С велосипед и тротинетка – как да оцелеем в града?

Нужна е по-добра инфраструктура за придвижващите се на две колела
30 окт 2019 18:30, Нели Христова
15
С велосипед и тротинетка – как да оцелеем в града?
Снимка: Reuters

Столична община трябва да се фокусира върху приоритизирането на инфраструктурата за велосипеди и да работи върху прилагането на правилата на движение в рамките на града. Макар и това да е отговорност на МВР, има немалко неща, които Столична община може да свърши. Това каза инж. Цветан Колев, общинско предприятие "Софпроект - ОГП", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Центърът за градска мобилност вече има правомощия да санкционира неправилно паркирали автомобили в рамките на зоните за платено паркиране. Неправилно паркиралите автомобили често са предпоставка за пътни транспортни произшествия, включително с велосипеди. Столична община трябва да има повече контрол върху паркирането в града".

Инц. Цветан Колев отбеляза, че вече се инсталират камери по бус лентите на основните булеварди, за да се следи за нарушения на пътя.

"Тези камери могат да се използват за регистриране и на друг тип нарушения".

Колев обясни, че се работи за интеграцията на камерите на Столична община и МВР в обща система, която да служи на двете структури.

"Проблемът около изграждането на инфраструктура за велосипеди е на ниво планиране".

"Има много специалисти, които през годините са давали много съвети как да се изградят правилно велоалеите. Но техните съвети не са били взимани под внимание. В момента няма свързаност при велоалеите", заяви Цветан Близнаков, съосновател на колоездачен клуб “Велосити".

Според него е нужно е да се изградят качествени велоалеи, които да са свързани.

Колев говори и за ролята на тротинетките на пътя.

"Хората, които ползват тротинетки са със сходен режим на движение като велосипедистите. Поради това би следвало да ползват същата инфраструктура. Има нужда от законодателни промени, за да се дефинира какво точно се разбира под тротинетка".

По думите му информационните кампании биха допринесли за подобряване на ситуацията, за да стане ясно на всички участници в движението къде е мястото на велосипеда.

Целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората искат да си вървят спокойно по тротоарите бе прелитащи покрай тях тротинетки и велосипеди и не искат тротоарите да стават велоалеи. Хората искат и да си карат нормално автомобилите без тези, които не спазват основни правила за движение яхнали тротинетки и велосипеди.
13
2
 
4
 
! Отговори
Май не разбирате преди 4 години
Хората искат с тротинетка да си пътуват без да ползуват горива ,а вие им пречите искате да лашкат колите и да ви тровят.
12
1
 
1
 
! Отговори
факт преди 4 години
Нямам нищо против електрически тротинетки и велосипеди. Противник съм на нарушителите, рисковано управление на превозните средства. Можете да се предпазите с тояга, копие, бухалка, пищов и таралежи от стоманени шипове пред гумите на тези ***...
11
3
 
3
 
! Отговори
До "шоферите&qu преди 4 години
То пък щото не газите пешеходци по пешеходни алеи и спирки, понякога и по 6-7 накуп! Вие пеша не ходите, жените ви, децата ви и родителите ви по пешеходни пътеки не вървят. Само кола може да ги убие. Макар че си зависи от задкормилното усъройство, независимо на какво се е качил. При шоферите, където е и най-опасно с хиляди жертви и десетки хиляди контузени на година, най-много магарета.
10
8
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Велосипеди и тротинетки сред натоварения градски автомобилен трафик място нямат. Утре може да излезе мода да се търкалят и на лагерни колички в трафика - невидими - на нивото на автомобилната броня. Трябва на всеки да му се уйдисва на акъла?!?
9
13
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Като искат добра инфраструктура, да плащат данък велосипед и данък тротинетка.Ние - хората с коли си плащаме данък автомобил и ни строят пътища и улици.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носете закалена стоманена броня от глава до пети, като рицарите. Друг начин да оцелеете сред *** шофьори няма.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма оцеляване.Откраднаха се стотици милиони за велоалеи, а накрая Фандъка тегли по една червена боя върху некачествения асфалт и обяви, че парите са усвоени.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема ще се реши като се забранят автомобилите в центъра на града. Това вече се обсъжда в много държави и рано или късно ще бъде въведено.
5
2
 
5
 
! Отговори
дъга преди 4 години
Ако под града визирате София...то всички трябва да са с каски, налакътници,..'ачи пълно бойно снаряжение..важи и за метротоНе е леко да си Столичанин в повече!!)))
4
11
 
6
 
! Отговори
До чичо селяниня преди 4 години
В града няма място за 20-годишните разпадащи се таралясници, които паркират на пешеходни пътеки и тротоари. Вие сте мумии на 4 колела и е време да ходите в музея.
3
15
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Колела и туртунетки място в града нямат! Който му е зор, да ходи при ония психопати холандците, да кара там. Ай сиктир, начи.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не ги карате.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА. ИНАЧЕ ДА НЕ СЕ КАЧВАТ НА КАКВОТО И ДА БИЛО.