"Баба Марта" - сред най-почитаните ни обичаи

Ето и легендите за този празник
Обновена: 1 мар 2014 10:51 | 1 мар 2014 07:56, Петя Славова
40
"Баба Марта" - сред най-почитаните ни обичаи
Снимка: Булфото

Българите почитат днес "Баба Марта", който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция - най-вероятно езически, пише БТА.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На този ден хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено.

Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здравеи любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието й за здраве и любов. Този стародавен, най-вероятно езически обичай, се смята за уникална българска традиция, макар че в леко променен вид присъства и в Румъния. Там мартеницата се нарича "марцишор" и се носи само от жени, а в Северна Гърция я носят само децата като гривна, направена от усукан бял и червен конец. Обичаят се пази и в близките страни, където са се преселвали българите през вековете - отбелязва се в южните части на Молдова, където живеят етнически българи.

Интересни са и обичаите у нас, свързани с мартениците. В Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, "за да разсмее Баба Марта". В Троянско на 1 март преди изгрев слънце стопанкитена всеки дом връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, по рогата на добитъка. В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Nachum преди 10 години
Матреницата и Полския двубагреник,два еднакви символа.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ви размазана снимката бул.фотаджийки!
29
0
 
3
 
! Отговори
от 29 преди 10 години
Ки енергията се разделя основно на осем вида.Научно погледнато всички вещества зависят от свойте молекули. Техните молекули съответно от техните атоми, протони, електрони и кварки.Има осем вида кварки, както и 8 вида енергия Ки - в зависимост от преобладаващите кварки.Така че Даоизма е доказана религия (или по-точно да го нарека учение).В wikipedia има информация за това и който се интересува може да погледне.А колкото до бог - за мен има един истински Бог - Тангра.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Приказките за Суеверието,могат да се отнесът към всяка религия и така да се отрекът Зевс,Сет,Христос,Мохамед,Буда и т.н."В интерест на истината по този начин не може да бъде отречен древния Даоизъм, където всичко в природата зависи от енергията Ки. Според по-модерния Даоизъм включва 5 елемента. Според древния Даоизъм - 8 елемента. Но на китайски има различни думи за "елемент" така че едва ли би ме разбрал/а. Тези елементи зависят от Ки енергията.
27
1
 
2
 
! Отговори
езичник преди 10 години
според някои бялото олицетворява безсмъртният дух, който е божествен, а червеното тленното тяло, което е земно. древна легенда гласи, че първите хора на земята се закичили с мартеници за да не забравят че са деца на земята, но и на небето. наричали се Марта и Мартинаг. познати нам като Пижо и Пенда.
26
1
 
3
 
! Отговори
234 преди 10 години
Срамно е, че поругахме празника с изрисуване на паметник.Позор. Няма ли полиция, която да се справи с тези вандали? До кога ще се търпят тези нещастни "художници"? Хора, тези, които не тачат паметниците са безпаметници. България е единствената соц. страна, която не е била окупирана, както се мъчат да ни втълпят тези, които преправят историята. Позор за такива ниско интелигентни хорица.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как няма да е най-почитан, като мартениците са по 20-50ст. Народа си е беден, но обича да подарява. Честито на всички!
24
2
 
5
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
До Анонимен 23Два пресукани конеца могат да направят много повече от два часа приказки в парламента.Вярата е важна!...Приказките за Суеверието,могат да се отнесът към всяка религия и така да се отрекът Зевс,Сет,Христос,Мохамед,Буда и т.н.Така наречените Християни(Западни и Източни),Мохамедани(сунити и шиити),Будисти и т.н.си имат право да си вярват в каквото си искат ,щом не пречат на останалите....Така че: НЕ наричай тази най-Българска традиция-"Езически обичай",господин ***.
23
1
 
9
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Честита Баба Марта!На този ден на най-чистата,изцяло Българска традиция,с която се гордея,пожелавам на всички живот,здраве,градивност и съпричастност!
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този празник е езически, а закичването с мартеница е вид контактна магия. Не подобава на християни да празнуват подобни суеверия, или да мислят че два пресукани конеца правят нещо, но в края на краищата всеки има свободна воля и избира сам за себе си.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честита Баба Марта на всички! И честита победа на Григор Димитров за тези, които се интересуват от тенис.Бъдете здрави, засмени и много щастливи. Повече любов и щастие. И бих помолила хората с политически послания да ги отправят в подходящите статии за това, а такива има много. Днес е хубав БЪЛГАРСКИ празник.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грешно е да се наричат мартениците "езически" обичай. Термина "езически" се възприема като някой, който не вярва в християнството. С по-голяма давност е сравняван с "варварство", както са били наричани от Римската Империя всички народи, които не са били в границите на империята.Бих го нарекъл Български обичай. Приципно е прабългарски, но и прабългарите са се наричали себе си "Българи", а не татари, хазари, хуни или всичките други названия с които ги наричат.
19
1
 
13
 
! Отговори
Павлов преди 10 години
Честита Баба Марта,братя Българи християни и мохамедани.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предпочитам езически ритуал пред църковна догма.Дай,боже,повече красиви ритуали ,та били те езически или не.Бъдете живи и здрави и се радвайте на истинските мартеници сътворявани векове наред от сръчните ръце на българката.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честита Баба Марта ! Бъдете здрави и добри !Бих предпочела да си купя мартеници с някаква кауза - изработени от деца в неравностойно положение,пенсионери, ученици и т.н. Това е само наш български празник - ден на българолюбието!
16
1
 
8
 
! Отговори
:):):) преди 10 години
А ДЯДО МАРТО ЗАЛЯГА НА ЧЕРВЕНО ВИНО И БЯЛО СИРЕНЕ/ СЛАНИНА ЗА МЕЗЕ ОТ РАНИ ЗОРИ.
15
3
 
6
 
! Отговори
ASI преди 10 години
proshtavaite ot iad zabravih davia chestitiaCHESTITA BABA MARTA NA VSICHKI JIVI DUSHICHKIDANO VECHE DA NIAMA ZLOPOLUKI I NEPRIATNOSTI NIKADE PO SVETADANO VECHE JIVEEM EDIN SPOKOEN I HUBAV JIVOT
14
1
 
10
 
! Отговори
Читател преди 10 години
Що за глупости! Носят се до 9 или 25 март- това са църковни празници! Престанете да преплитате и бъркате езически ритуали и празници с църковни! Баба Марта не е църковен празник, а традиционен езически ритуал!
13
1
 
21
 
! Отговори
2013 преди 10 години
Честита Баба Марта на всички!
12
1
 
4
 
! Отговори
от 16 преди 10 години
Коментара ми беше до 11.