САЩ може да са притиснати в ъгъла с китайското предложение за мир в Украйна

Дебатът относно китайската версия подчертава многото неудобни реалности
24 мар 2023 22:20, Анисия Иванова
246
САЩ може да са притиснати в ъгъла с китайското предложение за мир в Украйна
Снимка: БГНЕС

Срещите на Си Дзинпин с Владимир Путин в Москва поставят администрацията на Байдън в неудобно положение: настрана от обсъждането на мирно предложение за Украйна, което САЩ считат за неприемливо.

Американски официални лица публично изразиха дълбок скептицизъм по отношение на китайската идея, заявявайки, че нейният призив за прекратяване на огъня ще възнагради инвазията на Москва, като затвърди нейните териториални придобивки. В частен план обаче срещите и предложението провокираха чувство на безпокойство в администрацията, което на свой ред доведе до въпроси относно по-широкия подход на САЩ към двете държави.

Според един от служителите на администрацията, който помоли да не бъде назоваван като участник във вътрешните обсъждания, САЩ се притесняват, че ще бъдат притиснати в ъгъла по отношение на китайското предложение. Независимо от резервите на САЩ, категоричното му отхвърляне може да позволи на Китай да докаже на други държави, които са уморени от войната - и от икономическите щети, които тя нанася - че Вашингтон не се интересува от мира.

Ако САЩ отхвърлят споразумението, "Китай вероятно ще засили посланията, че САЩ са против прекратяване на огъня, че САЩ са против края на войната", казва Бони Лин, сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, който някога е работил в Пентагона. "Ще има много начини, по които Китай ще се опита да обърне всичко, което произлиза от срещата между Китай и Русия, по начин, който цели да представи САЩ в негативна светлина."

Дебатът относно китайската версия на мирния план подчертава само една от многото неудобни реалности, които бяха представени по време на тридневното посещение на Си в Москва тази седмица, при което китайският лидер беше топло посрещнат от Путин. Двете страни обещаха да задълбочат още повече партньорството си.

От началото на инвазията в Украйна администрацията на Байдън се опитваше да държи Китай настрана, но изглежда се случи точно обратното. Дори докато Си и Путин се сближават, Китай намира възприемчива аудитория за по-широкия си дипломатически натиск по света.

По време на изслушване в Сената в сряда сенатор Джеф Мъркли поиска от държавния секретар Антъни Блинкен да отговори на това, което демократът от Орегон нарече "тридневен братски празник с Путин и Си, празнуващи авторитарната власт". Блинкен призна, че това е продължение на обещанието на двете нации непосредствено преди войната за "партньорство без граници".

    "Това не е изненада - и двете страни имат много различни светогледи от нашия", каза Блинкен. "Те могат да намерят обща кауза в противопоставянето си на мирогледа, който ние и много други страни по света се стремим да защитаваме и развиваме."

Блинкен не споменава всички държави, които са отказали да вземат страна въпреки настояването на САЩ.  

Китай се отърва от санкциите на САЩ заради партньорството на негови компании с Русия, купуваше петрол от иранския режим напук на западните искания и помогна за организирането на дипломатическо размирие между Саудитска Арабия и Иран. Големи световни икономики като Индия и Бразилия отказват да избират между Китай и Запада, като твърдят, че не искат нова Студена война.

Преди седмица Хондурас започна процеса на отказ от дипломатическите си връзки с Тайван в полза на икономически връзки с Китай.

Този ход е "знак за моята решимост да изпълня правителствения план и да разширя свободно границите в хармония с народите по света", заяви президентът Ксиомара Кастро в Twitter.

Всичко това се случва в момент, когато връзките на САЩ с Китай, които започнаха да се разклащат с търговската война на бившия президент Доналд Тръмп, продължават да се влошават. Това беше подчертано от фурора около предполагаемия китайски шпионски балон, който предизвика национален протест в САЩ и гневни обвинения между Вашингтон и Пекин.

Този епизод подкопа опита за стабилизиране на отношенията в края на миналата година с лична среща на върха между президента Джо Байдън и Си в Индонезия. Тя доведе до напрегната среща между държавния секретар Антъни Блинкен и висшия китайски дипломат Ван И в Мюнхен, а по-късно Си предупреди за "всеобхватно ограничаване и потискане от страна на западните държави, водени от САЩ".

Американските официални лица твърдят, че острите им думи за Пекин оказват влияние. Те казват, че публичните предупреждения на САЩ, че Китай може да окаже смъртоносна помощ на Русия, са накарали правителството на Си да се замисли върху тази идея. САЩ също така продължават да снабдяват Украйна с оръжия - тази седмица те обявиха 325 млн. долара за нови боеприпаси - съгласувано с европейските държави, които представят свои собствени планове за нови доставки.

Администрацията на Байдън се опита да накара Китай да се противопостави на украинската криза при условията на САЩ, но "сега Си влиза при своите условия", каза Кристофър К. Джонсън, президент на China Strategies Group, консултантска компания за политически рискове, пише Bloomberg TV Bulgaria. "И това, според мен, вероятно предизвиква известно недоумение в администрацията."

Тъй като Вашингтон постоянно заема твърда ястребова позиция по отношение на Китай, някои анализатори смятат, че Китай на практика може да се е отказал от по-добри отношения със САЩ в скоро време.

