Защо НАСА първо се връща на Луната, а не се прицелва директно към Марс?

"Артемида I" е тестова мисия
29 авг 2022 19:50, Нели Христова
142
Защо НАСА първо се връща на Луната, а не се прицелва директно към Марс?
Снимка: БГНЕС

Преди първите хора да кацнат на Марс, НАСА иска да се върне на лунната повърхност - но по начин, по който никога досега не сме изследвали Луната.

Когато мисията "Артемида I" без екипаж стартира, това ще бъде само първата стъпка към бъдещето на изследването на космоса.

Последното кацане на Луната с екипаж на ракетата "Аполо" 17, беше преди близо 50 години. Последният рекорд на мисията на "Аполо" за най-дълъг полет в дълбокия космос с екипаж все още остава: 12,5 дни.

Чрез програмата "Артемида", която има за цел да приземи хора на неизследвания южен полюс на Луната и евентуално на Марс, астронавтите ще отидат на дългосрочни мисии в дълбокия космос, които тестват всички граници на изследването на небето над нас.

"Връщаме се на Луната, за да се научим да живеем, да работим, да оцеляваме", каза администраторът на НАСА Бил Нелсън по време на пресконференция по-рано този месец. "Как поддържате хората живи в тези враждебни условия? Ние ще се научим как да използваме ресурсите на Луната, за да можем да строим неща в бъдеще."

Астронавтът на НАСА Ранди Бресник обсъди значението на зследването на Луната като начин за подготовка за кацане на Марс по време на брифинг на НАСА в събота.

Когато къмпингувате в пустинята на Аляска, не бихте разчитали просто на нова екипировка и обувки, които все още не са изпробвани, каза той. "Марс също не е мястото за тестване на ново оборудване за първи път."

"Първо ще отидем до някои местни места малко по-близо", каза Бресник. "Тогава можем да се върнем у дома, ако ни се скъсат връзките на обувките или нещо подобно."

Астронавтите са живели и работили на борда на Международната космическа станция, която кръжи на около 254 мили над планетата в ниска околоземна орбита, повече от 20 години. Техният опит, който може да продължи между шест месеца и почти една година, разкри как микрогравитационната среда влияе на човешкото тяло.

"Всеки ден, който аз лично прекарах на космическата станция, гледах на това като на ходене по Марс", каза астронавтът на НАСА Рийд Уайзман, началник на офиса на астронавтите в космическия център Джонсън в Хюстън. "Ето защо сме там горе. Опитваме се да направим живота по-добър на Земята и се опитваме да разширим човечеството в нашата слънчева система."

На "Артемида II", планирана за 2024 г., астронавтите ще следват подобен път като "Артемида I" - обикаляйки Луната на по-голямо разстояние от която и да е от мисиите на "Аполо". "Артемида III", планирана за края на 2025 г., ще приземи първата жена и следващия мъж на южния полюс на Луната, където постоянно засенчените региони може да съдържат лед и други ресурси, които биха могли да поддържат астронавтите по време на дълги лунни разходки.

"Нашата луна служи основно като небесна библиотека в съседство", каза Джейкъб Бличър, главен изследовател на НАСА пред CNN. "Лунните скали и лунният лед основно служат като книги в тази библиотека. Можем да ги използваме, за да започнем да разкриваме как се е развила слънчевата система. Това наистина може да ни помогне да разберем какво се е случвало тук на Земята, когато животът е установявал опора в слънчевата система."

Програмата "Артемида" включва установяване на постоянно човешко присъствие на Луната и поставяне на орбитален лунен пост, наречен Gateway.

"Искаме да останем на лунната повърхност и да се учим на лунната повърхност, за да можем да получим най-много наука и да разберем как да стигнем до Марс", каза Джим Фрий, асоцииран администратор на Дирекцията на мисията за развитие на изследователски системи на НАСА. "На "Аполо" направихме невероятно проучване на екватора. Този път отиваме на Южния полюс"

С течение на времето ракетата SLS ще се развива, каза Нелсън. По времето, когато мисията "Артемида IV" се качи на стартовата площадка по-късно това десетилетие, за да се скачи с Gateway, ракетата ще бъде по-висока и дори по-мощна от версията, използвана за "Артемида I".

"Артемида I" е тестова мисия, подчерта Нелсън. Тя служи като встъпителен полет на Space Launch System Rocket, космическия кораб "Орион" и неговия топлинен щит, както и защитно оборудване за бъдещи астронавти и измерване на радиационното излагане.

Серия от научни експерименти и технологични демонстрации в "Орион" и летене извън него на малки сателити, наречени CubeSats, ще съберат допълнителни данни за космическата среда, с която ще се сблъскат бъдещите астронавти на "Артемида".

Уроците, научени от "Артемида I", които ще бъдат събрани, когато се върне през октомври, биха могли да информират следващите стъпки на програмата. Понастоящем са планирани първите пет мисии, а НАСА работи върху изготвянето на подробности за мисии от шест до десет, обяснява Фри.

