Само едно отделение във Втора градска ще е за пациенти с COVID-19

Отделението по пулмология се реорганизира, има и отделен вход
17 мар 2020 16:52, Анисия Иванова
21
Само едно отделение във Втора градска ще е за пациенти с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова във Втора градска болница ще бъде разкрито едно отделение за лечение на болни от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Това става ясно след разговор между кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на столичната СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Още по темата

Директорът на Втора градска доц. Стефан Узунов е започнал реорганизацията на отделението по пулмология, което е с отделен вход и то ще заработи след като се гарантира необходимият персонал.

Изключително съм благодарна на лекарите от пулмологичното отделение д-р Блус Халил и д-р Добринка Иванова, които декларираха, че са готови да започнат работа. Благодаря и на техните колеги, които ще останат да лекуват пациенти, положителни за COVID-19, каза кметът Фанъдкова.

Болницата разполага с необходимите защитни облекла и доставките ще продължат. Кметът на София гарантира и допълнително финансиране за тези, които ще поемат пациенитете с коронавирус. Отделението ще получи и още един апарат за обдишване, който се предоставя от една от големите частни болници с личното съдействие на проф. Иво Петров.

"Днес в болницата говорих и с медицинските работници, които не са съгласни с реогранизацията и чух притесненията им. Те настояват останалите отделения да продължат да работят по начина, по който са работили досега. Доколко това е възможно е въпрос, на който те сами ще си отговорят. На твърденията на някои лекари, че не са подготвени да лекуват това заболяване, ще кажа само, че студенти по медицина и лекари от всички специалности се записват доброволци. Националният щаб изпрати инструкции към медицинския персонал затова какво лечение се прилага на база опит на китайските им колеги. Като съпруга на лекар знам какво означава лекарската професия. Знам риска за семейството, за близките, за дните отсъствие от вкъщи. За това не си подготвен, това е начин на живот, който приемаш. Да, всички искаме животът да продължи по старому, но затова трябва да положим лични усилия. Всеки спрямо силите и възможностите си. Огромно уважение и благодарност към всички лекари, сестри, санитари, лаборанти, които се включват на първа линия, поемайки рисковете и неудобствата. На тях сме длъжни да помагаме и да ги подкрепяме“, каза още Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Тези, които напуснат да нямат право на частна или държавна практика! Значи продавачите в магазините, аптекарите ще работят, а разни индивиди от хранилката на НЗОК не им стиска и ще напуснат. Да им се уредят спални в болницата и няма да си заразяват семействата! Пълна гшупаст е във всяка болница да има по едно птделение. Трябва да има специализирани болници и линейки само за това. Тепърва ще става страшно, много гастъри се върнаха плюс шантави чужденци дошли на ски!
16
0
 
1
 
! Отговори
ДО КИКО преди 4 години
КИКО стенДове има в гаража, в болницата поставят стенТ. Ей так ,да си знаеш,да не се излагаш пред съучениците!Имам пет в тялото си !!!
15
1
 
1
 
! Отговори
ДО12 БЕСНИЯ АНОНИМНИ преди 4 години
Абе ти ,,бесният" ,наясно ли си що е то ивфекциозно отделение под карантина и с персонал.,,Тоалетна за цял етаж???" и ,,оборудване"......Това е помещение в което в едната половина са медиците в другата пациентите НИКОЙ НЕ ИЗЛИЗА НАВЪН! Там работят, там спят,там се хранят там правят всичкоДвете половини са в непрекъсната рискова връзка,седмици Аман от полуграмотни и полуинформирани хора,с претенции че знаят всичко ипоказващи ,,експертни познания " каквито всъщност нямат. Учи си уроците пубере!!!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дохторя са големи смелчаци ,когато трябва да усвоят едни пари от клиничните пътеки , или да те пратят за зелен хайвер ,че си с високо кръвно , пред диабет и непременно трябва да си сложиш байпас..сега се оказа ,че при екстремна ситуация Хипократовата им клетва не струва и пукнато пара ..интересно , правителствотока ще реагира на "обясненията" им ,че не са готови да лекуват , а само да "вземат"
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБедния, ами ходи в Италия като не ти харесва тук....или направи нещо полезно.
12
2
 
3
 
! Отговори
Кико преди 4 години
До АнонименТова не са медици, те явно са от онези, които се правят на медици и "работят" само поставяне на направа на стендове и операции. Истинските медици са верни на хипократовата клетва и работят без почивка от две седмици с пациенти, които имат корона вирус.... Тези са от четата на Мая Общата, които знаят само да искат, да протестират и да правят далавери.
11
2
 
4
 
! Отговори
Hcjcjvjviv преди 4 години
До 12Приятелю, какво очакваш от мутри и милиционери?
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бесен съм! Може ли от толкова време да ми дава информация, че очакваме готови коронавириса готови, а сега тепърва се търси болница! Тя трябваше отдавна да бе готова-оборудвани с всичко на световно ниво. Обучени доктори и мед.персонал. Сега избраха болница от миналия век-с тоалетни за цял етаж! Щабе,майче ви е само говоренето!Срам....!
9
0
 
9
 
! Отговори
Xbhcyccucy преди 4 години
Драги дами и господа, къде са частните болници?!?!? Защо и там не разкриват инфекциозни отделения? Нали и на тях се плаща от здравната каса, тоест от нашите пари!Пак двойни стандарти! И всичко е резултат от некадърно управление на държавата!
8
5
 
2
 
! Отговори
ДО 3 преди 4 години
Явно не четеш и не разбираш казаното и написаното . Тези които се включват на първа линия и които си работеха и преди две седмици не са терористи,а тези които,,не знаели как да лекуват грип???"-приятелките на Мая. Нищо чудно тя да се появи и около втора градска !И от това се опитват да направят скандал и пак да не са на работното си място.
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекари няма.Бузлуджанските дрътаци да се лекуват сами.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7И де щеше да идеш? Да миеш чинии в Италия ли? И сега да ситръгнеш оттам с 2 куфара целия ти багаж.
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички, които навремето помислихме, че живеем в "държава"(и останахме тук), сега ще си платим цената!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли колко легла обявиха сутринта в това отделение?Десет. Мисля, че проблемите ни са решени.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла болница казаха 50 легла. Едно отделение колко легла? Три?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще се окаже, че са разкрити само 4 легла в мазето на съседната къща, която подлежи на събаряне.
1
1
 
18
 
! Отговори
Да преди 4 години
С тези мерки сигурни ли сте