Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраните за внос на зърно

Киев е подал съдебни искове в Световната търговска организация
Обновена: 18 сеп 2023 21:31 | 18 сеп 2023 21:20, Анисия Иванова
265
Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраните за внос на зърно
Снимка: БГНЕС/ EPA

Киев е подал искове в Световната търговска организация (СТО) срещу трите си съседки от ЕС - Полша, Словакия и Унгария - във връзка със забраните им за внос на украинско зърно.

"За нас е изключително важно да докажем, че отделни държави членки не могат да забраняват вноса на украински стоки", заяви в изявление министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, цитиран от БГНЕС. "Ето защо ние завеждаме съдебни дела срещу тях."

Още по темата

По-рано днес земеделският министър Кирил Вътев призна, че ако България не е била отменила забраната за внос от Украйна, страната ни е била заплашена с глоби от Европейската комисия (ЕК).

Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

По думите му има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не се регламентират лицензионните режими, което означава да се определят стоки и количества, от които ще има определен внос.

Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, обеща министърът.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес именно заради отпадането на забраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Украйна ще съди Полша.Полша е голяма държава със силна икономика и засилващо се влияние в ЕС.Тази новина може да предизвика единствено бурен смях в залата.Украйна трябва по-добре да обмисля действията си,че като паднеш отвисоко боли.
123
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прочетете Свириденко, те искат да докажат, че отделните страни членки не могат да забранят вноса на украински стоки, затова завеждат дела срещу тях, като се надяват, че непокорните ще премахнат ограниченията си и няма да се решават нещата в съдилищата дълго. Имали нужда от солидарност с тях и защита на интересите на фермерите. Считат, че натискът от страна на ЕК и други страни членки ще помогна за възстановяване на нормалната търговия между Украйна и съседните страни, както и да им покажем солидарност
122
25
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Руската пропаганда пак се обърка. Хем се борят срещу империализмът, хем се борят за територии, който считали за руски от времето на руската империя.
121
1
 
25
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Тия страни имат правителства не са колонии , свободен пазар купуваш от който искаш - комунизма свьрши или пьк не
120
0
 
45
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
Слава на Господ, че нямаме обща граница с това бедствие. Тръгнали да съдят Полша, която прие и изхранва почти 2 милиона украински бежанци. Смятай какъв морал имат тия да съдят тези, които ги хранят. Слава на Господ, че не са ни съседи и засега тъй като са далеч само един дрон успяха да ни метнат погрешка. А неотдавна погрешка убиха няколко полски селяни с ракета. За да се отплатят сега съдят Полша.
119
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Манипулатори долни, искате да успокоите стадото, че няма да ручча урановото жито? Малко ни интересуват глобите ог европа, ние винаги сме плащачите. Интересува ни да не ядем техническа пшеница, негодна за човешка и скоттска консумация
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Важното е да вярваш къде си, а не да си мислиш само, това е ключът.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мойта я водя на село в Търговищко и я лъжа, че е Тоскан, родил съм се.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия още малко ще обърнат дроновете на 180
115
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Извинявайте , но украинското вече замирисва на сметка без кръчмар.
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айди чи Зиленка иска раница н Луи Витон всеки месец и на Сан Ремо(прибай Гошо шумкаря).
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Купувайте, че Зелеснка иска виа в далечния изток, слава Украйна.
112
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И кога укрите станаха световен полицай?
111
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зеленски се е нацепил с бело, може да ни мобилизира.
110
0
 
10
 
! Отговори
Демокрация преди 7 месеца
Те ..... Демокрация....
109
0
 
27
 
! Отговори
Денков, преди 7 месеца
ЕС го обърна на бащиния заради държава, която не е в ЕС. Ще глоби дедовия. В началото на войната всяка държава в ЕС си затвори границата за да има продоволствие.ЕС пищя, че нямаме право и никой не глоби в крайна сметка. Хем това наистина е нарушение. Край и позор за вас, тракторите дойдоха за цялото ви мешере.
108
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде купувайте и яжте, че зеленски пак се е нацупил
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те тия държави са членки на един съюз,като те не са част от федерация или конфедерация или някакви области на централизирана власт над тях или колониално зависими държави или въобще васали на някакво образувание от кръстосани империи както преди време някой от някъде каза,че старите империи искали нещо с което другите трябва да се съобразят с това,че Украйна се заиграла с някои от старите и що казват украинците ние всички сме империалисти и не сме ви длъжни,че сте се заиграли точно с тези от тях
106
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Тъкмо направИх кучето вегетарианец и ся треа го 'раня с мръви!!! Нема да го тровя с украински леп, я.... Дано не тръгне да ме съди сега, че съм го пренебрегвал...
105
0
 
24
 
! Отговори
JNS преди 7 месеца
То да се смееш ли да плачеш ли? Значи,страна извън ЕС,ще съди страни членки на ЕС за нещо си?!??? Ами не разбирам!!!! То,по тая логика,да вземат и руснаците да пуснат едно дело,що така ЕС не иска да им изкупува зърно и всичко останало. Нагло,нагло,че чак безпардонно...