Българи блокирани в Италия и Гърция заради стачките

Шофьори чакат да се качат на ферибота от Бари за Игуменица
10 май 2016 11:00, Василия Пейчева
2
Българи блокирани в Италия и Гърция заради стачките
Снимка: Архив Reuters

Вече пети ден български превозвачи и туристи са блокирани в Италия и Гърция. Гръцките профсъюзи са блокирали международните фериботни връзки.

Един от блокираните шофьори е Костадин. От петък той чака да се качи на ферибота от Бари (Италия) за Игуменица (Гърция). В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR той потвърди, че блокираните на италианското пристанище са много, а от коментарите ставало ясно, че ферибот ще има чак в сряда.

Костадин се оплака, че парите му свършват заради непредвидения петдневен престой, най-близките магазини за храна са на около 3 км, а хигиенните условия не са добри.

"Когато пристигнах на пристанището и отидох да си купя билет, ми казаха, че до сряда няма да има кораби, защото гърците стачкували", заяви шофьорът.

Същевременно Александър Стамболийски от Съюза на българските транспортни работници успокои, че ситуацията в Гърция започнала да се нормализира.

От гръцкото пристанище Игуменица той заяви, че първият ферибот вече е отплавал за Бриндизи. Първите кораби от Италия за Гърция ще тръгнат най-вероятно довечера, а от Бари - утре сутрин, информира още той.

"Късния следобед имахме разговор с Федерацията на италианските шофьори. Увериха ни, че са направили всичко възможно по дипломатичен път, за да не се стигне отново до такава ситуация. Но не е ясно дали гръцките профсъюзи ще спазят обещанието си", отбеляза той.

По думите на Стамболийски около 600 превозвачи са блокирани от двете страни, като загубите се равняват на около милион, милион и половина евро.

Фериботните компании са предложили алтернативни маршрути на туристите, посочи още Стамболийски. По думите му повечето от тях са били извозени през Албания и са се прибрали в страната. Много малка част от тях са решили да останат и да изчакат на пристанищата.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най - долното племе - ГРЪЦКОТО !! световно известни предатели !!
1
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Ахахаха, а се притесняваха от блокаж на българските превозвачи. :)