Уникални редки находки в неолитното селище в Слатина: Скелети на 8000 г.

Предполага се, че оттам тръгва цивилизацията на Европа
Обновена: 28 юли 2020 14:37 | 28 юли 2020 14:20, Камелия Цветанова
70

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четири ранннонеолитни гроба на почти 8 000 години в селището Слатина в София откри екип от археолози, ръководен от чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на Българската академия на науките.

Заедно с откритите през миналата година два гроба, те са най-ранните на територията на София и Софийското поле.

За първи път в обредния комплекс археолозите попадат на такива изключително редки находки, обясни чл-кор. Николов, цитиран от пресцентъра на БАН.

Това са скелети на трима възрастни и едно дете.
 
Разкопките в района се провеждат над 30 години и откритите досега предмети показват, че селището е обитавано от земеделци и скотовъдци. Самото селище е съществувало около 500 години, от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа. Предполага се, че от неолитното селище в Слатина тръгва цивилизацията на Европа, каза чл.-кор. Васил Николов и го определи като културно явление.
 
Откритите гробове са от началото на шестото хилядолетие и за обредните ритуали от този период се знае много малко. Вероятно е имало и къщи, които за съжаление са разрушени, предполагат археолозите.
 
При разкопките археолозите от Националния археологически институт на БАН (НАИМ) попаднали на двоен гроб - най-вероятно мъж, до който има дете. Другите останки са на жена, положена по корем и на мъж, който е положен много особено – едната му ръка е останала под скелета.

Предстои антрополозите от Института по експериментална морфология, патология и антропология на БАН (ИЕМПАМ) да продължат изследванията в лабораторни условия. ДНК анализ може да покаже дали е имало родствена връзка.
 
Работата в Слатина е в рамките на спасителни археологически разкопки заради ново жилищно строителство. Сред новите находки са и предмети като керамични съдове, тежести за стан, тапа за пещ, оформена като човешки образ, прешлен за вретено и др.


70
Още от Наука
Ставаме част от Европейската космическа наука
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
7
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 1 седмица
Някои коментари тук са изключително невежи и просташки! Учудващо е все пак, че "сътворилите" ги могат и да пишат ... Това е сериозна статия, под която вашите словоблудства нямат място. Можете да потърсите писания за футбол, чалга или друга подобна "високо интелектуална" дейност, под които да се "изявявате" на воля!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Около село София какви големи реки и какви плодородни черноземи има ?"

Има топли минерални извори. Даже на повече от едно място. На такива "първобитни" хора би им било добре дошло да живеят до топъл извор. Дори и зимата е топло. А преди 8000 години не се знае какви точно блата е имало в Софийското поле. А блатни риби за изхранване, колкото искаш.
52
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Па ли македонсконаподобяващи учЕни ? Цивилизациите са възникнали около плодородни земи край големи реки. Това и без да съм археолог мога да го предположа. Около село София какви големи реки и какви плодородни черноземи има ?
51
5
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 1 седмица
По всички места по света има скелети и черепи.На това новина ли му викаме.От два скелета правим цяла теория за произхода на света.Това са пълни глупости. По важно е,че нямаме настояще и неясно бъдеще.Стига сме се залъгвали с велика история. Нито е било,нито е вярно.Не става исторически лъжи да компенсират съвременно самочувствие.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а открили ли са вкаменениЛайна? щото съм чувал за първатаЛайняна фабрика че била там
49
2
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 1 седмица
Варненското съкровище е най-старото златно обработено съкровище в Европа и света.
48
6
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 1 седмица
Варненския некропол е през халколита, не неолита, вземи първо си провери малко фактите преди да пишеш глупости. Могилата в Караново има по стар период даже. Айде стига с тия глупости, че Българите сме богоизбрани и прочие глупости тип "Големия Заговор". Ако е имало такъв, значи още от древността политиците ни не ги бива за *** за зеле
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още Шарл де Гол е казал, че България е люлката на световната цивилизация. Академик Лихачов потвърждава този факт!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 1 седмица
Още Георги Раковски е писал по тези въпроси. Българите сме българи, езикът ни е български, писмеността също. Гръцката е взаимствана от критските линеари, които са дело на нашите деди. Не сме славяни, не сме тюрки, не сме траки, не сме варвари, не сме безпросветни диваци, каквито се опитват да ни изкарат!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първата цивилизация в историята е Варненската. След черноморския потоп хората тук се разселили из цяла Евразия. Някои останали тук и станали известни като пеласги и траки. Други стигнали до Централна Азия, около Памир и Хиндукуш. Накрая българите от ЦА започнали да се връщат обратно по "родните" си земи, а именно тук. Окончателното преселение станало през 2 в сл. Хр. Тези земи са си български от хилядолетия, дано да останат такива и занапред. Не сме славяни, нито тюрки!!!
44
0
 
5
 
! Отговори
Позитивно мислещ преди 1 седмица
Споко,и ние така ше се озъбим рано или късно
43
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
ха ха!..да!

ето например на снимка №1 бъдещите "учени" ще намерят неразлагащата се пластмасова лична карта с надпис:
-"Б.М.Б"-ДОЯЧА на тая древна територия,забравена в хилядолетията.
И снимката на Толуп,възкръснал от Нищото,за да се пресели в Нищото..
42
3
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 1 седмица
След 8000 години и нас ще ни разглеждат така бъдещите обитатели на местността и ще се чудят как ли сме живели. Може би тогава няма да има българи, поради демографската криза и на хората от бъдещето ще им е интересно да видят скелети на древната българска цивилизация от времето на Бойко Борисов.
41
7
 
5
 
! Отговори
Стрелец преди 1 седмица
това са родителите на Лили Иванова!
40
3
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 1 седмица
ми да построят магистрала отгоре !!!
39
2
 
17
 
! Отговори
Ристу преди 1 седмица
Това са кореняк софиянци.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

"Всички
прабългарски държави са изчезнали а има 14 славянски което показва кой е
държавотворния народ и кой от туркоазиатски пришълци."

Да, ясно показва, кой е бил тотално незнаителен и не е имало органичирано усилие от страна на всичките му врагове, да се бори с него, оставяйки го намира ... славяни, млавяни .. добре, че бяха викингите, да им сендат на престола в Киев, зе ся и русия немаше да има, иначе ... хи хи Рус-ия ... хи хи!
37
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
интересно!

..История,която някакси ме кара да "допрефразирам" Вазовото "Език свещен на моите деди" със..

-.."Земя свещена на нашите пра-пра-пра деди"..Която май най на края наистина ще я изгубим...
36
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Завалията... чакал е оставка и той, ама нанайси. Ей го - само кокалите му седят. Язък за чакането - да се беше хванал на работа...
35
3
 
9
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 1 седмица
Къде му е еврото? Не е ли успял да го вземе със себе си в гроба?