Борбата за записване в първи клас в София започва

Детето в І група - с уседналост и брат или сестра в школото
15 апр 2019 08:00, Елка Василева
9
Борбата за записване в първи клас в София започва
Снимка: архив, Булфото

Борбата за прием в първи клас в столицата започва. От днес до 15-и май родителите могат да подават заявления в избраното от тях училище, като водещ критерий е уседналостта.

С най-голям шанс да бъдат приети в желаното от тях училище имат децата, живели в района на училището през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници на същото школо. Те попадат в първа група, пише „Монитор“.

Във втора са тези с непроменян между 1 и 3 години адрес. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година пък се нареждат в трета група. В последната четвърта група са децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

Когато децата от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии. Сираци и полусираци ще получават 6 точки. Толкова ще има и за хлапета с над 50% трайни увреждания.

 По 5 точки бонус има за близнаци, семейства с повече от две деца, както и хлапета, чийто адрес е граничещ с прилежащия на район на училището, в което кандидатстват. Малчугани с подготвителна група в избраното школо и такива с братче или сестриче над 12 г. получават 4 точки към допълнителните критерии.

Най-малък е бонусът за деца, които са настанени за отглеждане в приемно семейство или на роднини и близки, както и хлапета с един неизвестен родител или осиновени. Запазена е и възможността за жребий със случайни номера, когато броят на кандидатстващите деца, които отговарят на еднакви условия, е по-голям.

Директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в столичния кв. „Изток“ Диян Стаматов обясни, че тази година 400-500 деца попадат в района на школото. „В план-приема сме заложили пет паралелки. Когато видях, че ще има 500 кандидати, увеличих максимално броя на децата в тях до 29, за да намаля напрежението от страна на родителите“, обясни Стаматов. Така в училището ще могат да бъдат приети 145 деца.

Директорът обясни, че при подаване на заявленията за прием родителите трябва да носят акт за раждане на детето и личните си карти, за може да бъде проверен адресът им. Ако има разминаване с него и настоящият им адрес, трябва да донесат и документ от общината. Стаматов уточни, че за децата с братя или сестричета в школото е необходимо само да изпишат имената на по-голямото хлапе в заявлението, без да носят други документи.

Резултатите от първото класиране стават ясни на 3-и юни, а записването на приетите е от 4-и до 17 ч. на 6-ти. На 6-ти в 18 ч. пък се обявяват и местата за второ класиране, а заявленията за участие в него се подават от 7-и до обяд на 10-и юни. Вечерта на 10-и става ясно и кои са приетите ученици, които имат два дни да се запишат. На 12-и в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране, които се подават заявления до 12 ч. на 14-ти юни. Класираните се обявяват същия ден вечерта, а записването е до 18-ти юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а някоя медия няма ли да качи уеб адреса на системата за записване, гугъл е индексирал всякакви нормативни документи, но нищо конкретно
8
1
 
2
 
! Отговори
Светослав преди 5 години
Тези кандидати с уседналост и братя или сестри ДО 12-годишна възраст ,възпитаници на същото училище,не получават предимство! Те се класират в първа група,както и останалите , които имат само уседналост ИЛИ само брат или сестра НАД 12 години в училището.Тези , които имат уседналост и брат или сестра НАД 12 години , получават допълнителни точки. В някои училища има мноого повече кандидати от места и голяма част от децата от първа група участват в жребий. СКАНДАЛНО!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
179 преди 5 години
И в същия момент сме у демографски колапс. Училища ли не достигат или пък всички искат да учат в София? Кво става ? Тая държавица всеки ден ме изумява все повече и повече :D
6
1
 
2
 
! Отговори
ьц ьц преди 5 години
Каква борба бе - пак стряскащи заглавия, миналата година си записах детето никакво борене няма, съвсем цивилизовано си е
5
0
 
3
 
! Отговори
Пълна дивотия преди 5 години
Осиновил си дете. Искаш да му дадеш бъдеще И хоп, детето без никакви шансове. Вие сте *** оти !
4
8
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименАз доброволно съм освободил 2 места за коренячета в измислените ви държавни у-ща. Моите деца, кандидастваваха с изпит, и са приети е едно от елитните частни. И о-чудо там преобладават, "селянчета", даже май не се сещам да има нито едно кореняче. Пак ви изместваме, обаче този път със знания, а частните училища като бонус дърпат добрите учители с по-добри условия. Така че, кореняко радвай се и си попърцквай щастливо в наследения ти коптор и възпитавай бъдешият ти хрантутник.
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кореняк-софиянците трябва да имат решително предимство при записване за първи клас в кварталното училище. Как така днес селяните избутват софиянци, и записват децата си, а места за софиянци няма? Дошъл селянинът от дивия изток, и хоп-децата му записани и в софийска градина, а после и в софийско училище, а децата на софиянци остават извън градините и близкото квартално училище. Точно в 119 училище в минали години имаше записани с родители от други квартали-вклч и от Дружба-как е възможно
2
0
 
9
 
! Отговори
Шал преди 5 години
Записването в университет е по-лесно
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да уеднаквят програмата в начален курс за всички училища. Който иска профилиране, примерно повече часове по математика, език, спорт или рисуване, след 4 клас да кандидатства. Сега моето дете има възможност от 1 клас да учи два чужди езика, защото живеем в района на 18 СУ, а детето на колежката ми няма такава възможност. Предимството е само на база местоживеене, а не на индивидуалните способности на детето.