Алея на книгата събира най-интересното от книжния пазар

Над 120 издателства участват тази година
Обновена: 6 сеп 2021 08:28 | 6 сеп 2021 08:15, Камелия Цветанова
15
Алея на книгата събира най-интересното от книжния пазар
Снимка: Pixabay

Над 120 от водещите български издателства и книготърговци ще представят свои нови и подбрани заглавия в 47 шатри между 6 и 12 септември по време на Алея на книгата в София. Най-голямото книжно изложение у нас, организирано от Асоциация „Българска книга“, ще разположи традиционните шатри на пешеходната част на бул. „Витоша” и в парковото пространство пред НДК. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа.

Тази година Алея на книгата – София ще се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. Всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г. Във връзка с това Асоциация „Българска книга” стартира и петиция за превръщането на мярката в постоянна и за подкрепа на книгите и четенето. Петицията е достъпна онлайн тук. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

Литературният кът на Алеята ще бъде сцена на Културната програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца, ще очаква читателите и приятели на книгите също на нова локация. Жълтата шатра ще бъде позиционирана на пешеходната „Витошка”, в близост до пресечката с ул. „Солунска”. Пълната Културна програма може да видите тук.

Официалният старт на Алея на книгата – София ще бъде даден днес в 17:00 часа в Литературния кът с приветстващи слова от страна на организатора Асоциация „Българска книга” и официални гости.


 


15
Още по темата: книгиалея на книгата
Още от Страната
Седмицата започва с променлива облачност, на места ще вали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Роза преди 3 седмици
По времето на соца трябваше да търсиш връзки,за да си купиш по-интересна книга.Сега книжарниците са пълни,но никой не купува заради цените.Изглежда,че на политиците от всички партии им е изгодно хората да не четат.Нали *** народ се управлява по-лесно!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Висшист започнал да говори , за да уговори някаква игра значи е в беда . Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши , защото най-голямата беда е планетната мечта . Author : Georgi Iliev Mitev . Third generation repressed on the maternal line - fascists - District chief judge, chief prosecutor and justice of the peace before September 9 (1944) and on the paternal grandfather an active fighter - a communist !
9
1
 
7
 
! Отговори
А защо преди 3 седмици
Читателят трябва да подкрепи ДДС 9% ,като не усети нищо от намаляването му.
8
1
 
1
 
! Отговори
Дали искам пари? преди 3 седмици
Да мойте си? Изработените и неплатени, то се не търпи вече, влизаме на съд и да ви видя тарикати мутри 15 000 човека като заведат колективен иск кой ще ви работи и ще ви учи децата да ме третирате като побъркан и като п.р.а.с.е в кланица и тука религиозни откалки и да ме топят за нещо дето те са направили!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Понеже имам нещастието да живея до ндк, да обясня ли на кварталните любители на книги колко пъти годишно ми се налага да се спъвам в някакви палатки, които предлагат абсолютно същите неща като вдяка книжарница по Витошка, без никакво намаление? Блокират се витошка и паркчето на ндк най-редовно, а то не е с размерите на Борисовата все пак. И з акакво? Някакви хипстъри да влачат хартиени торбички с книжка в метрото на към вкъщи после? Ай сиктир
6
1
 
1
 
! Отговори
Още ли? преди 3 седмици
Близард - кибершахмат от ново поколение. Приключение и историяИ още много много други изграждащи облика на съвременните визуални изкуства.... Дотук добре - следват детайлите ...още три континента и 40 автора ...Изкуство та да става квото ще няма да им минат номерата ако ще небето да падне ....
5
0
 
0
 
! Отговори
Към Номура преди 3 седмици
И киберпънк ама там е Призрака.
4
0
 
1
 
! Отговори
Продължаваме: преди 3 седмици
Гуерила Софтуер - постижения в биониката и предупреждение .Бедесда Софтуер - по-правилният Майнкрафт. Сандбоксинг.Йошитака Амано - Японски модернизъм - огромно влияние върху популярната култураТетсуя Номура - попартМиязаки - първо не е Дисни. Второ -десет поколения деца растат с Миязаки. Великият аниматор. И по сюжет и по многословност Анимацията като изкуство. От художник за художници.Още мотивация?
3
2
 
1
 
! Отговори
Ггггхххжж преди 3 седмици
Сайта на днес да не споменава хубавите неща само от СофияЗащото и в другите градове има хубави нещаПримера е с алея на книгата В другите градове където се проведе алея на книгата започването им не беше съобщено като новина,а в София веднага се съобщава като новинаБългария не е само софия
2
0
 
1
 
! Отговори
Продължаваме: преди 3 седмици
Американ Макгии - сюрреалистична трактовка в популярната култура. Ройо - Еротика и първичност Щом Салвадор Дали твърди, че Ройо е ангел под прикритие, кой съм аз да споря. И на моменти Ройо казва едни истини дето много боли от тях, особено "аристокрацията" Борис Валехо - Фентъзи. Франк Фразета - Хеви Метъл най-чист след Жан Жиро?Единствения хеви метъл анимационен филм. Мьобиус? Ти сериозно ли? Валв Софтуер - хоризонтални бизнес модели Half Life ама за тях отделен ще има още един за началото им
1
0
 
2
 
! Отговори
Мотивация ли? преди 3 седмици
Защо са там? И защо не трябва да маха никой? Ми ок.Говорим си за авторите:Врубел- руски модернизъм -единствен Милев -български модернизъм, не единствен, но самобитен. Гигър -последният голям сюрреалист макар и неофициално. Нова перспектива. Андрей Николов - българският Роден. Роден? Айде сега. Клодел? Сериозно ли? Величко Минеков - ученик на Николов. Кинетика в статиката. Крум Дамянов - Монументалност, модернизъм, деформация. Чапкънов - Заради Дон Кихот и реди мейд. С. Калинов - светска култура