Екипите на НАСА "преминават през широките цели на изследването и след това се стесняват до архитектура, която ни отвежда до Марс", каза Фрий. "Ние гледаме да преминем през тази архитектура, решения и процес в началото на следващата година."

Целта за кацане на хора на Марс до 2033 г. беше поставена от администрацията на Обама и администраторите на НАСА се стремят да я изпълнят.

"С изстрелването на "Артемида" НАСА е в историческа повратна точка, готова да започне най-значимата поредица от научни и човешки изследователски мисии за едно поколение", каза Бхавя Лал, асоцииран администратор на НАСА за технологии, политика и стратегия.

Началото на мисията "Артемида" бе отложено заради редица технически проблеми, като следващата вероятна дата е 2 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
11
 
13
 
! Отговори
Бай Асен преди 1 година
НИКОГА АМА НИКОГА САЩ НЕ СА КАЦАЛИ НА ЛУНАТА, ДОРИ СЕГА СЛЕД 50 ГОДИНИ С ЦЯЛИЯ ТЕХНИЧЕСКИ НАПРЕДЪК Е ПОД ВЪПРОС ДАЛИ ЩЕ УСПЕЕ ЧОВЕК ДА КАЦНЕ НА ЛУНАТА, А ЗА ПЪРВОТО КАЦАНЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ ГОВОРИ ДОРИ. ПОТВЪРЖДАВА ГО И ВЕЕНЕТО НА ФЛАГА НА САЩ, А ДНЕС И НЕУСПЕХЪТ ИМ ПРОСТО ГО ЗАТВЪРДИ!
66
6
 
11
 
! Отговори
господин петров преди 1 година
Трябва всички астронавти да са чернокожи, хомосексуални и да мразят Тръмп.
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе зачетох се, ама стигнах до някакъв лунен лед и се отказах.
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото не е кацала на Луната досега.
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина, защо? Не могат ли просто да подобрят дигитално качеството на лунните снимки и директно да пристъпят към марсианските.
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па щото преди а слеенеш у Обеля треа а минеш през ЛиуЛин, затва така е така, таковата.
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът е ясен. Космическата програма на САЩ следва принципа "Преди много време в една далечна галактика".
60
4
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
айдеее започнаха снимките по кацането на луната като първия път там...измислици от 1001 нощ... сащ и космос
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Люде,люде.Потопете се в брежната вселена на историята.Там е реално и толкова истинско.Ще откриете всякакви светове.Бог ви е дал райска градина,защо ви е този мъртъв космос.Какво има на Луната,кой би живя там,даже и да може да се иде.Какво бихте взели оттам.Кое е по - красиво,морето ни,планините ни или мървия Юпитер?
58
9
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Наблюдател..Ако руснаците си позволят да разобличат краварите ,краварите в отговор ще извадят наяве всички "кирливи ризи" на руснаците.То е като нашите мафиоти:-Едни-други си стискат компромати и така всички са "води ненапити"..Смешното е друго:-Всъщност НИКОЙ не е видял с очите си "кацането" на ония на Луната !..НИКОЙ -нито руснак,нито китаец,нито македонец,нито Господ!..НАСА НЯМАТ ПРЯК СВИДЕТЕЛ!--ВСИЧКИТЕ им вярващи са такива-вярващи,САМО от МАНДЖАТА,която НАСА им представи..Ей това е!
57
3
 
4
 
! Отговори
дп 75 преди 1 година
Абе що не си долу пред блока с другия капацитети на по бира? :) и от там ли те изгониха
56
5
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 1 година
Българския речник е прекалено беден за да мога да ти обясня колко си глyпав....
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ни за Луната ме интересува, ни за Марс! Интересува ме, кога най-сетне тия kpивoнockoвцитe, ще отидат на Maйнaтa cи?
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото трябва да пренаредят телевизионнито студио с новите Ultra HD 4K камери. А това е времеемка работа. Лунният вятър духа в друга посока, не е като марсианския.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързат преди македонците да влязат в ЕС. Да не я впишат като тяхна.
52
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Първо НАСА не иска да се "ВЪРНЕ" на Луната..!..Мерака им е да стъпят най-после там ..А защо?...-Ей това е въпрос без отговор..
51
3
 
0
 
! Отговори
Мечо пух преди 1 година
Запиши си час за регресия при мен,за да разбереш с кой си се чифтосвал в миналия живот!!
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и не разбрах защо държите да се излагате по теми от които си нямате и идея :) не сте компетентни по всеки въпрос спокойно нормално е :)
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То гнилия разпадащ се запад освен, че скоро ще колонизира и други планети, правят реактори за студен синтез, пробиви в медицината и въобще във всички области на науката, а напредничавата Русия с космическите сили и безаналоговите оръжия, все върви назад от 35 години
48
5
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
С тези...реактивни двигатели,ще ни е трудно да...овладеем близкия Космос,а за по...далечния е невъзможно. Програмата АПОЛО,бе стопирана преди 50-сет години,а ако не беше,на Луната можеше да функционира вече първия...лунен град. Странно е да се почва всичко...отначало,сякаш някой е искал да скрие...нещо и да не се разбере...тогава.