Като в Лас Вегас: Руските войници в окопите друсат наркотици от скука

Три спринцовки с незаконно вещество струват около 15 000 рубли
21 окт 2023 21:50, Нели Христова
553
Като в Лас Вегас: Руските войници в окопите друсат наркотици от скука
Снимка: БГНЕС

Употребата на наркотици в окопите на руснаците на фронтовата линия в Украйна е толкова разпространена, че някои хора казват, че там е "като в Лас Вегас". Те използват синтетичен стимулант, известен като "сол".

Независимият руски уебсайт Verstka съобщи, че е разговарял с десетки войници, употребяващи наркотици и жители на окупираната от Русия украинска територия, за да изгради картина на използването на забранени вещества.

Военнослужещите могат лесно да доставят наркотици в окопите си в окупираните райони на Украйна, твърди разследването. "Тук е като в Лас Вегас", твърди един войник.

"Всеки знае, ако приемате наркотици в окопите, разбира се - землянката е малка. На никого не му пука. Основното нещо е да не притеснявате никого. Просто да не напускаме землянката", казва друг войник, който е редовен потребител.

"Те употребяват наркотици от скука", добавя той. "По време на война постоянно чакаш нещо, а от време на време се молиш всичко да свърши. Когато пушех сол в землянката, не ми пукаше за възможно откачане (пристъп на параноя). Скуката е много по-лоша.

Запаси от "барут" (амфетамин) и "шишарки" (марихуана) са лесно достъпни – или продавани от местните жители, доставени неволно от доброволци, които носят оборудване на войниците, или просто донесени от самите мъже поради слаби проверки.

Професионалните войници и наборниците използват заплатите си в армията, за да поръчват от дилъри чрез приложението за съобщения Telegram, установява Verstka. Новобранците в руските въоръжени сили могат да печелят до 200 000 рубли (£1700) на месец или четири пъти средната заплата в Русия. Покупките включват мефедрон, амфетамини и "сол" или алфа-PVP - синтетичен наркотик, който може да причини параноя и халюцинации и може да доведе до агресия и самонараняване. Един войник описва пушене на алфа-PVP от капака на буркан през химикалка и "гасенето" му с водка.

Цените са високи поради риска от доставка във военната зона. Три спринцовки с незаконно вещество струват около 15 000 рубли (£125), каза един потребител на Verstka.

Вадим, употребяващ наркотици от окупирания Мариупол, казват, че наркотиците в "новите региони", анексирани от Русия, са поне двойно по-скъпи от тези в Москва. "Не мисля, че цените на солта са отблъснали някого", признава обаче той. "Все още има много потребители, точно както преди... Повечето войници в града приемат амфетамин, мефедрон, сол — виждал съм руски войници надрусани и то не само веднъж."Можех да кажа, че не са на себе си."

Той добавя, че преди Мариупол да бъде превзет от Русия, той също е знаел за украински войници, които приемат наркотици.

Кирил, друг войник, споделя пред Verstka, че има 27-годишен другар, който е влязъл в армията, въпреки че е бил зависим от три години. "Как е преминал медицинската комисия в Московска област е голям въпрос", казва той, добавяйки, че медик е заключил, че приятелят му е получил свръхдоза, когато е започнал да трепери и да се поти обилно, неспособен да се движи, по време на военна задача.

Въпреки приемането на наркотици в тиловите позиции, някои войници бяха скептични, че злоупотребата е широко разпространена на фронтовата линия.

"Само не си представяйте, че сме в окопите и се бием с камъни. Не съм чувал за нищо такова. Но да, в окопите отпред пият много", казва един войник от специалните части на Verstka, добавяйки, че основният проблем в тила е скуката. "Така че разбирате, стрелял съм с пистолет два пъти от март 2022 г."

Анекдотични доказателства за приемане на наркотици от руски войници вече бяха разпространени. Видео на военнослужещи, които се редуват да пушат хашиш през тенекия, беше широко разпространено в социалните медии през август. Мъжете в камуфлажни униформи могат да бъдат видени да подават кутията в гората.