Колкото по-малко Китай вижда възможност да работи със САЩ, "толкова по-вероятно е да търси други пътища и възможности", казва Мелани Сисън, сътрудник по външна политика в института "Брукингс". "И в много отношения и на много места това ще означава да се опитват да развалят отношенията на САЩ с други държави."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
43
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка бе оня полюс в света , който противостоеше на злото , комунизма.Ролята и гаранта за запазване демократичния свят е безспорна .В света имаше освен разрастващ се комунистическа чума и много държавици с феодално управление.Кой пазеше и съхраняваше тогава демокрацията освен ако не е САЩ.
157
3
 
37
 
! Отговори
йуХ Голям преди 1 година
САЩ твърдо СА притиснати в ъгъла с китайското предложение за мир в Украйна................
156
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 199...Затова комуниста лесно приема фашизма.Защото е слабо вярващ .За комуниста който никога не е приемал вярата за морал и коректив, приема лесно и фашизма.За това всички комунисти се подчиняват на Путин и новия му режим.Фсшизма.....
155
7
 
39
 
! Отговори
Учебник по история преди 1 година
В края на Периода на американските завоевателни войни (1945 г. - 2013 г.) американците вече бяха загубили доверието на човечеството и по пътя към завладяването му трябваше да преминат към нова тактика - воденето на прокси войни срещу влиятелните сили, които не желаеха да преклонят глава пред американския глобализъм (наричан по-рано и американски империализъм). По план американците инициираха първите такива конфликти едновременно в Сирия и Украйна през 2013 г., за да нанесат началния удар срещу..
154
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАЩ запАда.
153
5
 
51
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Крайно време е някой да притисне САЩ до стената и да разберат, че няма да доминират в света. Браво на китайците!
152
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 193 Абе и Путин можеше да го предотврати. Можеше да не изпраща войски да вдигат възстание през 2014. Можеше да не анексира крим. Можеше да води преговори за мир, но той реши да нападне и да граби.
151
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неговите глашатаи, на новия фашизъм в Европа ,путинизма, проповядват , че трябва да се доверим на пунинизма.Да му се подчиним .Да го приемем като онзи който ни освобождава от пороците и лъжите на Запада.Това освен че е фашизъм е и расизъм.До къде я докарахме Пак до фашизъм.
150
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както Хитлер обвиняваше Западния свят в несъществуващи грехове и измислени упреци Така новия Хитлер обвинява Запада за вината му.Путин прилага и внушава стария стил на хитлеровия режим за пропаганда.Чрез измислена вина да нападне Запада.Пропагандата чрез новите комунистически агитатори нашата внушения Обработван обществото.Да приеме хитлеризма за новия спасител.Това прави Путин.Да обработва слабите умове да му повярват Че идва за да освободи света от ,,лъжата" на Запада.Това е само повод.И негои
149
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС можеше безпроблемно да предотврати този конфликт, но не го направи. Напротив, направи всичко възможно през годините да го обостри до степен да провокира тази война. САЩ само се възползва от вдигнатата топка. Над това следва да се замислим всички, защото се вижда как постепенно ни готвят като "Източен фланг" да ни набутат в тази война. С такива "партньори" врагове не ни трябват.
148
39
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин иска да възроди ,,Желязната завеса" зад която да извършва и прилага всякакви безчинства над владенията си.Така бе Всеки по възрастен го е преживял и го е видял с очите си .Путин иска и е готов да плати всякаква цена за да го постигне Дори с участта светът да бъде потопен в кръв.Китай само ще загуби от световен конфликт Но в Китай е на власт едноличното управление И съмнявам се в разумното решение.
147
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не живял и поучил от опита , България зад желязната завеса под властта на комунистите , той не знае на какво обрича себе си и поколението което очаква тази участ.Сега е времето което България трябва да е будна.Нашите деца не искат участта на своите родители.Поколения загубили своя живот и бъдеще
146
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка и Европа могат лесно да победят едни азиатски държавици като Русия и Китай.Япония ще е на наша страна.Технологиите с Западни.Оръжието е в привилегията на Стария свят.Стратегията и опита също.Китай ще бъде притиснат и икономически .
145
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Радеф в услуга на Москва , иска да постави България зад новата ,,желязна завеса" .Но отново под властта на Русия.Пак ли там ще се озовем.Българската демократична общност трябва да се бори това да не доведе България до стария стил на управление
144
3
 
35
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
Интересно /177/, целият колективен запад, предвождан лично от Хегемона, се бие срещу Русия на украинска територия. Тази седмица Китай, опиращ се на мъдростта на своята 5000-годишна история, подаде братска ръка на Русия на Путин. Си каза: заставаме "гръб в гръб" с РФ - опираме си гърбовете и се бием заедно.
143
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от 20 ракети са изстреляни по американски военни обекти в близост до нефтогазовото находище с местонахождение Коноко в Северна Сирия, съобщава Al Jazeera.Това им е демокрацията на американците ,да окупират ресурсите на страните .
142
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така, Путин ще възроди комунизма.Това което иска.Комунизъм на основата на тероризма.
141
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия налага нови правила.Под заплахата от ядрена война да съществува някакъв устойчив мир.Това не е мир.А Студена война.Такава бе и така живя света &0 години.На процъфтяващ комунизъм за Русия.Под заплаха , че ще нападне.Приеме ли се този нов , стар вариант на съществуване, приема се новия терористичен комунизъм в Европа и света.
140
34
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
На тези двамата играта им е като мача България Черна гора: Много добре играхме ама паднахме. Ако САЩ бъдат притиснати в ъгъла това означава спиране на нови технологии за Китай и 50 милиона само за 3 месеца безработни на улицата. Има и още,ама нема кой да чуе!!!
139
23
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 161 Така е , но има още.Китай не се е отказал да отхапе едно голяма парче от Русия. Имат крестяща нужда от територия и природни богатства, за да продължат развитието на икономиката си.Ще вземат газта на Путин.Що да я плащат ?