САЩ предупредиха: Ф-16 няма да бъде магическо решение на войната

Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, заяви ген. Мили
26 май 2023 07:10, Анисия Иванова
209
САЩ предупредиха: Ф-16 няма да бъде магическо решение на войната
Снимка: БГНЕС

Началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили заяви, че канцеларията му проверява изображенията, на които се виждат автомобили, за които се смята, че са били използвани при атака срещу руския пограничен регион Белгород. По думите му обаче американската позиция, подобно произведено в САЩ оборудване да не бъде използвано в Русия, е ясна на Киев.

САЩ вече предупредиха Украйна да не употребява произведено в САЩ военно оборудване за извършване на атаки на руска територия, заяви високопоставен американски генерал на фона на обвиненията, че проукраинска въоръжена групировка е използвала американски бронирани автомобили, предаде Ройтерс.

Още по темата

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви снощи, че европейските съюзници разработват координирана програма за обучение на украинските сили как да си служат с изтребители Ф-16, но лидери от Пентагона заявиха, че това ще бъде скъпо и сложно начинание и няма да бъде магическо решение на войната, предаде Асошиейтед прес.

Остин каза, че съюзниците са стигнали до извода, че заедно с обучението Украйна ще трябва да развие и способностите си за поддръжка и обслужване на самолетите, както и да се сдобие с достатъчно боеприпаси. Той добави, че системите за ПВО все още са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много за своите по-широки усилия за установяване на контрол над въздушното си пространство.

"Няма магически оръжия", каза началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили, който се изказа на съвместна пресконференция с Остин в Пентагона, съобщи БТА.

"Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, така че ако искате да предизвикате Русия във въздуха, ще се нуждаете от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение", отбеляза Мили.

Той добави, че изтребителите Ф-16 имат роля в бъдеще като част от украинските въздушни способности, но "създаването на ВВС с необходимите размери и обхват ще отнеме значително време".

Остин каза, че министерствата на отбраната на Нидерландия и Дания работят заедно със САЩ в тази насока и че Норвегия, Белгия, Португалия и Полша вече са предложили да допринесат към обучението.

Остин и Мили се изказаха в края на виртуална среща на представители от сферата на отбраната на страни от цял свят, на която беше обсъдена продължаващата военна подкрепа за Украйна. На форума украинските лидери им предоставиха актуална информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
18
 
! Отговори
А НАШИТЕ Ф 16 КОГА преди 10 месеца
ДА НЕ СТАНЕ ТАКА ЧЕ ПЛАТЕНИТЕ ОТ НАС САМОЛЕТИ ЩЕ ГИ ДАДАТ НА КИЕВ БЕЗПЛАТНО
142
10
 
5
 
! Отговори
Кон с каска преди 10 месеца
САЩ ще спечели войната, до последния жив украинец, ако е нужно...
141
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Космонавт....Аве , не се ли вижда и от КОСМОСА , даже Запада запада , Германия е ФЪФ РЕЦЕСИЯ !
140
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе Космонавта отивай си в Украйна и си я защитавай,не ни занимавай с нея.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време какви войни е имало, като гледам възстановки или кадри...сега тия само се подвагиносват, наместо да пуштат от двете страни по няколкомилионна армия...слаба рикийъ !
138
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЖАЛИМ МноО , Украйна не може да сключва ''примирие'' , щото САЩ не дават , а Запада запада , Зеленски го закъСА !
137
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За украинците има само едно решение сключване на примирие и мирни преговори с Русия но без птедварителни условия. Военно решение няма !
136
5
 
8
 
! Отговори
ДоКосмонафт от Козяк преди 10 месеца
Правилната опорка е матушката си Раша- мадър е на английски! Не се издавай така непрофесионално, че работиш за нас! И си научи опорките правилно!
135
11
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
До Христо Христов Смешно е да обвиняваш другите за нещата които не си направил. Ти кагда ще защитаваш мадъра си рушка?
134
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ф16 ките и леопардите и останалите измишльотини ще се обърнат най накрая срещу тия които ги изпращат срещу Евроатлантическата клика.
133
1
 
6
 
! Отговори
САЩ преди 10 месеца
Така ще казват и заледващото оръжие, които ще дадат на Украйна-ядрено оръжие!
132
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стингерс трябваше да променят войната, след това - Джавелин, след тех докараха Хаймърс и Патриот.... Да не говорим за Байрактарите и прочие и прочие.... Тоест всички приказки и надежди се оказаха ялови... Сега ще има още тенекета за вторични суровини и много пари смъкнати от гърба на данакоплатците за военно промишления комплекс на САЩ... За това е и цялата гюрунтия - украйна да се бие до последния жив украинец... Зле и за украинците и за европейците, първите измират вторите стават бедняци...
131
2
 
12
 
! Отговори
САЩ преди 10 месеца
Годината е 2025, Украйна не съществува, а е разрушена от руски ядрени бомби! САЩ коментират, че те са били предупредили Украйна, дане употребява ядрените ракети предоставени от САЩ върху руска територия!
130
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
и дори да се смили някой да им даде на укрите 5-6 ръждясали ефки, какво ще направят - ганкиното на бос крак!
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е стига де не е честно;);)! Уркопитеците им спихна детската мечта......
128
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ били предупредили Украйна да не употребява произведено в САЩ военно оборудване за извършване на атаки на руска територия! Така ще кажат после и заФ-16 и заядреното оръжие, което ще дадат на Украйна!
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Можем само да благодарим на руснаците ,че пипат внимателно ,умно и меко. Задокеанските *** дават мило и драго да запалят Европа ,използвайки своя фитил тъпите укри.
126
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До Бай Дрън/137 "Лудд евроатлантик с автомат никой няма да пусне в Украйна :)" - бе на кого му пука?
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бай Дрън/132 "И холандците, за разлика от нас, няма да чакат 10 години за чертежи, а си вземат нови самолети веднага.: - отдавна са ги купили. Друг е въпросът, че ф-35 с американска електроника е б'о'к'лук.
124
2
 
4
 
! Отговори
Бидон преди 10 месеца
Ако Ф-16 помогнат супер, ще има нови поръчки! Ако Русия разреши Ф-16 още по добре! Ще има нови поръчки за Ф-35! Такаили иначи, ще спечелим много гущерииии!