Спешно укрепват пътя между Доспат и Девин

Ще искаме помощ от ЕС за щетите от бедствията, заяви Лиляна Павлова
8 фев 2015 08:47, Мария Захариева
5
Спешно укрепват пътя между Доспат и Девин
Снимка: БТА, архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се запозна на място с щетите по републиканската пътна мрежа в района на община Девин след поройните валежи от последни дни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на Регионалното развитие и благоустройството.

Министър Павлова инспектира състоянието на главния път Девин - Доспат в района на село Тешел и входния път на гр. Девин. В инспекцията се включиха и експерти от Агенция пътна инфраструктура и Областна администрация – Смолян. Тя заяви, че ситуацията е изключително тежка, а пораженията са сериозни. Според първоначалните разчети нужната сума за отстраняване на щетите на това свлачище е над 4 млн.лв.

„Има опасност главния път Девин - Доспат, който е единствена пътна връзка за десетки населени места да бъде отнесен изцяло, затова започваме приоритетно възстановяване“, заяви министър Павлова. По думите й още в началото на следващата седмица ще започнат спешни аварийни дейности. „Екипите в началото на седмицата ще извършат проектиране и възлагане на строителни дейности, за да не затворим пътя.“ По думите на министъра ще се изгради изцяло нова основа за пътя, защото старата е отнесена. Реката също ще се коригира в участъка.

За да се укрепят всички свлачища и срутища само за област Смолян ще са необходими най-вероятно около 6 млн. лв., посочи Павлова. По нейните думи щетите нанесени в цялата страна от природните бедствия са огромни и опасенията й са, че 2015 г. ще бъде годината на много свлачища и срутища, като денонощно се активизират все нови и нови.

Павлова обясни, че, освен за Смолян, оценката за свлачищата в страната към момента е много приблизителна и все още няма данни от всички региони. Районите, които най-много пострадаха от бедствията, са област Добрич, Варна, Бургаският регион и поречието на река Тунджа и само за тях са необходими над 13 млн. лева.

„Само дотук, без да добавям всички области в страната, равносметката е за над 20 млн. лв. Когато направим анализ и в останалите области вероятно сумата ще набъбне значително”, каза Павлова. Министърът каза още, че до 26 март се приемат заявления за финансиране на дейности, свързани с възстановяване на щетите от бедствията и наводненията. Тогава ще подадат една цялостна апликационна форма към фонд „Солидарност” в Европейската комисия и ще разчитат на европейската солидарност, тъй като средствата в бюджета са крайно недостатъчни за цялостно решение на проблемите.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората по света си поддържат речните корита чисти и влагат средства предварително в пътища и инфраструктура!Тия тумбаци тука нарочно чакат да се случи най-лошото и да ревнат, как няма пари!Ама тогава лапачката е най-голяма.На тая Лилето,като и видя алчната мазна физиономия и ми се драйфа!
3
0
 
0
 
! Отговори
sokak преди 6 години
mostovete na drevnite stroiteli persi sa si savsem nared tam
2
8
 
4
 
! Отговори
секси лилева преди 6 години
Ей тва Лили от ден на ден все по- хубава става
1
21
 
2
 
! Отговори
Шебек преди 6 години
Защо се занимават да правят пътища на тея помаци? Да нахлуват и да се навират навсякъде в София ли? Е там да си пасат говедата по баирите .Път не им трябва.