Метрото в София от днес с 3 линии, Фандъкова: Реализирахме план от 48 г.

Работи се усилено по следващите етапи на третата линия, посочи столичният кмет
26 авг 2020 14:18, Красимир Ангелов
120

Снимка: БГНЕС

Това е изключително важен ден за София. Днес се реализира план от 48 години. През 1972 година е заложен план метрото в София да се изгради с три линии. Довчера имахме две линии на метрото, които се пресичаха. От днес вече имаме цяла метромрежа, която трябва да развиваме, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на първия участък на третата линия на метрото.

"Моята задача, която си поставих, беше и остава да не позволя да се спре строителството на метрото – най-големият и важният както транспортен, така и екологичен проект", посочи Фандъкова.

Още по темата
Тя пресметна, че общо над 60 00 пътници дневно ще могат да използват първия участък от новата линия на метрото. Днес тръгват мотрисите по 8 километров участък от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село", а до края на деня метрото в този участък ще бъде безплатно.

"Голямата част от финансирането е осигурено от ЕК. За радост днес получихме и поздравителен адрес от новия еврокомисар по регионално развитие, на която благодаря. Те дават висока оценка на метрото и ни пожелават успех занапред. Благодаря на правителството, премиера, министъра на транспорта, на финансите и на всички, които винаги са подкрепяли и финансово строителството на метрото, на моя екип, Общинския съвет и на общинските съветници, които подкрепят метрото", заяви Фандъкова по време на откриването и благодари на софиянци за търпението през месеците на строителството.

Столичният кмет посочи, че общината е гарантирала финансиране и за следващия участък от третия лъч на метрото – от Цариградско шосе през “Арена Армеец“ до район Слатина.

"Работим усилено и упорито за финансирането на следващите етапи. Вече се провежда процедурата за избор на изпълнител за участъка от станция „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски“ – 3 километра. Гарантирах с подписа си писмото до г-н Братоев за това, че гарантираме финансиране, за да може да обяви процедурата за избор на изпълнители за участъка от Военна академия, през Слатина, до бул. „Цариградско шосе“ при зала „Арена Армеец-София", заяви още Фандъкова..

"Всяка следваща линия е по-трудна. Днес знаете, че се открива първия осемкилометров участък от третата линия на метрото с 8 станции през централната градска част. Казвам, че е най-трудната, защото срещнахме лоши геоложки условия", заяви при откриването изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Той отбеляза, че на цялата трета линия, която се състои от 4 етапа и 21 километра, трябва да вози над 210 000 човека, а прогнозният пътникопоток за днешния участък е 60 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терористите на президента могат да ходят да правят атентати сега.
84
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес е черна дата за русофиилистиик-путинофилскаааата измееет начело с фигуранта.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Да не се приселвам от Варна, явно пак бълнуват мисирките :)) Благодаря за честния отговор ! :)
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Метрото с третата линия ще покрие малко над 10% от София.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка, метрото става ли в София, покрива ли целия град? Защото в чужбина, по точно в големите градове, се ползва предимно метро или градски транспорт :)
80
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Метрото щеше наистина да върши работа, ако го бяха направили по първоначалния план от 70-те години. Сега не върши и половината от работата, която можеше да върши.
79
5
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Така ли,колко ти плащат?
78
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Чудесна придобивка, сега протестиращите по бързо ще стигат до протеста, а по пътя може да помислят пред коя врата да протестират. Предлагам да е пред тази на летеца!
77
14
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
Тиквата ако иска и асансьор до луната да построй пак си остава крадлива мутра ... квото и както да мрънка видяхме че и той ни окраде стабилно както и да си замазва ла***та си смърдят
76
10
 
5
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Кметице не се престаравай!!!Като се затворят още 1-2 кръстовища в София например Орион и Хладилника и обезмисляме далаверата ти с електробусите.Бутаме гетата в западна София и въздуха става по хубав от този в Банкя.Ама няма да има далавера за теб и хората около теб и става проблем.
75
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО. Много се радвам. Това са добри новини. Само че Фъндъкова можеше малко повече да направи за София. Пътища нови се правят по програма и проекти, но поддържката на съществуващата инфраструктура - е направо жалка. Да не говорим за училищата, детските градини, ясли, паркове, градинки. Излага се като кмет на София. Пари има, не знам какво и пречи. Явно мързелът! Можеше повече. При условив, че Бойко беше и е премиер.
74
4
 
12
 
! Отговори
А. Петров преди 3 години
Миришештите на риба протестъри които аз лично наричам полезниИдиоти не трябва да бъдат допускани в метрото. Изключения могат да се правят само срещу показване на касова бележка от Градската баня заверена от кметицата на София.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не че нещо, ама дали РЗИ ще се самосезира, че някои са в метрото без маски?! за един преател питам
72
2
 
21
 
! Отговори
да ни е честито преди 3 години
Безспорно, чудесна новина за София. Честито на всички софиянци !
71
1
 
1
 
! Отговори
само питам преди 3 години
Попа ли е от платените.
70
8
 
5
 
! Отговори
А лентореза где е преди 3 години
"Журналист: В Испания ли е Борисов и дали не го разпитват за къщата на любовницата Мис Бикини?"https://narod.bg/2020/08/26/журналист-в-испания-ли-е-борисов-и-по-к/
69
6
 
26
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания госпожо Фандъкова ! Поредна прекрасна новина за София !
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип не ми прави впечатление, все пак Господ ни управлява, но запазете си сръбските корени във вас, не ви се подиграваме във вашите форуми, нали ?! :)))
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЪъъТи наясно ли си колко голяма беше София през 1972 ? Мързелив си, та чак те боли, щом не можеш да намериш първоначалния план на метрото. Както във вица: " Не ми хареса тази ария, не съм гледал операта, но Рабинович ми я изпя " ***. Мръб-мрън - само това знаете.
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
chestito sofia!