Пороите увеличиха броя на гризачите и другите вредители

Експерт: Оплаквания има и от оси, мравки, бълхи, дървеници
Обновена: 22 юли 2014 10:30 | 22 юли 2014 07:49,
9
Пороите увеличиха броя на гризачите и другите вредители
Снимка: БТА

В София след дъждовете обажданията към фирмите за борба с гризачи и други вредни нашественици са се увеличили няколко пъти, коментира за БТА Венцислав Бойчев, служител в дружество за дезинсекция, дезинфекция и дератизация.

Той допълни, че оплаквания има и от пълчища оси, мравки, бълхи, дървеници, вероятно също заради дъждовете. Постоянно е търсенето за лек срещу нашествията и на хлебарките.

Плъхове масово се евакуират от мазета на наводнените къщи в търсене на храна и подслон, сигнализираха хора от пострадалите от наводненията райони на страната, констатира председателят на Българска асоциация по пест контрол Константин Тодоров. За Варна и Бургас ангажимент за борба с вредителите имат общинските компании, но към момента все още е рано да се започне ефективна борба с гризачите, обясни той.

Заради пороите популациите на комари и кърлежи също ще се увеличат, отбеляза Тодоров и допълни, че в повечето общини е предвиден бюджет за повторно пръскане срещу тези насекоми.

Районът около и под Националния дворец на културата е мястото с най-висока популация на плъхове в столицата, коментира Константин Тодоров. "От централните локации те предпочитат търговската част - бул. "Витоша", и скъпите райони видеалния център", посочи той.

В страната срещу нашествието на плъхове и хлебарки се занимават близо 1000 фирми, като само за София те са над 300, разказа  Константин Тодоров. Легалните компании обаче са в пъти по-малко, а членовете на асоциацията са 23.

Като във всеки бизнес и тук нелоялната конкуренция се проявява главно в цените, а от там и в качеството. Заради сивия сектор през последните години цените на нашите услуги падат, за сметка на печалбата ни, коментира  председателят на Българска асоциация по пест контрол.

Не е нормално от една до 8 стотинки на квадратен метър да струва дератизацията, заяви още той. Методът за справяне с плъхове изисква да се поставя на определени места отрова, за да не са застрашени нито хората, нито околната среда, посочи Тодоров.

Той обясни, че цената се определя от броя на такива точки в съответнотопомещение или площ и не може да е стотинки." Ако потърсим "човека-пръскачка", както са по-известни в гилдията фирмите от сивия сектор, рискуваме след месец отново да опрем до техните услуги, и така, докато не открием легалната компания", каза Константин Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Изстрадал преди 9 години
Дървениците са най-досадните кръвопийци, активни са само през ноща и се крият много добре.
3
0
 
4
 
! Отговори
a, преди 9 години
pomnite li prez tatovo vreme-dori mazeta se obezatelno praskaha.protiv komari-imase red i kontrol-a,sega.......mngo ot bolestite biaha tabu-i vsicko bezplatno.....
2
0
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Ако ще пръскат против вредители да започнат от Народното събрание!
1
0
 
13
 
! Отговори
бла преди 9 години
Те това лято в Борисовата Градина не пръскаха за комари даже.... 4 комара носеха пейка. Камоли да напръскат за другите гадове завъдили се къде ли не.