Бум на е-плащанията за общински данъци и такси

Ще сколи ли такса "смет"? Станаха ли по-отговорни столичани?
7 авг 2017 21:08, Екип на Bloomberg
6
Бум на е-плащанията за общински данъци и такси
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подобрената събираемост на данъците и таксите в Столична община се дължи на комплекс от фактори. Дончо Барбалов, заместник кмет на София по финанси и стопанска дейност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Положени са доста усилия, за да се улесни плащането на данъци. Въведохме постерминали на гишета, мисля, че бяхме и първата община, която въведе онлайн плащане на данъци. Тенденцията и тук е много положителна. През 2015 онлайн плащанията са 9300, за 2016 - 11 200 плащания, а сега - до края на юли 9 600. Отделно бе засилен данъчния контрол. От трета страна - хората виждат, че градът им се развива, строи се, чисто е и мотивацията им да плащат данъци се покачва. Столичани са станали по-отговорни, но и ние ги улесняваме", настоя той.

Едно от основните пера, което се движи по-добре тази година, е данъкът за моторните превозни средства, където имаме 65 млн. приходи - с 6,3 млн. повече от миналата година.

"При данък за възвъзмездно придобиване имаме събираемост 55,7 млн. лв. до края на юли - с 2,7 млн. лв. повече от миналата година. Този данък е индикатор за състоянието на имотния пазар в столицата. Тази година той се развива положително. Имаше известни колебания в началото на годината, но след това положителният тренд се възстанови".

До края на юли 100 млн. лв. са изплатените от Столична община за инфраструктурни проекти, каза гостът.

Какви са плановете, за да може София да става все по-зелена? Очаква ли се Столична община скоро да разполага с електронна система? Ще се увеличили такса "смет"? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Джордж Оруел ряпа да яде.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това е фейкнюз. Ха , ха бум, ей , големи комици !!!! Да им спрат на данъчните отпуските да насмогнат да събират пари и да наемат хамали да ги товарят, Ха, Ха!!! Или за това трябва общесвена поръчка??!?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стотици милиарди българи, роми и др. чакат на опашка да си платят данъците.
Мокри сънища Тиква-Суджук, мнооого мокри сънища!!!
3
1
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Глупости,всичко спря да плаща.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли е комюникето на министерството на истината?
1
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 3 години
Може ли провинцията да преведе "Сколи" , че нещо у днес.беге нема ни един столичанин май ?