Като ти кажат: Мамо! Битка за две болни деца

Лекарите съветват Мая Манова да ги остави, но тя отказва
9 мар 2014 07:50, Златко Желев
89
Като ти кажат: Мамо! Битка за две болни деца
Мая с близначките Цветилена и Ванеса. Снимка: bTV

Възможно ли е самотна майка в България да осигури пълноценен живот на трите си деца, две от които - с увреждания?

Преди близо 11 години в кюстендилското село Раждавица на бял свят преждевременно се появяват близначките Цветилена и Ванеса.

Скоро след раждането им става ясно, че страдат от детска церебрална парализа. Лекарите съветват майката Мая Манова да ги остави, но тя отказва. Не след дълго бащата напуска семейството.

"Нормално е. Всеки човек би се уплашил. То и аз се уплаших, но малко повече сила трябва да има човек. От самото начало съм с надеждата да направя нещо за тези деца", споделя Мая пред bTV.

Заради уврежданията на децата, семейството й получава от държавата около 1000 лева, които обаче са крайно недостатъчни. Живеят в една стая, а до скоро Мая и дъщерите й спят на едно легло.

17-годишният й син Мариан се опитва да помага с каквото може. Вчера сестрите му са изписани от клиниката по детска ортопедия в Горна Баня, където са били оперирани. Предстоят им още интервенции и дълга и скъпа рехабилитация.

Мая обаче е благодарна на добрите хора, които й подават ръка в тежките времена.

Сега е пуснала молба за общинско жилище в Кюстендил, защото когато има нужда от медицински грижи, тя винаги трябва да търси превоз.

"Сила ми идва само като ги погледна. И като те погледнат в очите и като ти кажат: Мамо!", казва Мая, за която битката продължава.


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 7 години
В подобни човешки трагедии основен жест трябва да е от държавата.Тя е длъжна да осигури безплатно всички необходимости около живота на такива деца.Майката е чувствала морално задължение и затова не ги е оставила.Това е саможертва.Много сила, любов и дълг трябва да притежава човек ,зада продължи в ненормалното си ежедневие.Децата нямаше да се чувстват по-добре в дом, а може би нямаше вече и да ги има."Боже, колко мъка има на този свят,Боже...."
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата грешка при деца с увреждания е да недогледаш здравото или да го впримчиш в ролята на помагаш само и да не знае друго. Мнение на клиничната психоложка в нашата болница, от години наблюдения на такива семейства. А и на тях често им е дадена по-голяма от реалната надежда за болните деца и изпускат реалния шанс ... :(
28
1
 
26
 
! Отговори
Анн преди 7 години
Поклон за Истинската Майка!
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първото,което искам да напиша е, че ДЦП НЕ Е генетично заболяване. Получава се в резултат на недостиг на кислород до мозъка най-често по време на бременност и най-често оплетена пъпна връв т.е. никой не застрахован, че няма да му се случи. Единствено, за което сте прави, че на голямо дете трябва да се дава подкрепа. Колкото до това какво могат децата да постигнат зависи от степента на засягане. Това е едно от уврежданията с най-големи вариации.
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЖАлко голяма мъка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЕХ ЗАЩО ОБИКНОВЕННИТЕ СТРАДАТ А ПОЛИТИЦИТЕ И ИЗЕДНИЦИТЕ НИ НЕ ГИ НАКАЗВА ГОСПОД ТОЧНО СЪС ПОДОБНИ НЕЩА!
25
2
 
5
 
! Отговори
Херцог Трън преди 7 години
До ЛалаИма много такива мъже, но има и много такива жени :)Айде да не се слагаме под общ знаменател
24
1
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Грешиш леко - всяка душа в даден етап от времето си има тяло. Колкото по-рано и повече хора го разберат, толкова по - лесен и смислен става живота.
23
7
 
61
 
! Отговори
Лала преди 7 години
А бащата избягал!?!?Жената се оправя с 3 деца!Мъжът значи става само за нерез, стане ли жешко, събира си багажа и бяга ....Горката жена и горките деца, носят си кръста ....
22
3
 
43
 
! Отговори
Мариан преди 7 години
Журналисти и социални служби, заинтересувайте се от Мариан! Горкото момче; та то е дете, трябва да учи!Как помага, как живее в тази среда? Майката става жертва на тези деца, които не могат да се оправят; но ЗАЩО и нормалното дете???Не казвайте- съдба.Жалко за този житейски случай, но кой говори с Мариан?Кой му дава кураж? Поставяте ли се на негово място???
21
4
 
5
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Вриждал съм хора, които не могат да си напишат правилно двете имена, обаче имат претенции, хах.............................................
20
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От чисто медицинска гледна точка лекарите са прави,защото те много добре знаят какво е развитието и прогнозата на болестта.Избирайки да се грижи за тези болни деца майката , освен че натоварва себе си ,ангажира и другото си дете.То е принудено от обстоятелствата да поема негативи.За мен лично е правилно да се провежда задължителна генетична консултация на бременните ,като се дава право на майките да направят избор да родят дете което е увредено или да абортират
19
4
 
37
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Силата на едно общество, е грижата за слабите не, на паазитите.
18
10
 
38
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 7 години
В момента в Русия се дават 10 750 евро за второ дете, които не са в кеш, а като сертификат, с който може да се плати образованието или подобряването на условията на живот на детето. Такива ми ти работи. Какво ще кажете, драги демокретенчета и либерасти!?
17
4
 
31
 
! Отговори
До 7 Алов преди 7 години
г-н Ялов, точно тва ни различава от животните в природата... човечността ! Отделно че си *** и болен, даже и теорията ти издиша, защото тези деца едва ли ще имат наследство, съответно няма да увредят "генофонда", но за сметка на тва такива като теб със сигурност ще направят доста поразии на "генофонда" - ако оставят наследство!Иначе по темата- НЯМАМЕ ДЪРЖАВА!
16
4
 
27
 
! Отговори
Никола преди 7 години
До Днес.БГ - можете ли да предоставите контакти/банкова сметка на Мая?
15
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България се толерират само *** и инвалиди...за това бягаме от тази ши*ана държава!
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Разстрел, и след разстрела-червеи! Това е толкоз просто и логично!"-Н.Й.Вапцаров
13
10
 
7
 
! Отговори
* преди 7 години
Хм! 1 хубаво го каза , че по този начин страда здравото дете . Обаче , ако ги беше изоставила мъжът и пак нямаше да е доволен , щеше да я обяви за ку*ка и т.н. пак щеше да си бие шута . А всъщност увредения ген ще е от него . Така , че трябва да се кастрира . За да не излъже друга жена и да направи още болни деца .А жената е постъпила спрямо себе се правилно . Представете си , ако ги беше дала в дом , съселяните ѝ какво щяха да ѝ говорят ...при всички положения е по-добре да си с чиста съвест
12
4
 
16
 
! Отговори
marsian преди 7 години
Жалко за България .Загива .Остана само хубавата природа .
11
15
 
35
 
! Отговори
! преди 7 години
Само погледнете коментарите и ще си отговорите на всички въпроси за "злата участ на българите", българите са едни от най-противните и прости хора на света, дано изчезнат един ден и на тази хубава земя се населят истински хора, които да я заслужават.

Спонсорирани публикации