Путин започва подготовка за евентуална широкомащабна война срещу НАТО?

Това заяви вашингтонският Институт за изследване на войната
27 фев 2024 17:45, Елка Василева
526
Путин започва подготовка за евентуална широкомащабна война срещу НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Възстановяването на Ленинградския и Московския военен окръг обслужва двояката цел едновременно да се консолидира контролът върху военните операции в Украйна в кратко- и средносрочен план и да се направят нужните приготовления за възможна бъдеща широкомащабна война срещу страните от НАТО, предаде Укринформ, като се позова на оценка на вашингтонския Институт за изследване на войната.

Още по темата
Американският мозъчен тръст припомня, че вчера руският президент Владимир Путин е подписал два указа, с които официално се възстановяват Ленинградският и Московският военен окръг (ЛВО и МВО), с което се консолидират основните усилия за преустройство на руската армия.

Според анализаторите от Института с указа на Путин, с който окончателно се закрива Западният военен окръг (ЗВО), който руското Министерство на отбраната създаде през 2010 г. чрез сливането на Московския и Ленинградския военен окръг, е признак за подготовка за възможна бъдеща широкомащабна война срещу НАТО в дългосрочен план.

Преди ЗВО покриваше пограничните райони със Североизточна Украйна, Беларус и балтийските държави, което в стратегически план раздвояваше вниманието на Окръга между руските военни действия в Украйна след пълномащабното нахлуване през 2022 г. и противодействието на страните от НАТО. Затова повторното разделяне на ЗВО на Московски и Ленинградски военен окръг е пряко решение на този въпрос. ЛВО ще преминава по североизточната граница на Алианса, а МВО ще граничи със Североизточна Украйна и Полша, което ще позволи на Русия едновременно да разположи войски срещу страните от НАТО и да оптимизира командването и контрола на силите си във войната в Украйна.

Преди това Путин каза, че създаването на ЛВО е необходимо с оглед на присъединяването на Финландия към Алианса през 2023 г., което е сигнал за очевидно намерение от страна на Кремъл да позиционира войските си срещу страните от Северноатлантическия договор.

Вчера руският президент подписа указ "За военноадминистративното деление", с който в Русия се появяват ЛВО и МВО, а временно окупираните територии на Украйна ще "влязат" в състава на Южния военен окръг, отбелязва Укринформ.

Военни окръзи с център Москва и Ленинград съществуваха до 2010 г. В края на 2022 г., при представянето на план за реформа в армията, министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви намерение те да бъдат възстановени.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


526
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Армения излиза от Руското влияние насочва се към запада.
459
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки се подготвя Русия с атомите подводници ,а сащ с един танк и един БТР ))
458
3
 
8
 
! Отговори
Лудият Жужак преди 2 месеца
се опитва да прави - Аншлус- на съседите си Грузия, Молдова, Украйна , точно както Хитлер направи с Австрия. И жужакът ще свърши точно както Хитлер
457
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кораби потъват самолети падат танкове горят едно село го превземат за една година иначе си правят планове за война с Нато Имперска шизофрения
456
6
 
3
 
! Отговори
gg преди 2 месеца
От една страна - широкомащабна война срещу НАТО, от друга - Русия е дала 5 трилиарда жертви в Украйна и икономиката й е съсипана от санкциите. Последно?
455
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само като видиш в заглавието думата "евентуално" просто няма смисъл да четеш.Гадаят.По-добре като се занимават с гадаене да кажат числата от тотото.Несериозна работа.
454
8
 
21
 
! Отговори
hahaha преди 2 месеца
Като гледам бахмут и авдеевка ги превземаха 1 година, след 1500 години ще са готови и за НАТО...
453
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ню Йорк Таймс- Русия има неортодоксални разбирания за приемливо ниво на жертви и разруха...прави са. В Русия никога не се е ценял човешкия живот- през последния век са убивали свои и чужди с милиони.
452
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До Анонимен: Не 7 от 10, а 9 от 10. Още от Първата Световна, та до сега.
451
7
 
28
 
! Отговори
НАТО нонсенс преди 2 месеца
Макарон казва, че ще праща войници в Украйна, после евроатлантите реват, защо Путин се готви за война с НАТО. Хора с едноцифрено IQ.
450
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен ------ всеки 7 от 10 жертви било то хохалски или руски са дело на артилерията, а не на някакви вундерфаета или леко стрелково! Ха познай кое ще трепе повече - 700+ гаубици с безброй резервни цеви на склад или 50 ювелирни бройки хипер мега юбер модерни хай-тек арчъра? Но ако държиш на хай-тека, кажи колко хиперзвукови ракети има отан? А за атома - кога за последно сша си обнови ИКБР-тата.. защото Русия го направи през последните 10 години!
449
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Чугунолеяр "До OTAN - тая война няма да се води с много човеци, а с техника от последно поколение, с каквато Рашковцете НЕ разполагат."-------- хихих абе краавар, под кой камък спа последните 2 години? Война с ювелирни бройки "модерна" техника срещу държава като Русия не се води! Като падне джипиеса, като уммре интернета и цялата техника последно поколение можеш да си я набиеш дето слънце не те огрява! Със заглушен gps дори Д-20 върши повече работа от прехваления хаймарс!
448
11
 
21
 
! Отговори
тъпомер преди 2 месеца
Ами ша почва човека,това да не ви е Горбачов или Елцин.Хората си защитават страната и интересите.Дреми им че един и същ индивид тук,наречен журналиста бълва всеки ден абсолютни глупости.
447
19
 
10
 
! Отговори
Първите преди 2 месеца
Първите воини в Украина ще са Радев и руските роби тук. Ще маршируват заднишком леко приведени.
446
14
 
6
 
! Отговори
Тряба преди 2 месеца
Да изкореним руска болшевишки фашизъм, със всички възможни средства. Не зная какво ще правят украинците. Аз не искам да има руски болшевишки фашизъм никъде. Но нека ги почнем първо от България. Вън руските фашисти и разнасящи болести рускини от България. България на българите, вън на руснаците и техните роби с промити мозъци тук.
445
15
 
7
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 2 месеца
До OTAN - тая война няма да се води с много човеци, а с техника от последно поколение, с каквато Рашковцете НЕ разполагат.
444
10
 
13
 
! Отговори
Войн преди 2 месеца
Войната няма да бъде продължителна и Путин и останалите гаулайтери го знаят, а го знаят, защото с тази допотопна овенна техника, надали и 15 процента от балистичните им ракети ще изхвърчат, а ако ДА, 8% ще се сгромолясат или ударят съветски обекти. До там са я докарали алкохолиците в Блатная.
443
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До с трици маймуни ? --- айде поредният кооозяяшки клооун. Да ти припомням ли кой изгради цялата космическа/ракетна програма на сша? Колкото завода се разглобиха и изнесоха в Русия, няколко пъти по толкова отплаваха за краваристан! сша без колониите си за енергоресурси и изкупуване на кухи долари отдавна щеше да бъде мексиканска република! Да не говорим за есср! есср без постоянно разширяване с нови колонии също щеше да е отдавна в историята.
442
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само ако им хрумне на рашките да пипнат НАТО територия ще бъдат бити и eбaни така, че ще им се влачи хастара.
441
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До акуд "нато да разположи 300 000 армия в киев" ------------ от къде бе? Къде ги тез 300 000 ефрожендара?