В Донбас алкохолът е забранен, но нелегалната търговия процъфтява

Конфискуваме много алкохол, признават полицаите
22 май 2023 20:00, Нели Христова
31
В Донбас алкохолът е забранен, но нелегалната търговия процъфтява
Снимка: БГНЕС

Изображението на леденостудената бира отстрани на хотелския хладилник изглежда привлекателно в следобедната жега на Краматорск, град в района на Донецк в източна Украйна, който е на по-малко от 20 мили от фронтовата линия.

Измина обаче много време, откакто някой тук можеше да купува законно алкохол.
Продажбата му е забранена в контролираните от Украйна райони на въгледобивния регион от март миналата година като част от ограниченията на военното положение, въведени след нахлуването на Русия.

Длъжностни лица казаха, че законът е необходим поради присъствието на хиляди тежко въоръжени войници, много от които са били свидетели на боевете в Бахмут - сцената на най-кървавите действия във войната. Да им бъде позволено да пият вероятно би било рецепта за катастрофа, казва Павло Кириленко, губернатор на Донецк, цитиран от The Times.

Забраните за алкохол бяха въведени в цяла Украйна в началото на конфликта, но скоро бяха отменени в повечето райони, включително в столицата Киев. За гражданите на Донецка област обаче няма отдих. На контролно-пропускателните пунктове по границите полицаи претърсват превозни средства за предотвратяване на контрабанда.

"Конфискуваме много алкохол", споделя полицай, който показва снимка на десетки бутилки, скрити в багажника на кола.

Регионът на Донецк има репутация на силно пиянство, а местните жители са въвлечени в битка на разума с властите, откакто е наложена забраната. "В Донбас ние пием", свива рамене бизнесдама, имайки предвид името на по-широката област, която включва и контролираната от Русия Луганска област. Тя току-що беше получила доставка на контрабанден алкохол тази сутрин.

Кириленко казва, че някои хора са накарали роднини извън региона да им изпращат алкохол в пластмасови бутилки за вода. Той се оплаква и от магазини, в които алкохол се продава под тезгяха. "Можеш да намериш бира, ако знаеш къде да търсиш", казва един войник, отпивайки от кутия, пълна с алкохолната течност.

Докато оръжията и алкохолът очевидно са лоша комбинация, не всички украински войници са съгласни със забраната. "Това е от полза само за онези, които са замесени в потока от нелегален алкохол", на мнение е друг войник. "Все още се продава алкохол. Просто е двойно по-скъпо."

Не само алкохолът е забранен.
От юли всички продукти на спиртна основа са премахнати от продажба, включително бояришник - ароматизиран лосион за баня, който е по-евтин от водката и често се пие от алкохолици.

Нелегалният алкохол е популярен. Екип на The Times успява да купи бутилка ракия от 500 мл от възрастна жена на уличен пазар в Краматорск в пластмасова бутилка вода за 200 гривни (£4,30).

"Не мога да оцелея с пенсията си", признава тя. "Това ми помага да се справям."

На въпроса дали има самогон или лунна светлина, продавачката се обажда на доставчика си по мобилния телефон. "Вова, имаш ли някакъв "продукт"?", попита тя. Отговорът беше отрицателен. "Търсенето е много голямо", казва тя. "Но новата партида ще бъде готова следващата седмица."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
8
 
! Отговори
До Укро феновете преди 11 месеца
Не се радвайте на статията. Става дума за украинската част от Донбас. Във освободените райони (вече в състава на Русия) живота е нормален. В Украйна може и да има ограничения за алкохола, но в Русия няма !
20
0
 
0
 
! Отговори
гхйгхй преди 11 месеца
До 19Много ги разбираш ве на вероятно си меринджей у ***.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой печели най-мн от подобни забрани - мафията.... тия алкажи ако си мислите че забрани ше ги спре да поркат жестоко се лъжете
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Донбас е супер. Става руска провинция и мениджърска заплата става 200 рубли.
17
6
 
8
 
! Отговори
Картошки преди 11 месеца
Това е сигурен метод да се изморят руските шпиони - спрете им алкохола. Като свърши керосина и алкохола за баня сами ще се предадат.
16
4
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
,ПАВЛО КИРИЛЕНКО , ГУБЕРНАТОР НА ДОНЕЦК " ????? СМЕШНИЦИ НАТООООООВЦИ , ТОЗИ УКРАИНСКИ ГУБЕРНАТОР НА РУСКАТА ДОНЕЦКА ОБЛАСТ ЛИ Е ???? ПОЗОР СТЕ !!!
15
0
 
5
 
! Отговори
ХУННН преди 11 месеца
Да, да, само наркотиците са разрешени... даже препоръчителни!
14
5
 
7
 
! Отговори
Това е преди 11 месеца
Фейк нюз.
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На 13 май в Тернопил е Унищожен склд със снаряди с обеднен уран . Облака с тая отрова е тръгнал към Европа а наще медии не казват . Ако погълнеш този прах било много опасно . Защо медиите мълчат ?
12
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
АКО ЖИВЕЕХ В ДОНБАС ЩЯХ ДА РАЗСТРЕЛЯМ *** САМО ЗАРАДИ ДЕПРЕСИРАЩИТЕ ПОСТЕРИ КОИТО КАРА ХОРАТА ДА ГЛЕДАТ ВСЕКИДНЕВНО
11
2
 
12
 
! Отговори
Христо преди 11 месеца
Таймс писаха че Нела Христова била умна красива и много бременна след като е правила ан-ал-ен секс с вибратора си.
10
0
 
5
 
! Отговори
убиват и нищо друго преди 11 месеца
Полицаи, Политици и Военни не са Господ и нямат никакво право и власт над нас, ще ви дойде времето и на вас пагони! Запомнете го!
9
5
 
4
 
! Отговори
джон преди 11 месеца
ако ти напиша на краварски слюнките ще ти потекът нали
8
6
 
3
 
! Отговори
? преди 11 месеца
Не лъжете ей, в Русия е рай.Там искам да учат и да живеят децата ми.
7
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
пак,пак лъжи платени лъжи ето ви ценитеСколько стоит водка в Донецк? Является ли алкоголь дешевым в Донецк? Средняя цена алкоголя в Донецк выше, чем в Россия. Например, виски дешевле в Донецк и стоит около: 1,500 RUB (699 UAH). Цены на различные виды алкогольных напитков в Донецк:Captain Morgan White Rum 996 RUB (460 UAH)Johnnie Walker Red Label 1,500 RUB (699 UAH
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Долния *** /3/, белязаният Горби също го бе забранил в самия край на СССР. Изкореняваха лозови насаждения в южните области и републики.
5
0
 
5
 
! Отговори
абе преди 11 месеца
кой не пие днес? мир, война - няма значение, всичко пие! ....у нас да не стоим жадни...
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Краматорск е укропски град, който е на 34 км от Артьомовск и съвсем скоро ще е фронтова линия.
3
3
 
7
 
! Отговори
Долния малоумник преди 11 месеца
Напротив, краварите също го бяха забранили.
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интелигентността е неприсъща на украинците. Освен талибаните и те в ХХI век на никого не е хрумнало да забрани алкохол.