Икономичен и еко – нов електробус тръгна по №84

Заложено е да се купят още 20, както и хибридни автобуси
23 мар 2017 14:37, Василия Пейчева
16

Снимка: БТА

Нов електробус, чешко производство, ще се движи от днес следващия един месец по автобусна линия 84 в столицата, съобщи при представянето му кметът на София Йорданка Фандъкова.

Електробусът изминава около 170 км с едно зареждане, което за линия 84 е една смяна - от сутринта до обяд. Той е нископодов, климатизиран, като климатикът при пускане няма да нужда се изчаква да подгрява двигателя, а започва да затопля или разхлажда веднага, обясни Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт".

Прогнозната стойност на електробуса е 400 хил.евро.

Още по темата

Това е третият електробус, който ще се движи по улиците на София. Първият, с малко по-различна технология, се движеше по линията на тролей номер 11. Вторият и в момента обслужва автобусна линия номер 84. За два месеца е изминал 100 хил. км, разходът му е 13-15 лв. на 100 км при 60 лв. на 100 км при другите автобуси. Икономията е впечатляваща, но още по-важен е ефектът върху околната среда, каза кметът Фандъкова, цитирана от БТА.

В програмата за обновяване на градския транспорт е заложено закупуването на 20 електробуса и 20 хибридни автобуса. Процедурата за обществената поръчка за електробусите се подготвя в момента и трябва да бъде обявена през юни. Процедурата за хибридните автобуси ще бъде обявена тази година, казаха от общината.

Фандъкова каза, че до един месец ще бъде обявена процедура за закупуването на нови газови автобуси. В ход е процедура за нови 13 трамваи, офертите вече са отворени, има двама участника - "Шкода" и "Песа", информира столичният кмет.

Тя припомни, че освен строителството на метрото, Столичната община е подменила над 50 на сто от автобусите, около 90 на сто от тролеите, закупени са нови трамваи.

"В тези усилия се стремим да включим и електробусите като част от системата на градския транспорт", отбеляза кметът Фандъкова.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 година
Фъндъкова пак се опитва да мине за по-умна отколкото е!!?! Просто редовно краде амортизациите по активите на дружеството и обича да осчетоводява разни идеи.......А Град София е заложник на носталгията на Юрданка по кочината в задния двор на бащината къща в село Белчин, Самоковско. Юрданке кажи нещо за Топлофикация де!? Колко незаконни гаражни клетки премахна от Зелените площи ма?! и т.н......
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Движещо се превозно средство, което да е еко в София няма. При движението си ППС в София замърсяват въздуха, понеже вдигат във въздуха ФПЧ от улиците. Даже всички ППС в София да са на ток, почти 100% от замърсяването с ФПЧ ще се дължи на тези еко-ППС-та, а през зимата тези ППС-та на ток ще замърсяват само около 15%, защото тогава се появява отоплението на твърдо гориво с неговият огромен дял в замърсяването с ФПЧ в София.
12
0
 
7
 
! Отговори
ФПЧ в София преди 1 година
Колкото повече замърсяването с ФПЧ е над нормите, толкова по-голям е дела на отоплението с твърдо гориво и намалява дела на замърсяването от това, което излиза от двигателите на МПС. При 10 пъти замърсяване с ФПЧ над нормите, дела на ауспусите е 3%, при 5 пъти над нормите е около 6% Когато замърсяването е в допустимите норми, дела на ауспусите е около 30-35% и почти всичко останало е заради неизмитите улици.
11
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
През зимата, когато замърсяването е над 5 пъти над нормите, над 80% от замърсяването е заради отоплението на твърдо гориво, около 12% заради неизмитите улици и около 6% заради това, което излиза от ауспусите. През лятото около 65% е заради неизмитите улици и пушилката, която се вдига заради вятъра, движението на автомобили, автобуси, вкл. и екоавтобусите, велоспиеди, пешеходци и т.н.
10
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Еко - меко - далеко
Пак ни манипулират на тема чистота на въздуха раздухвайки мита, че МПС-тата замърсявали най-много. Е, това не е точно така. Първо МПС-то го отчитат, че замърсява по два начина - от това, което излиза през ауспуха и второ заради пушилката след него, която се вдига от неизмитите улици. Замърсяването с ФПЧ (фини прахови частици) от ауспуха е около 30-40% от сумата на тези двете, като останалите 60-70% са заради движение по неизмити улици. Отделно за лято и зима
9
0
 
13
 
! Отговори
i'm преди 1 година
Господа журналисти, Вие като пишете статии, проверявате ли си инфото или си пишете ей така, колкото лаф да става? За една смяна изминавал по 170км. Нека смените да са 3! Значи на ден изминава по 510км. За два месеца автобуса изминава 30600км!?! 170км х 3 = 510км ; 510км х 60дена = 30600км ! Да Ви го напиша, че може да ви е трудно! ......"За два месеца е изминал 100 хил. км, разходът му е...." В задачата се пита... -Къда са останалите 69400км? ...No Coment!
8
0
 
3
 
! Отговори
Таню преди 1 година
До Анонимен

Що, бе, шоферите го говорят езика. Онзи ден един бледолик нещо запита и шофера му отговори "Ноу тикет. Ай ноу сел". После се обади на някой си Жоро да идвал с тримата под моста
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро билетче от 1 евро за зеленясали софиянци в екобуса .
6
2
 
6
 
! Отговори
мда преди 1 година
Ще помоля господата Стефан Пройнов и Адриан Димитров да си пишат имената когато коментират :) все пак не е любезно да пишеш "анти" нещо си и да не се представяш с истинските си имена...
5
11
 
3
 
! Отговори
пенко преди 1 година
Не ангажирам никого с това мое мнение : " Трябва да си изключително *** за да харчиш пари за ел.Автобуси- при наличието на ТРОЛЕИ ,ТРАМВАИ и МЕТРО !!!! Обаче ,кретенизмът върви с кметица , мафиоти ,политици,комисионери и Б.Б. Развивай в "мижавата " по територия столица -трол. и трамв. /-мЕсто има /- АМА НАЛИ ТРЯБВА ДА ПОДЧЕРТАЕШ : "КОЛКО СЪМ МОДЕРНА"!!! Модерна ама полуумреляк/стара учителка/!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога в автобусите от и до летището ще има надписи и на английски за чужденците???? Смешна работа, че няма.
3
1
 
15
 
! Отговори
Кирил преди 1 година
До ПРАХ В ОЧИТЕ

Не са австрийски, а швейцарски и не са купени а подарени и са доста по нови от българските в момента :)
2
0
 
18
 
! Отговори
Вот дъ фак преди 1 година
45 000лв икономии за 2 месеца , ще рече че за 2 години се е изплатил . ако е толкова лесно да поръчат не 20/а 200
1
22
 
19
 
! Отговори
ПРАХ В ОЧИТЕ преди 1 година
и колко стари австрийски трамваи ще пуснете. По-стари от нашите социалистическите. А билетчето 1.60. ЗАТВОР, ЗАТВОР за вас от ГЕРБЕРСКОТО управление на София. То не бяха сините крадци като Мафиянски, дето е с индулгенция от съда, Антоан Николов, мафията на ВЪЛКА, договорки за маршрути и прочее и прочее