Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона

Песимистичната прогноза - на Евростат
12 юли 2019 09:05, Петя Славова
355

 

За една година българите са намалели с 50 000 души, а причините са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което поставя България на едно от челните места по застаряващо население.

"Младите, а и не само младите напускат страната, затова че заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС.", отбелязва  Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се тенденцията и за неравномерното разпределение на населението в териториален план, което се концентрира в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до големи различия в качеството на живот, в доходите, условията за работа и образование.

След 80 години населението на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.
 
През 2018 г. населението на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, така и в България, населението ще става все по-възрастно в следващите години, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Анализът на Евростат отчита, че младите българи у нас на възраст под 15 години през миналата година са едва 14 на 100 от населението или 996 хиляди. Над 60 процента от хората са до 64 години, а една пета от населението е над 65 години.

България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 г. Разбивката по градове показва, че през 2080 година жителите на областните градове ще намалеят почти наполовина.
Единствено в София-град е възможно увеличаване на населението, и то с по-малко от 100 хиляди души.


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен
Само партийно зависими хора ,лизачи и близачи са доволни у нас. Няма честен българин да е доволен. Тук имаш шанс само бандитите ,крадците ромите и родата около политиците и кръвопийците бизнесмени !
213
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смятайте колко е отвратен този народ от властимащите у нас ...Народа бяга като от огън от тази хубава родина природа море ,балкан ,зарязва родители-мъченици и не искат и да се обърнат назад. Затова и не ходят да гласуват българите ,бъдещите гласоподаватели се очертават да са само роми ,пенсионерите едва мърдат ,мрат като мухи ,младите кадърните бягат -тук остават само политическата смрад !
212
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 207
***-не ми се иска,а това е обективната истина.И като си толкова отворен колко деца имаш и отглеждаш.Щото аз имам три бели ,красиви българчета.Ако всички бяха като мен демографски срив нямаше да има.
211
6
 
9
 
! Отговори
ЖРЕБЕЦ преди 11 месеца
Според плана трябва да останат около 4 млн в България чистокръвни. Няма нужда от повече. Пак според плана.
210
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чакайте сега! Нали щеше да стане това 2050-та? Какво го отложи това?
209
1
 
12
 
! Отговори
шаш унд паника преди 11 месеца
Няма нужда да ни шашкате с подобни "открития" - ние това си го знаем ! Въпросът е - какво можем да направим за да не става така т.е. какво зависи от нас ?!
Предлагам тази писаница я пратете като настолна книга в централата на ГЕРБ , та белким се замислят поне малко !
208
2
 
16
 
! Отговори
Изчислено е- продълж преди 11 месеца
Останалите ще са около половин милиард - толкова, колкото ще са работните места.
Така че, не виждам защо е тази истерия на демографска тема. Проблемът на България е друг. Ценният ни генетичен материал или отива в чужбина и се вгражда в други нации, или частично се губи, като остане в родината си. Защото част от здравите българи късно създават семейства най-вече по финансови причини. И или раждат по едно, или остават без деца. В двудетния модел е спасението.
За тунеядците - НИКАКВИ ПОМОЩИ !
207
2
 
4
 
! Отговори
Изчислено е преди 11 месеца
Ако от този момент нататък, всяка има не повече от две деца, в рамките на 3-4 поколения числеността на човечеството ще бъде около 1 милиард, така нареченият Златен милиард. Няма да има нужда да бъдат кастрирани или унищожавани хора.
Но ще се наложи всеки здрав човек, завършил образованието си, да работи.
Работните места още през този век щели да бъдат само половин милиард. Ако семействата поддържат двудетен модел, 25% от населението ще е под 18-годишна възраст, а други 25% ще са вече пенсионери.
206
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 204
Ще ти се.
205
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напускат отрочетата на комунистическите усерковци, дето живеят с вярата че даром трябва да получават заплата! България е перфектно място за кариера и бизнес, а това че чакате на готово си е ваш проблем!
204
7
 
5
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Намалели ли са....хванете ме за долуподписания....намалели са желаещите да работят
за внуците на шумкарите..те, шумкарите..като се поизбият помежду си...българите ще се върнат в България.
203
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Още след 40 години България ще е с население под 4 милиона жители.Половината няма да са българи.
202
5
 
6
 
! Отговори
какво да се прави? преди 11 месеца
Като границите ни са отворени...............
201
0
 
7
 
! Отговори
ама нанай преди 11 месеца
До бай ама на най..

И аз така знам - да превръщам България в доброволен затвор и забрана емиграцията
200
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
4 милиона жители или 4 милиона българи?
Защото ако ще ни заместят просто с работници от Азия и Африка, не се брои.
199
6
 
20
 
! Отговори
Модерна жена преди 11 месеца
За прически, маникюри, телефони, кръчми и Гърция пари има, ама за деца- няма.
198
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз пък дори мисля че е твърде бавно.
*** са все още твърде много на тая територия.
Младите трябва да бъдат стимулирани да бягат така както дяволът от тамян от тука.
197
3
 
7
 
! Отговори
... преди 11 месеца
а след 287 години ще сме 2,45 млн .. до 2080 толкова ще се е омешал света, че тук ще си има бая хора и то смесени с българи и какви ли не още. ГЛЕДАЙТЕ СИ СЕГА ЖИВОТА И Правете деца сега, за да има българи и тогава
196
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На 4 пенсионера се пада по едно внуче родено под натиск и страх за смисъла на бъдещето от някоя стара мома с престарели клетки. След 2 поколения ще се редуцираме до 1/8 и качеството на генетичният материал ще бъде каквото е при деца на стари родители.
195
1
 
14
 
! Отговори
Коки преди 11 месеца
Изпълнителна, съдебна и законодателна власт като не работят, това се получава. Материалния и процесуалния закон може да се заобиколи и да не се спази, но природният закон не може, той ако не се спази, има духане на супата.