Смята се, че руските сили са се борили да поддържат дисциплината и морала в Украйна, като военнослужещите са ядосани на некомпетентните си началници и големият брой жертви. През февруари Украйна пусна видеозапис, на който се твърди, че показва как руски бойци от наемническата група Вагнер бият с лопати своя ранен командир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


553
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
1
 
3
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 6 месеца
Грешка! Това се отнася за украинските войници,не за руските!
426
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПРАДЯДО ДОЖИВЯ ДО 93 ! БЕШЕ ПРАКТИЧЕН ! 5 ПАРИ НЕ ДАВАШЕ КАКВО СТАВА НИТО В РУСИЯ, НИТО В АМЕРИКА, НИТО В НЯКОЯ ДРУГА ДУПКА ПО СВЕТА ! ФОКУСИРАШЕ СЕ ВЪРХУ РАБОТАТА СИ И ЗАТОВА ЖИВОТЪТ МУ ТЕЧЕШЕ НОРМАЛНО, БЕЗ ИЗЛИШНИ СЪТРЕСЕНИЯ ! ВСИЧКИ ЕНЦИКЛОПЕДИИ НА СВЕТА ДА ИЗЧЕТА, НЯМА ДА НАУЧА НЕЩО ПО ПРАКТИЧНО ОТ ЛИЧНИЯ ПРИМЕР, КОЙТО НИ ЗАВЕЩА ПРАДЯДО !
425
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинските войници сигурно не друсат... я бегай от тук с този циркаджийски сайт
424
0
 
2
 
! Отговори
Факти преди 6 месеца
Факт е, че където се водят бойни действия войниците приемат наркотици и употребяват алкохол, малко са хората чиято психика може да издържи. Жалкото е, че в тази "статия" обясняват как руските войници разказвали и едва ли не се хвалели как приемат наркотици.
423
0
 
6
 
! Отговори
Кори преди 6 месеца
Фронтът бил като ... Лас Вегас. Ако А е равно на Б, то и Б е равно на А. Излиза,че в Лас Вегас се води война! Янките се напиват с Кока Кола и крадат перални във Вегас.
422
1
 
5
 
! Отговори
Кори преди 6 месеца
Хем "голям брой жертви", хем "скука".
421
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
До Анонимен лъжец номер 80Украйна е с 44 000 000 население другарю.
420
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските войници в окопите друсат наркотици от скука - а Украинските ,пият само минерална вода ,натурален сок и пушат само безвредни електронни цигари :)))))
419
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 442 - "чакай да позная, преведения пасквил е от нела, нали?" Тц ,не позна .Преведен е от Гугъл-а ,нела само го е постнала ,даже и не го е прочела ,какво винаги :))))))
418
2
 
7
 
! Отговори
:-) преди 6 месеца
Слава на пропагандата! На героите на пропагандата слава!
417
4
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
А лидерите на Хамас се друсат с кока в ултра луксозни курорти в Катар.
416
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как е възможно? Още на 28 февруари 2022 година руските медии съобщиха,че Киев в почти взет,а Одеса чака с хляб и сол Шойгу и Рамзан???
415
6
 
7
 
! Отговори
Хе хе преди 6 месеца
"Те употребяват наркотици от скука". Айде, бе, ама наистина ли? ВСУ води Контра-Офанзива, всеки ден засипва окопите със снаряди, снайперисти дебнат, а видиш ли, руските войници в същите тези окопи се друсат, щото им е скучно?!? Украинската пропаганда смърди и се усеща и от космоса.
414
6
 
7
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 6 месеца
...със сигурност има и наркотици и алкохол ,но това е част от гнусотията и уродливото лице на войната ...не е някаква новина !!! Та украинците си имат президент наркоман смъркащ кокаин ....какво да тръгнали да разправят за руската армия ...да гледат себе си ....
413
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това не е никаква новина. Татковците им и дядовците им се друсаха с опиум в Афганистан. Пак от скука. "Историята винаги се повтаря, втория път като фарс", написа един умен руснак, който изтля в Гулаг.
412
1
 
3
 
! Отговори
До 446 преди 6 месеца
Изглежда си постоянно под въздействие на дрога.
411
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А украинската пехота не друса от скука, а защото отпред е руския артилерийски бараж, заповедта е за атака, а отзад наемниците и гвардията стрелят в гърба на изоставащите.
410
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, как, представителите на високопросветения руски народ не четат ли Лермонтов между две военни престъпления, които извършват?? Ако слушаме путинистите в България, това е някакъв народ с особена култура и мисия, а сега ни съобщавате такива изобличаващи неща!
409
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жалките форумни *** бичат победа след победа...... И победите да им имам и глупостите.......
408
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тънко се усеща че статията хич не се подиграва с руските войници, а най безцеремонтно се гаври с всичко което Лас Вегас е и има.