостта е неговият меч!!!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!!!
173
10
 
4
 
! Отговори
зНахарова твоите преди 1 година
тръби зашити ли са?
172
2
 
3
 
! Отговори
белата златка преди 1 година
ти ли си?