Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?

Русия може да се опитва да сплаши Запада
Обновена: 10 мар 2023 17:21 | 10 мар 2023 13:58, Нели Христова
757
Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?
Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
578
22
 
10
 
! Отговори
Поря русуфили преди 1 година
С Кинжала
577
15
 
14
 
! Отговори
Нещо не видях преди 1 година
Армата...Направили 10 бройки за паради и тва е
576
16
 
10
 
! Отговори
Голям Кинжал преди 1 година
Имам за всеки русуфил
575
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А "КИНЖАЛ" ПРОДЪЛЖАВА ДА РАЗПАРЯ УКРОФИЛСКИ ПЪРДЕЛНИЦИ. ХА ХА ХА. ША РЕВЕТЕ И ША М" РЕ, ТЕ.
574
14
 
24
 
! Отговори
До 627 шоу гу преди 1 година
СофиискитеСороскиГендари трябва да бъдат евтаназирани понеже немогат да имат поколение и само замърсяват околната среда
573
29
 
19
 
! Отговори
шоу гу преди 1 година
Русофилите трябва да бъдат съдени както убийците рашисти
572
10
 
11
 
! Отговори
До Аз преди 1 година
Човече клето, това не ти е футболен мач. Гледай си футболните двубои по телевизора и недей разсъждава по геополитика. Не е твоето нещо.
571
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е добра новина! Браво! Дано да изкормят максимално много укрофашисти :)
570
15
 
19
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Борисов - Викаш , Ръшаните могат да сринат Украйна, но не го правят и предпочитат да дават жертви и да се мъчат втора година?!? Уникална логика :-)
569
29
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като росия изгуби войната, ще бъде разбита на губернии, всяка губерния ще има дъга за флаг и вместо квас ще ядат бургери, амин.
568
14
 
21
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Е долара естествено гледаме. Вий гледайте рублата. И хич не ни е срам за дедите
567
4
 
7
 
! Отговори
Кой на кого преди 1 година
Завижда не знам само. Нали
566
21
 
27
 
! Отговори
Гадну Копиле преди 1 година
Ххх. Телета русосифилистични. Да ви кажа само че последния сармат из онзи ден трябваше да е показно за пред света а той пръцна веднага след напускането на силоза и стана показаното де-ама за резил. А кинжалите легендарни влака не карат, в ограничени бройки са а Блатная в момента е заета лади бели да прави че не смогва с поръчките за Украйна.А вий воювайте с кинжал и чакайте от умрял писмо
565
8
 
16
 
! Отговори
До Ангел преди 1 година
Ангел ти си ангел и си на небето и сигурно си виждал сармати да летят щом толкова щателно ги описва. Я кажи Ангел като слезеш на земята и се събудиш пръстите в контакта и пърдялника мокар ли е защото ако е така значи си видял самата а ако случайно е сух то значи за др сърма говориш-шоколадовата у гащите дето е.
564
27
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
За цяла година война Пътягатa е изстрелял само 6 "Кинжал"-а. Един в началото и сега 5 :))) Сигурно толкова са произведени, догодина още 5 ....ахахахахахахаха. Време е да изкара и втория произведен танк "Армата"
563
36
 
19
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Те тея още немогат да влезнат в украйна кинжалите им и те.Как е тръгнало *** ще се само гръмнат толко им е моща.Видяхме руската мощ 2 години на реката висят като цифки ха ха ха
562
20
 
27
 
! Отговори
СтингърЧо Джавелинов преди 1 година
"Те използват въздуха, за да се движат по време на полет" Не мое да бъде, каква гениална ракета използвала въздуха за да се движи! И още по генианално описание на др0гарката списвачка на "непобедимата" ракета! И лично късокракия ги направлявал!
561
26
 
24
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Майни ги тея пиратки. Сармат се изкачва до космоса на 30-40 км височина където е невъзможно да бъде достигнат от каквото и да е ПВО. Отива над целта и се спуска със 10 пъти скоростта на звука като междувременно корпуса се отваря и 10 ядрени бойни глави излитат всяка от които се движи със скоростта на кинжал . Невъзможно е ПВО да реагира . Точно това пътуване до космоса и светкавичното завръщане е нещото което ще реши изхода на Третата Световна в полза на Русия
560
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех как чекам пролетната офанзива на братята укри, да гледаме пак как мyжиците изскачат от дупки в земята и бегат по бели гaшти, па че пада смех в цел свет! УУУУУУУУ!!!
559
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците, синове и дъщери на прапагандата, ако знаяха къв дедов са задава, немаше да чекат предстоящото велико преселение към Европа, а още сега щея да си плюнат на петите! Скоро ша си затворят nлювaлнuцuте, да не хабят енергия!