Капсула на времето запечатаха пред летище Варна

Концесионерът празнува 10 години от началото на концесията
Обновена: 10 ное 2016 19:12 | 10 ное 2016 19:07, Екип на Черно море
4
Капсула на времето запечатаха пред летище Варна
Снимки: Пламен Гутинов

В капсула на времето за следващите 25 г. запечата в резюме постигнатото досега и плановете за утре операторът на летище Варна и летище Бургас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД по повод 10-та година от началото на концесията.
 
На летището във Варна капсулата бе церемониално спусната в земята от главния изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД Улрих Хеппе и покрита с 250-килограмово парче от пистата на аеропорта в Бургас, предаде Информационна агенция "Черно море".

На официална церемония бяха тържествено отбелязани и първите 10 г. от концесията. Директорите на двата въздушни порта Димитър Костадинов и Георги Чипилски бяха гидове по време на цялата своеобразна обиколка из 10-те години назад и представиха пред гостите цялата официална програма. 170 снимки, проследяващи годините на концесията досега, са изложени в залите на летището. Строителните и ремонтни работи, закупената техника, част от всички 1145 движими единици са синтезирани в експозиция.

"Ако трябваше да поставим всичко това на едно място, ще ни трябват повече от 10 декара или 5 километра" - каза Димитър Костадинов. Закупени са 6 пожарни коли за 7 400 000 лева, вложени за движимо имущество на летищата са 350 млн. лева, построени са много административни сгради, а наличните са тотално променени", каза още варненският директор на аеропорта.

Най-силното оръжие на двете летища обаче си остават екипите – знаещи, можещи, мотивирани. Над 6000 служители годишно се обучават, а 4 млн лева са средствата, използвани за обучение в уникалния кариерен център, който вече е печелил призове за кариерно развитие. Високо признание е определянето от Форбс България на концесионера като притежаващ една от 5-те най-добри практики в развитието на човешките ресурси.

Фрапорт участват в множество дарителски и социални програми за хора с увреждания, за тези, които имат най-силна нужда от помощ. Защото за "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" доброто е заразно и ще бъде предадено нататък – отбелязаха още от летището.

През 2006 г. българското правителство възложи на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД концесия за развитието и управлението на летище Бургас и летище Варна за 35 г. До момента компанията е инвестирала над 350 млн. лв. в разширяване и модернизация на инфраструктурата, подобряване на всички технически съоръжения и оборудване, както и обучения и повишаване квалификацията на персонала в двете летища.

През изминалото десетилетие годишният трафик на двете летища общо се е увеличил с повече от един милион пътници – от 3,4 милиона пътници през 2007 г. до 4,5 милиона пътници през 2016-та. Всяка година компанията влага по 35 млн. лв. на година в двете летища във Варна и Бургас, които обслужват полети до 35 страни.

Пътниците избират сред повече от 100 авиокомпании и 290 дестинации. "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД е германо-българскa компания, която спечели концесия за управление на летище Варна и летище Бургас за 35 години. В съвместната компания Фрапорт притежава мажоритарен дял от 60%. Компанията управлява и развива двете морски летища - врати към българското Черноморие.

Редно е да уважа юбиле на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД – оператор на летище Варна и летище Бургас, които празнуват 10 рожден ден. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе на юбилея на концесионера.

Варна и Бургас са вратата към българския морски туризъм и за всички нас е важно да продължим да обединяваме усилията си за превръщане на страната ни в целогодишна туристическа дестинация. Аз съм удовлетворена от общия резултат, който постигнахме, а именно – 6 милиона туристи през тази година.

Министерството на туризма, туроператори, общини и институции, летища и пристанища заедно постигнахме тези резултати и това, което трябва да направим, е да задържим тази тенденция през следващата 2017 г. Трябва да съсредоточим усилията си върху превръщането на България в една стабилна и предвидима дестинация, в която сигурността и безопасността на хората са поставени на първо място. Защото съвременният турист търси именно това. Важно е да продължим да работим върху подобряването на инфраструктурата на курортите ни, върху пречиствателните станции, в частност тази – в курорта Златни пясъци. Стъпките, които сме извървели, са на правилния път и ние ще ги запазим през годините напред, допълни още Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
0
 
! Отговори
за директора преди 7 години
на Костадинов два квадрата ще са му достатъчни да го капсуловат завинаги с цялата му простотия че най накрая да спре да се гаври с хората
3
5
 
1
 
! Отговори
ххахаха преди 7 години
Кариерният им център е само за някои - всяка година едни и същи се обучават .... файда никаква ... толкоз много обучения - толкова ли са глупави .... има едни дето са се окопали там и не правят нищо друго, освен да се обучават. Даже по това може да разберете кой има работа - и кой не - тия дето са все на обучения - са без работа и имат много време.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново под слънцето Капсули запечатвахме и при Тато но тогава летищата си бяха български
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не запечатат едно хубаво вино, ами...